Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

A fost închis focarul de pestă porcină africană din Golești

Autoritățile veterinare vrâncene au închis, la finele anului trecut, focarul de pestă porcină africană din Golești, care a blocat activitate celor mai mari ferme de porci din județ. Virusul fusese confirmat la o gospodărie individuală din localitatea de lângă Focșani, iar veterinarii au impus măsuri stricte de restricție. Cele mai afectate au fost marile ferme de creșterea a animalelor care, deși nu au avut probleme cu animalele, au fost izolate, fără a putea să scoată niciun animal. Din fericire, măsurile adoptate de veterinari și de crescătorii de animale au avut efecte iar focarul de PPA a fost stins. Odată cu stingerea focarului au fost ridicate și măsurile sanitare veterinare specifice din zonele cu restricții.

În schimb, în ultima lună din an a fost confirmat virusul PPA la mai mulți mistreți din fondurile de vânătoare din județ. Ultimul caz a fost la un porc mistreț de pe raza fondului de vânătoare 24 Vizantea, în localitatea Topești, comuna Bîrsești. Serviciile veterinare au intervenit imediat, zona a fost dezinfectată și carcasa a fost distrusă. „Au fost stabilite o serie de măsuri, cum ar fi: vânarea integrală a mistreţilor din zona afectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respective prin pândă şi dibuire, toți porcii domestici din zonele infectate să fie ținuți în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolați de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibă acces la nici un produs susceptibil de a intra apoi în contact cu porcii din exploatație, reducerea efectivului de mistreţi pentru zonele neafectate de PPA, prin vânarea cotei de vânătoare și a cotei suplimentare de intervenţie în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative”, arată DSVSA Vrancea.

Veterinarii precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Conform unei situații întocmite la nivelul județului, la sfârșitul anului mai erau 4 focare în gospodăriile populației și 32 de cazuri la mistreți. Până acum, doar în Vrancea au fost plătite despăgubiri pentru 15 exploatații din cele 19 afectate în valoare de 137380 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?