Ediția: Vineri 14 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția: Vineri 14 iunie 2024. Nr. 6649

VIDEO și GALERIE FOTO: Muzeul mobil al sclaviei moderne a ajuns la Colegiul Național Pedagogic din Focșani

Vrei să faci bani mulți cu muncă puțină?‟, poate fi doar una dintre nenumăratele metodele abordate de traficanții de persoane. Cadouri și plimbări în mașini scumpe, bani, locuri de muncă bine plătite în străinătate, șansa de a construi mult-visata vilă cu piscină sunt câteva motivele invocate de persoanele care racolează, în special, adolescente. Muzeul Mobil al Sclaviei Moderne, un proiect susținut de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii prin Aurora Martin, coordonatoare și bursieră a programului „Professional Fellowsip‟ (American Concil), a ajuns, ieri dimineață, la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret‟ Focșani.

Muzeul Mobil al Sclaviei Moderne

Lumea în care trăim se confruntă cu o problemă extrem de mare: traficul de persoane. De-a lungul timpului, în România, au circulat mai multe zvonuri despre: copii răpiți de o ambulanță neagră care îi ducea în afară pentru trafic de organe, copii răpiți pentru a fi duși în străinătate la cerșit, fete și femei violate și duse de proxeneți în afara țării, bătute și șantajate. Bine, rău… aceste cazuri trebuie să ajungă la urechile adolescenților nu ca să-i sperie, ci pentru a le da o lecție de viață.

Mai întâi a fost ideea, o idee care mi-a venit în urma unei călătorii în Statele Unite ale Americii. Am fost Professional Fellows la Chicago timp de șase săptămâni. În timp ce mă aflam în acest program sponsorizat de Departametnul de Stat al Statelor Unite, am vizitat Muzeul din Cincinnati «Freedom Center» unde, la ultimul etaj, există un etaj întreg focusat pe sclavie modernă. M-am gândit: «Uite, noi nu avem, nu numai în România, dar nici în sud-estul Europei, un asemenea Muzeu… și cât de necesar ar fi pentru că, din sud-eestul Europei provin cele mai multe victime ale traficului de persoane, din sud-estul Europei și din România, cu precădere.» România se află în top când vorbim de trafic de persoane, România este o țară de sursă pentru traficanți, și atunci, am zis că trebuie să fac un astfel de muzeu în România, numai că făcând un muzeu, este limitat accesul persoanelor de zona geografică; dacă este făcut în București, vor ajunge persoane din București sau excursioniști. Acest muzeu trebuie să ajungă la potențiale victime, acest muzeu trebuie să ajungă în satele românești, trebuie să ajungă în orașele mici acolo unde lipsa de mijloace financiare corelată cu lipsa de informare vulnerabilizează persoanele, copii, adolescenții făcându-i să devină victime ușoare în mâinile rețelelor de traficanți‟, a spus Aurora Martin, bursiera Departamentului de Stat al SUA.

Ochii mari, mintea limpede!

Doamnelor, domnișoarelor, aveți grijă pe cine numiți iubit, nu toți bărbații sau băieții cu mașini luxoase, ceasuri de aur și portofele doldora au intenții sincere atunci când vă agață fie pe stradă, fie prin intermediul rețelelor sociale. Da, ești frumoasă, deșteaptă, atrăgătoare și meriți lumea la picioare, dar, ai face bine să deschizi larg ochii și să gândești cu mintea limpede, astfel încât să nu ajungi tu la picioarele lumii.

Niște cazuri sonore ne-au făcut să vorbim mai mult în ultima vreme de acest fenomen. Eforturile poliției și a autorităților de a opri aceste rețele au fost constante, numai că este foarte greu să le desființezi toatal pentru că traficanții sunt din ce în ce mai bine specializați, sunt fini psihologi, deja nu mai merg pe metode clasice. De exemplu, am avut o campanie în cinci orașe și trei comune care s-a numit «Ce faci cu libertatea de a munci?», am făcut acestă campanie imediat după ce m-am întors din Statele Unite, în 2017, campania s-a derulat între Dragobete și 8 Martie pentru că am vrut să atrag atenția în mod special asupra unei metode frecvent folosite de traficanți: loverboy, metodă căreia îi cad victime în mod special adolescentele‟, atrage atenția Aurora Martin.

Ceea ce m-a marcat foarte tare a fost faptul că ele au spus că au fost bătute și ținute în casă cu lunile și nu au avut voie să iasă din casă pentru că au fost amenințate cu bătaia‟, a spus Alexandru, elev în clasa a XII-a.

Bogăția, bat-o vina!

De ce nu ne mulțumim niciodată pentru că suntem sănătoși și avem familia alături?! De ce alergăm toată viața după averi?! În România, aproape la fiecare colț de stradă sau pe ulițele satelor găsim copii rămași în grija bunicilor sau a altor aparținători pentru că mami și tati sunt plecați în afara țării ca să câștige bani și să trimită acasă, copii care suferă în tăcere după o mângăiere din partea mamei, sau un sfat de la tata. „Dacă avem un vecin, o rudă, un văr pe care îl vedem că s-a întors cu o situație materială bună, este mai ușor să credem că este o persoană de încredere. Numai că în spatele acestei persoane se poate ascunde o victimă care a fost traficată și căreia i s-a condiționat eliberarea de aducerea altor 3/4 persoane din țară, și atunci vctima trebuie să pună în balanță viața personală cu viața victimei pe care o racolează, mai adaugă Aurora Martin.

Tinerele cu o situație financiară precară cad ușor pradă traficanților care, ascunzându-se sub mantia unui binefăcătorl, le fac propuneri de angajare în străinătate invocând un salariu la care oamenii din România doar visează. Întrebarea este: Ești sigură că vrei să îți pui viața în joc în schimbul banilor?

M-a băgat cu forța în mașină!‟

În curtea Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret‟ Focșani, caravana Muzeul Mobil al Sclaviei Moderne i-a așteptat pe elevi să pășească, pentru câteva minute, într-un colț rupt de lume, o lume a victimelor care povestesc la ce orori au fost supuse. Printre aceste povești, vă voi reda câteva fragmente din mărturia unei tinere racolate pe stradă de niște indivizi: „Mi-a spus să urc în mașină, i-am spus că nu, mi-am văzut de drum, iar după aia a coborât un domn solid, înalt și m-a băgat cu forța în mașină. Nu i-am cunoscut până în ziua aceea! Iar când am ajuns în afară, în Italia, mi s-a spus că ei o cunosc pe sora mea, că ea lucra cu ei, ducea fete la ei și făcea traseul la ei. Stăteam cu ei în aceeași locuință iar seara, dacă noi nu aduceam suma care trebuia, ne băteau. Trebuia să le ducem de la 300 ( s.n. euro) în sus. Mă băteau, mă drogau cu forța, am fost amenințată și cu cuțitul că, dacă cumva încerc să fug, sau să fac ceva, o să-mi ia beregata‟, se aude pe fundal vocea unei victime.

Băieții, mult mai șocați decât fetele

Ce am învățat după cazul Caracal?! Aproape nimic! De ce spun asta? Pentru că în urmă cu câteva zile, o cunoștință, studentă, a venit cu un nene, la ocazie, de la țară până în oraș pentru că nu mai avea microbuz după-amiaza. Am întrebat-o dacă nu s-a temut, și mi-a spus că nu avea cum să i se întâmple. „Paza bună păzește primejdia rea!‟, tocmai de aceea este bine să nu avem încredere în orice domn, fie el în vârstă și cu aspect de Moș Crăciun, care ne spune că ne duce el în siguranță cu mașina. După ce au stat în caravană, au ascultat mărturiile victimelor care au reușit să scape din ghiarele traficanților și au stat față în față cu câteva manechine care purtau chipurile unor persoane bătute, elevii au rămas vizibi emoționați, mai ales băieții.

Am fost șocat de apariția acestui muzeu deoarece erau câteva manechine și fiecare era îmbrăcat într-un anumit fel, ulterior am aflat că erau victime. Am rămas cu un șoc când am auzit poveștile lor și sincer, este un lucru trist, deoarece noi trebuie să învățăm încă de la vârsta aceasta ce pericole poate ascunde lumea și că nu este cineva mai sus decât noi capabil să facă o schimbare. Înțeleg că tinerii sunt schimbarea și că noi suntem generația care ar trebui să aducă ceva mai bun, dar este un lucru trist că trebuie să învățăm de acum aceste lucruri. În principal, îmi voi sfătui prietenele să fie atente la anturaj pentru că am auzit mărturia unei fete care a spus că a fost atrasă de un băiat care avea foarte mulți bani și, la început i s-a părut o relație normală deoarece ieșeau în oraș doar ei doi, apoi a spus că băiatul respectiv i-a făcut cunoștință cu anumiți prieteni și băiatul a profitat foarte mult de faptul că fata avea o situație materială foarte precară acasă și i-a oferit anumite servicii să meargă la prietenii lui în principal ca să fie menajeră și apoi, băieții respectivi o rugau să facă și alte servicii în schimbul unor sume de bani‟, spune, stânjenit, Cosmin Lupu, elev al CNPSH.

Muzeul Mobil al Sclaviei Moderne este un proiect care își propune să tragă un semnal de alarmă asupra pericolelor la care se expune sociatatea: traficul de persoane. Așa că, atât reprezentanții poliției, cât și organizatorii acestui proiect încearcă să-i determine pe adolescenți, și nu numai, că pot fi victime ale traficanților chiar și atunci când sunt în plină zi pe stradă. Rețele de socializare sunt un alt sanc fără fund atunci când facem referire la persoanele care racolează victime. Deschiderea evenimentului a avut loc vineri, la Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu‟ Dumbrăveni. Aurora Martin își propune ca Muzeul Mobil al Sclaviei Moderne să ajungă și în sate. Bursiera spune că Vrancea este proiectul-pilot, și unul dintre primele cinci județe aflate pe lista județelor de risc în clasamentul realizat de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane. Următoarele destinații în care va ajunge muzeul sunt: Golești, Cotești, Urechești, Popești, Dumbrăveni, Gugești, Bordești, Dumitrești, Cândești și Obrejița.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?