Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

Propunerea legislativă privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, respinsă

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat, ieri, un raport de respingere a propunerii legislative privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte. Propunerea USR a fost respinsă cu 12 voturi ale reprezentanţilor PSD, care au votat pentru respingerea proiectului şi 10 voturi ale USR şi PNL care au fost pentru adoptare.

La dezbateri, deputatul PSD de Vrancea, Nicuşor Halici, președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, a argumentat că solicitarea de desfiinţare a acestei secţii nu este legitimă. „Nu ţineţi la independenţa judecătorilor. (…) Solicitarea USR nu este legitimă, este de înţeles dar vă descalifică total“, a spus Nicușor Halici, subliniind că la această secţie toţi procurorii sunt numiţi pe criterii eminamente profesionale.

În cadrul dezbaterilor din Comisia juridică a fost amintit şi proiectul de raport MCV care este critic la adresa existenţei Secţiei de investigare a infracţiunilor în justiţie, precum şi despre faptul că Bulgaria ar putea să iasă de sub incidenţa Mecanismului de Verificare şi Cooperare. Referitor la posibilitatea ca raportul MCV să nu fie unul favorabil României, deputatul Nicușor Halici a arătat că acest lucru se datorează și faptului că „noi ne ducem şi ne reclamăm unii pe alţii la Bruxelles“. „E adevărat că Bulgaria nu are nici DNA, nici ANI, şi nu trebuie să îndeplinească atâtea condiţionalităţi. Fără să aibă DNA, ANI, ce să mai vorbim de alte secţii. La noi din mai puţine recomandări au derivat altele şi altele. La ce achiesez eu este faptul că ei şi-au jucat bine cartea, mă refer la anul 2012, când noi eram într-o situaţie mult mai favorabilă. Astăzi ei sunt într-o situaţie mai favorabilă. Azi au negociat politic şi cu secţii şi fără secţii. Noi pentru că ne ducem şi ne reclamăm unii pe alţii la Bruxelles, nu reuşim. Cel puţin din punct de vedere al Camerei Deputaţilor, noi am bifat cam tot ceea ce era în ultimul raport“, a spus președintele Comisiei Juridice, deputatul Nicușor Halici.

Preşedintele Comisiei juridice de la Camera Deputaţilor, Nicuşor Halici (PSD), a declarat marţi că raportul MCV pentru ţara noastră este „foarte contradictoriu” şi nu înţelege „care este involuţia”. „Ce am văzut în draftul raportului, şi înţeleg că e preluat în foarte mare măsură şi în raport, este că, deşi dezbaterile şi toate analizele făcute de către raportorii MCV constată o serie de progrese, la concluzii vin şi spun că, de fapt, există un soi de involuţie. Nu am înţeles care este involuţia, de vreme ce cu câteva pagini mai înainte spuneau cum am adoptat un cod de conduită la Camera Deputaţilor, cum nu am mai făcut acel cordon viu între cei care erau trimişi în judecată şi aşa mai departe. Pe de altă parte, am văzut şi cum apreciau declaraţiile premierului Viorica Dăncilă că Guvernul PSD nu va mai interveni şi nu va mai veni cu soluţii în ceea ce priveşte sistemul judiciar din România, ci va aştepta soluţiile şi propunerile specialiştilor, lucru care s-a şi întâmplat. După aceea, să vii şi să spui că e o involuţie, eu chiar nu o văd. E foarte contradictoriu”, a spus Halici, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că în România sistemul judiciar a fost depolitizat, în timp ce procurorul-şef european este numit prin negociere între Parlamentul European şi Comisia Europeană. (…) Potrivit lui Halici, şi PSD a negociat cu reprezentanţii MCV, dar Opoziţia „s-a dus şi a indus în eroare”, „a sabotat şi a lucrat împotriva României”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?