Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617

VIDEO și GALERIE FOTO: Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor

Pe o vreme vitregă, zeci de elevi ai liceelor și postlicealelor din Municipiul Focșani și-au dat mâna pentru a forma un lanț uman, un lanț al solidarității și al păcii împotriva violenței asupra femeilor. Evenimentul a avut loc ieri în Piața Unirii din Focșani, puțin după ora 11:00, atunci când elevi, profesori și reprezentanți ai Poliției Vrancea s-au adunat în jurul Obeliscului pentru a marca așa cum se cuvine data de 25 noiembrie care marchează „Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor‟.

Ne pasă!

Ploaia și frigul de afară nu mai contează atunci când lupți pentru o cauză nobilă. Reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Vrancea au demonstrat că le pasă de chinurile pe care sunt nevoite să le îndure anumite femei, așa că le-au cerut ajutorul elevilor de liceu și de la postlicealele din oraș pentru a promova Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. „Pe 25 noiembrie se sărbătorește Ziua internațională pentru eliminarea violenței asupra femeilor. Pentru a marca acest eveniment, Inspectoratul Județean de Poliției Vrancea a organizat o activitate sub sloganul «Uniți împotriva violenței» care dorește să atragă atenția unui număr mare de cetățeni pentru a conștientiza pericolul, consecințele și urmările lăsate de violență. Persoanele aflate în Piața Unirii astăzi, au dat mână cu mână pentru a atrage atenția și pentru a demonstra că nouă ne pasă. Poate fiecare dintre noi avem cunoștințe, avem vecini care știm că suportă violența. Astăzi, am organizat această activitate și insist să facem multe cercuri și să demonstrăm că nouă ne pasă. Vremea nu ne ajută foarte mult, cu toate acestea am demonstrat că o vctimă a violenței în familie nu stă în locuință în momentul în care este agresată, pleacă, indiferent de vreme, a declarat comisar de poliție Monica Manolache. În jurul Obeliscului s-au format patru cercuri, patru lanțuri umane compuse din bărbați, femei și copii, fiecare stigând în felul său câte un mesaj împotriva violenței.

În pielea unei victime…

Din mulțime s-au făcut remarcate câteva eleve care, preț de câteva minute, au intrat în pielea unei victime. Machiajul fetelor a fost unul extrem de sugestiv: vânătâi, zgârieturi sau sânge. Scopul acestor machiaje a fost acela de a trage un semnal de alarmă asupra violenței împotriva femeilor. „Cred că niciuna dintre femei sau fete nu-și dorește să ajungă în ipostaza asta și ar trebui ca atunci când observăm un lucru asemănător să semnalăm și să încercăm să stopăm așa ceva. Din fericire nu cunoaștem victime ale violenței domestice și nici nu am vrea. Nu este un lucru bun, de aceea ne-am unit cu toții, ca să stopăm fenomenul, au spus Maria Brăteanu și Alexandra Milea, două eleve de liceu. „În ultima vreme s-au întâmplat foarte multe accidente, nu am fost implicată dar am rămas cu o traumă, am rămas surprinsă de ce se poate întâmpla. Tot ce se întâmplă, violența de zi cu zi asupra femeilor mă impresionează foarte tare. Am acceptat să intru în pielea unei victime pentru că așa am crezut eu că pot transimte un mesaj tuturor femeilor din România și de pretutindeni, să nu se lase bătute, să nu se lase pradă violenței, să aibă grijă pe stradă și oriunde merg‟, a declarat Roberta-Nicoleta.

În cazul în care o femeie este victima unei agresiuni domestice, aceasta trebuie se prezinte la cea mai apropiată secție de poliție acolo unde, pe numele agresorului, se va emite un ordin de restricție temporar, valabil 5 zile. Potrivit legii, chiar dacă agresorul este proprietarul locuinței, acesta va fi scos din propria locuință astfel încât victima să poată fi protejată. Spune „NU!‟ violenței de orice fel!

Rușinea, boala modernității?!

Trăim într-o societate care este într-o continuă schimbare și modernizare, însă această modernizare nu este întotdeauna benefică. Aurora Martin, bursieră în cadrul Departamentului de Stat al SUA a fost prezentă luni dimineață la evenimentul organizat de IPJ Vrancea. Nu a venit singură, ci cu Muzeul Mobil al Scaviei Moderne, proiectul cu care își propune să facă înconjurul țării, cu precădere în locurile în care există probleme de acest fel. „Astăzi este ziua de luptă împotriva violenței domestice, este o inițiativă care îi ajută pe elevi să conștientizeze că violența nu trebuie să facă parte din viața lor. Am văzut fete, am văzut băieți cu mesaje de impact… În mod sigur un băiat care a avut parte de violență domestică acasă, se va gândi de două ori înainte de a ridica mâna după ce a participat la o asemenea activitate. Violența domestică nu cunoaște granițe geografice, sociale, este transversală la toate nivelele societății. Grav este faptul că, cu cât urcăm mai sus pe scara socială, cu atât vom găsi mai puține cazuri de violență domestică dar nu pentru că ele n-ar exista ci pentru că o persoană, cu cât este mai educată, cu atât este mai reticentă în a vorbi despre acest fenomen. O profesoară care ia bătaie acasă n-o să meargă în cancelarie să vorbească despre asta și cu atât mai greu îi va fi să meargă să vorbească despre ce i se întâmplă. E foarte important să discutăm cu acești copii, și trebuie învățați că așa ceva nu se acoperă, a menționat Aurora Martin, bursieră în cadrul Departamentului de Stat al SUA.

Muzeul Mobil al Scalviei Moderne va ajunge în zilele următoare în comunele din județul Vrancea.

Am spus: NU!”

Pe una dintre pancartele ținute de elevii de liceu scria: „DACĂ SUNT AICI, ÎNSEAMNĂ CĂ SUNT ÎMPOTRIVA VIOLENȚEI DOMESTICE!!! NU LOVI, ANIMALULE!‟, iar pe o altă foie ținută de o domnișoară scria: „Implică-te! Indiferența NU salvează vieți! STOP violenței împotriva femeilor!‟

O femeie care ia bătaie de la iubit, soț sau de la o altă persoană nu ar trebui să se resemneze și să ierte, pentru că, de cele mai multe ori, o palmă o anunță și pe următoarea. Într-o lume atât de bulversantă și de gri, încearcă să fii tu, cel care citești acum acest text, schimbarea. Cum? Spune o vorbă bună în locul unor cuvinte rostite la nervi, sau oferă alinare unei persoane care are nevoie de acest lucru mai mult decât are nevoie o floare de apă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?