Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

GALERIE FOTO: Elevii din Mărășești au făcut curat la monumentele „Copilei – Erou” Măriuca Zaharia, alături de voluntari străini

Elevii Liceului Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărășești din clasele a VII-a și a VIII-a au desfășurat o lecție de istorie în aer liber la Monumentul „Copilei – Erou” din Haret. Elevii au fost însoțiți de profesoara de istorie, Sanda Burlacu și au vorbit despre Măriuca Zaharia, fetița jertfită în timpul bătăliei de la Mărășești, din august 1917. Lecția a făcut parte din seria activităților din Proiectul „Pe aici nu se trece!”, finanțat prin Programul „Corpul European de Solidaritate”, prin A.N.P.C.D.E.F.P. România. Proiectul, având codul de identificare 2018-1-RO01-ESC31-061224, este derulat de Asociația „Voluntariat pentru Viață” din Mărășești și are ca parteneri instituțiile de învățământ din Orașul Mărășești: Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu”, Școala Gimnazială Nr. 2, Școala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu” și Școala Primară „Siretu”. Inițiatoarea proiectului este Any Mary Elisabeta Drăgan, iar manager de proiect este Daniel Drăgan.

Conform informațiilor preluate după contul de socializare al profesorului de istorie Cătălin Mocanu, elevii au ascultat povestea vieții Măriucăi și au vizitat cele două monumente consacrate „Copilei-Erou”, fiind și surprinși în mod neplăcut de starea de degradare în care se află cele două monumente. Impresionat de povestea Măriucăi și de istoria parcă desprinsă din legendă a Orașului Mărășești, managerul de proiect, Daniel Drăgan și-a stăpânit cu greutate emoțiile, transmițându-le celor prezenți informații despre proiect și impresiile sale despre Mărășești: „Istoria comunității de la Mărășești este fascinantă pentru iubitorul de istorie, prin modul în care o comunitate mică a reușit să se ridice printre vitregiile vremurilor, vreme de peste șase milenii neîntrerupte. Este o istorie a urcușurilor și a coborâșurilor, care au prevestit, parcă, marea faptă de arme din vara anului 1917. Ceea ce simți pentru Mărășești este unic. Trebuie să te fi născut, să fi crescut în Mărășești pentru a simți acea mândrie locală, de nepierdut pentru toată viața, oriunde vei fi plecat, pentru o vreme sau pentru tot restul vieții. În urmă cu 100 de ani, în Mărăşeşti a avut loc cea mai importantă bătălie a Primului Război Mondial de pe frontul român. În inima românilor, această bătălie ocupă un loc special datorită eroismului de care au dat dovadă ostaşii români şi a faptelor de arme ale sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, ale căpitanului Grigore Ignat, ale generalului Eremia Grigorescu, ale copilului Măriuca Zaharia, dar mai ales datorită legendarei expresii „Pe aici nu se trece!”. Bătălia rămâne o piatră de hotar a istoriei, pentru eroismul de care au dat dovadă soldaţii români. Maria Zaharia, cunoscută şi ca Măriuca Zaharia (1905 -1917), a fost o fetiţă de 12 ani căzută eroic în luptele de la Mărăşeşti din Primul Război Mondial. Născută la Pădureni, în 1905, Măriuca avea doar 12 ani în anul 1917, fetiţa locuind cu bunicul său în satul Haret, aproape de locul confruntărilor militare. În livada bunicului ei, Ion Zaharia, Armata Română crease un post de observaţie al trupelor române, care oferea o panoramă asupra a tot ceea ce se întâmpla pe front. „Vreau să fac şi eu ceva pentru ţara mea!”, le-a spus fetiţa comandanţilor Armatei Române, uluiţi de faptul că un copil face munca unui soldat. Iar informaţiile oferite de Măriuca s-au dovedit preţioase, din moment ce a fost blocată înaintarea trupelor germane. Fetiţa a fost doborâtă în urma unei explozii. În cinstea sacrificiul făcut, trupul neînsufleţit al Măriucăi Zaharia a fost depus în Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti,alături de alţi mari eroi ai acelor lupte, iar în faţă şcolii din Haret s-a ridicat un monument închinat faptelor ei din anul 1917. Din păcate, însă, nicio lecţie de istorie nu mai face referire la faptele ei de vitejie. Astăzi, la Mărăşeşti, doar Mausoleul Eroilor mai aminteşte de vitejia celor care s-au jertfit pentru ţară”

Înainte de a pleca de la monument, elevii Liceului Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărășești, însoțiți de profesoarele Sanda Burlacu și Anamaria Zaharia și alături de voluntarii străini (din Cehia, Finlanda, Franța, Germania, Georgia și Ucraina) din Proiectul „Earth Recall” și de președintele asociației, Bogdan Chiriș au curățat cele două monumente dedicate Măriucăi Zaharia și pe locul în care se afla amplasat nucul din care Măriuca transmitea informații despre inamic, au sădit un pui de nuc, ca simbol peren al amintirii și al recunoștinței ce le purtăm celei care a fost „Eroina de la Haret”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?