Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Aproape 2700 hectare de pădure salvate de la defrișări

Aproape 2700 hectare de pădure din Vrancea au fost salvate de la tăieri ilegale în acest an după ce au fost preluate în pază iar serviciile silvice sunt plătite de către stat. Un raport al Gărzii Forestiere Focșani arată că, în primele 11 luni din acest an, au fost preluate în pază 7789,49 hectare de către ocoalele silvice nominalizate în județele din competența instituției. Preluarea în pază a fost realizată în vederea asigurării serviciilor silvice pentru suprafețele de maximum 30 hectare, pentru care nu sunt asigurate serviciile silvice, iar proprietarii nu se pot identifica sau pentru care proprietarul a decedat şi nu s-a realizat dezbaterea succesorală. Cele mai multe hectare au fost preluate în pază de către ocoalele din Buzău-2566,5 hectare, Galați – 2194,87 hectare, Vrancea – 1952,2 hectare. Reprezentanții Gărzii Forestiere mai arată că, tot în acest an, au fost preluate în pază prin contracte de prestări servicii păduri cu o suprafață de 1984 hectare. Cea mai mare suprafață este în Galați – 734,2 hectare, Vrancea – 728,2 hectare, Buzău – 305,8 hectare.

Reamintim că, pe suprafețele de pădure nepăzite din Vrancea, inspectorii Gărzii Forestiere au descoperit pagube de peste un milion de lei din cauza tăierilor ilegale. Pagubele au fost constatate în urma acțiunilor demarate de Garda Forestieră pentru preluarea în pază de către ocoalele silvice nominalizate, conform Codului Silvic, a suprafețelor de maximum 30 hectare, pentru care nu sunt asigurate serviciile silvice, iar proprietarii nu se pot identifica sau pentru care proprietarul a decedat şi nu s-a realizat dezbaterea succesorală. Ori, în acest caz, ocoalele silvice nominalizate au obligații clare, stabilite prin Codul Silvic. Astfel, Ocolul nominalizat trebuie să asigure serviciile silvice pentru suprafețele de pădure de maximum 30 hectare în cazul proprietarilor care nu pot fi identificați sau pentru cazurile în care proprietarul a decedat și nu s-a realizat dezbaterea succesorală. În acest caz au fost realizate controale de fond și evaluate pagubele de către ocoalele silvice, acestea sesizând și organele de poliție pentru continuarea cercetărilor și identificarea hoților de lemne. „Asigurarea serviciilor silvice se face în baza actului de constatare încheiat între ocolul silvic nominalizat și reprezentantul structurii teritoriale de specialitate a autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, după evaluarea de către ocolul silvic nominalizat, în condițiile legii, a eventualelor pagube aduse fondului forestier”, a arătat inspectorul șef al Gărzii Forestiere, Ionică Cherciu.

Procedura legală prevede că, în cazul proprietarilor de suprafețe mici de pădure, la cererea acestora, Ocolul trebuie să asigure pe bază de contract, serviciile silvice pentru suprafețele de pădure de maximum 30 hectare, care aparțin persoanelor fizice sau juridice de pe raza localităților menționate în decizia Gărzii Forestiere. În cazul suprafețelor de fond forestier de maxim 30 hectare pentru care sunt cunoscuți proprietarii sau succesorii în drepturi și nu au solicitat asigurarea serviciilor silvice, acestea se vor asigura în baza actului de constatare încheiat între ocolul silvic nominalizat și reprezentantul structurii teritoriale de specialitate a autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, după evaluarea de către ocolul silvic nominalizat, în condițiile legii, a eventualelor pagube aduse fondului forestier. În acest caz, costurile sunt suportate de proprietar sau succesorul în drepturi, în baza devizului întocmit și comunicat de către ocolul silvic nominalizat. Potrivit Codului Silvic, costurile necesare asigurării serviciilor silvice pentru aceste cazuri se suportă de la bugetul de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?