Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Sărbătorile de iarnă la Penitenciarul Focșani

Sărbătorile de iarnă sunt o îmbinare de tradiții, obiceiuri și datini, cu sărbători religioase creștine, ce dau un farmec aparte anotimpului friguros, împregnându-l cu bucurie, veselie, dar și cu mister și trăiri spirituale.
În această perioadă, lipsa familiei este acut resimțită de către persoanele aflate în executarea unei pedepse privative de libertate, motiv pentru care personalul Sectorului Reintegrare Socială din cadrul Penitenciarului Focșani organizează activități specifice Sărbătorilor Creștine de Iarnă, în care implică toate persoanele custodiate.

În jurul brazilor împodobiți, activitățile specifice Sărbătorilor de iarnă au prins viață: de la video-proiectii despre obiceiuri și tradiții românești de Crăciun, expoziții de tablouri și obiecte decorative, până la concursuri de cultură generală și sportive, organizate atât la nivel local cât și în comunitate. Astfel, 10 persoane private de libertate din regim semideschis au participat la un pelerinaj moral-religios la Mânăstirea Brazi din orașul Panciu, fiind vizitate biserica veche, compartimentul istorico-arheologic din sectorul subteran al sfântului lâcaș și paraclisul cu racla Sfântului Ierarh Teodosie.

De asemenea, preotul capelan, împreună cu preotul colaborator desemnat de Protoieria I Focșani au oficiat Taina Sfântului Maslu pentru persoanele private de libertate custodiate, iar părintele profesor Ene Ionel a susținut cateheza „Credință în Duh și Adevăr” în prezența a 25 deținuți din regim închis.

Tot în acest context, Penitenciarul Focșani a organizat, în data de 12 decembrie 2019, o întâlnire între părinți deținuți și copiii acestora, pentru care a fost instituită măsura de protecție prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea.
In data de 13 decembrie 2019, la Sala de Atletism a Complexului Milcov-Sud s-a desfășurat un concurs de atletism, cu 13 persoane private de libertate, în colaborare cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vrancea și Clubul Sportiv Unirea Focșani.
În data de 19 decembrie 2019, un grup de elevi al Școlii Gimnaziale nr. 3 Focșani, sub coordonarea doamnei profesor Anica Damian, a marcat magia sărbătorilor de iarnă printr-un program de colinde, adresat celor 14 deținuți care urmează cursurile școlare primare (clasele I – IV).
Venind în întâmpinarea acestor sărbători, clubul deținuților, camerele de deținere și spațiile unde persoanele custodiate au acces au fost decorate și împodobite corespunzător.
La capela unității, în toată această perioadă, preotul capelan a oficiat slujbele moralreligioase specifice acestei perioade, cu participarea tuturor deținuților care au dorit acest lucru.
Pe lângă acțiunile specifice derulate, 21 persoane private de libertate din Penitenciarul Focșani, care au avut o conduită exemplară pe toată durata pedepsei, se vor putea bucura de farmecul sărbătorilor de iarnă, alături de familie și cei dragi.

Acțiunile propuse în această perioadă a anului se înscriu în cadrul proiectului inițiat de Administrația Națională a Penitenciarelor și au ca scop valorificarea, promovarea, respectarea și transmiterea, prin intermediul activităților de reintegrare socială, a tradițiilor și obiceiurilor populare românești în rândul persoanelor aflate în executarea unei pedepse privative de libertate.
Cu această ocazie, conducerea Penitenciarului Focșani urează tuturor colaboratorilor „Sărbători fericite” iar Noul An să vină încununat de succese, sănătate și prosperitate!

Comisar şef de poliţie penitenciară Georgeta GURĂ, purtător de cuvânt Penitenciarul Focşani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?