Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Noul PUG extinde intravilanul Focșaniului; este inclus noul spital județean; se au în vedere un poligon auto, o bază sportivă și o zonă de agrement

Prima variantă a noului Plan Urbanistic General (PUG) al Focșaniului a fost prezentată, ieri, în ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism. Documentul prezentat de urbanistul Mihai Alexandru Moțcanu-Dumitrescu stabilește cadrul pentru dezvoltarea Focșaniului și propune atragerea în intravilan a mai multor zone unde au fost construite anexe a exploatărilor agricole în extravilan, cum ar fi zona Vlad Țepeș, Militari, Mândrești sau nordul municipiului. În final, municipiul va avea un intravilan de peste 3108,4 hectare, adică 31 metri pătrați de spațiu verde/locuitor, triplu față de media actuală a spațiului verde din Focșani, de aproape 10 metri pătrați de spațiu verde/locuitor. Urbanistul a arătat că unul dintre obiectivele asumate prin noul PUG este evitarea pe cât posibil a birocrației suplimentare pe care o presupune amenajarea unui PUZ.

De exemplu, noul PUG are introdus noul spital județean astfel încât pentru această investiție să fie emisă direct autorizația de construire, fără altă documentație suplimentară. Noul PUG stabilește zona centrală reprezentativă a municipiului, o zonă protejată, cu multe monumente istorice, zonele de instituții publice, zonele de activitate economică dar și zone mixte. De asemenea, sunt zone cu locuințe colective și zone cu locuințe individuale. Noul PUG pune accent pe spațiile verzi și designul urban, care pot îmbunătăți percepția focșănenilor asupra orașului în care locuiesc. Urbanistul a precizat că, pentru acuratețe, au fost organizate zboruri cu drona asupra Focșaniului pentru a verifica informațiile oferite de Oficiul de Cadastru. Documentul prezentat este unul preliminar, urmând să fie discutate în grupurile de lucru, pus în dezbatere publică și trimis instituțiilor pentru avizare.

Primarul Cristi Misăilă speră ca până în luna martie a anului viitor, noul PUG să fie trimis în Consiliul Local. Edilul a arătat că, prin Planul Urbanistic General se propune atragerea în intravilan a zonelor unde au fost construite anexe a exploatărilor agricole în extravilan, și anume zona Vlad Țepeș, Militari, Mândrești și zona de nord a municipiului. Această situație va veni în ajutorul locuitorilor care la acest moment nu pot obține niciun document de identitate pentru că nu locuiesc pe o stradă ci pe o tarla și parcelă.  Impozitul pentru o locuință/anexă agricolă din extravilan este de patru ori mai mare decât dacă aceeași locuință era în intravilan, respectiv 0,4% din valoarea clădirii, comparativ cu 0,1% din valoare pentru clădirile din extravilan.

Primarul Misăilă a subliniat intenția municipalității de a atrage în intravilan zonele cu pășune ale municipiului pentru a le transforma în spații verzi. Edilul a subliniat că se dorește amenajarea zonei din jurul bălții de la Mândrești pentru transformarea în zonă de agrement. De asemenea, este o solicitarea din partea Federației Române de Fotbal pentru o suprafață de 13 mii metri pătrați unde să fie amenajată o bază sportivă care să fie autorizată FIFA. O altă investiție pregătită de municipalitate este amenajarea unui poligon auto care să fie utilizat de școlile de șoferi pentru pregătirea elevilor. „Îmi doresc ca până în luna martie să intrăm în ședința de Consiliu local cu noul PUG. Sunt foarte mulți cetățeni care așteaptă PUG”, a spus primarul Cristi Misăilă.

Planul Urbanistic General (PUG) este un proiect ce face parte din programul de amenajare a teritoriului și de dezvoltare a localităților ce compun unitatea teritorial-administrativă de bază. Este cel mai important document de urbanism deoarece cuprinde reglementări cu privire la: stabilirea şi delimitarea teritoriului intravilan în relaţie cu teritoriul administrativ al localităţii; stabilirea modului de utilizare a terenurilor din intravilan; zonificarea funcţională în corelaţie cu organizarea reţelei de circulaţie; delimitarea zonelor afectate de servituţi publice; modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare; stabilirea zonelor protejate şi de protecţie a monumentelor istorice; formele de proprietate şi circulaţia juridică a terenurilor; precizarea condiţiilor de amplasare şi conformare a volumelor construite, amenajate şi plantate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?