Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

VIDEO și GALERIE FOTO: ÎPS Ciprian a binecuvântat Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Focșani în prezența a mii de credincioși

De dimineață și până seara, credincioșii au pășit ieri pragul Catedralei Ortodoxe „Nașterea Maicii Domnului și Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Focșani. Ziua când Biserica Ortodoxă Română o cinstește pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, a fost una de mare însemnătate pentru credincioșii ortodocși focșăneni, care așteaptă de ani buni sfințirea Catedralei. E adevărat, a fost sfințirea mică, dar slujba oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu Înalt Prea Sfinția Sa, Ciprian, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a fost de mare însemnătate pentru credincioși. La eveniment au fost prezenți președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, vicepreședinții Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare și Dănuț Cristian, viceprimarii Focșaniului, Ionuț Mersoiu și Marius Iorga, primari ai localităților vrâncene, deputata Rodica Boboc. Peste 23 de milioane de lei este suma cheltuită până în prezent la construirea Catedralei. Cea mai mare sumă, aproape 10 milioane de lei, a fost alocată de Consiliul Județean Vrancea. La ieșirea din catedrală, președintele Marian Oprișan și primarul Cristi Misăilă au fost întâmpinați cu aplauze de credincioși.

Conform site-ului oficial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, „credincioșii vrânceni se pot ruga, începând de marți, 14 octombrie 2019, în Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Focșani. După ce a fost pregătit pentru sfintele slujbe, lăcașul de închinare a fost binecuvântat cu aghiasmă de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, chiar în ziua hramului, ca urmare a finalizării unor lucrări exterioare și interioare, a dotării cu o catapeteasmă provizorie și cu obiectele de cult necesare. La eveniment au participat peste 2000 de credincioși din oraș și din împrejurimi, alături de oficialități locale și județene.

După slujba de binecuvântare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a săvârșit Sfânta Liturghie și un parastas pentru ctitori și binefăcători. Din soborul slujitor au făcut parte părinți consilieri eparhiali, protopopi și alți preoți din Eparhie. Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

În semn de apreciere pentru ajutorul acordat la construirea și înfrumusețarea Catedralei „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, dar și a altor biserici din județ, Înaltpreasfinția Sa a oferit Ordinul „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” (clasa a II-a) Dlui Cristi Valentin Misăilă – primarul municipiul Focșani, și Dlui Iulian Nica – primarul orașului Panciu. Totodată, Dl Marian Oprișan – președintele Consiliului Județean Vrancea, a primit din partea Ierarhului locului Ordinul „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” (clasa I).

Zidirea Catedralei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Focșani a început în anul 2002. Piatra de temelie a fost sfințită în 2004, de către vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, înconjurat de o mare parte a membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Din 2005 și până în acest an, slujbele religioase au fost oficiate într-un paraclis de lemn și la demisolul lăcașului de cult”.

Contribuții financiare substanțiale

După oficierea slujbei religioase, ÎPS Ciprian le-a explicat credincioșilor că drumul de la proiect la sfințirea mică a Catedralei a fost unul greu. După aproximativ 18 ani, lăcașul de cult a devenit realitate cu sprijinul unor oameni deosebiți aflați în fruntea unor instituții publice și care au înțeles cât de importantă este casa lui Dumnezeu pentru creștini ortodocși.

Pentru prima oară, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a făcut publică contribuția fiecărei instituții publice la construirea Catedralei. Nu în ultimul rând, ÎPS Ciprian a ținut să menționeze importanța donațiilor făcute de credincioșii focșăneni și vrânceni. „Toate acestea, dragii mei, nu s-ar fi putut împlini fără sprijin substanțial din partea autorităților de stat, centrale și locale, și de aceea voi face public, cred că pentru prima dată, contribuția financiară substanțială pe care a avut-o în ordine: Consiliul Județean Vrancea, sub președinția domnului Marian Oprișan, în valoare de 9.810.440 de lei, dacă vă vine mai ușor în bani vechi ar însemna 98 de miliarde vechi, Primăria Municipiului Focșani, și în vremea domnului primar Bacinschi Decebal, și a domnului primar Cristi Valentin Misăilă, suma de 8.732.337 lei, deci 87 de miliarde lei vechi, Secretariatul de Stat pentru Culte, în toată această perioadă, din 2004 încoace, 3.545.000 lei, deci 35 de miliarde vechi. Din partea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, anul trecut și anul acesta: 923.840 lei, deci peste 9 miliarde, la care s-au mai adaugat anumite obiecte de cult fără să fie cuantificate aici, iar din partea credincioșilor s-au colectat bani în sumă de 334.421 lei. Deci suma totală alocată de-a lungul timpului pentru construirea bisericii Sfânta Cuvioasă Parascheva din Focșani, până în momentul de față a fost de 23.324.581 de lei, o sumă semnificativă. E mult, e puțin, e atât cât trebuie, Dumnezeu știe, noi nu am făcut decât să ne împlinim datoria‟, a afirmat ÎPS Ciprian.

Marian Oprișan a primit Ordinul Sfântul Mucenic Sava de la Buzău, Clasa I

În semn de apreciere pentru eforturile făcute, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei i-a acordat președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, Ordinul Sfântul Mucenic Sava de la Buzău, Clasa I. Tot în semn de apreciere, ÎPS Ciprian i-a oferit președintelui Marian Oprișan și o icoană cu Maica Domnului, ocrotitoarea șefului administrației județene, după cum a spus chiar arhiepiscopul. „Ordinul Sftântul Mucenic Sava de la Buzău, clasa I, se acordă domnului Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea, în semn de apreciere și mulțumire pentru sprijinul material și moral oferit pentru realizarea lucrărilor de zidire și înfrumusețare a bisericii cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva din Focșani și a altor biserici de pe cuprinsul județului din cele două Protoierii Focșani I și II, județul Vrancea. Atotmilostivul Dumnezeu, pentru rugăciunile Sfântului Mucenic Sava de la Buzău, să dăruiască domniei sale și colaboratorilor săi de la Consiliul Județean sănătate deplină, zile îndelungate, împlinirea tuturor dorințelor și multe bucurii duhovnicești. Vrednic este! Roșul de pe Ordinul Sfântului Sava simbolizează sângele Mucenicului Sava, vărsat în apele Buzăului, de unde rezultă îmbinarea de roșu și albastru‟, a spus ÎPS Ciprian.

Oprișan și Misăilă, întâmpinați cu aplauze de credincioși

La ieșirea din catedrală, președintele Marian Oprișan și primarul Cristi Misăilă au fost întâmpinați cu aplauze de credincioși, în semn de apreciere pentru sprijinul acordat la construirea Catedralei, dar și a altor lăcașe de cult. Marian Oprișan a declarat că administrația județeană dar și el personal au sprijinit și vor sprijini în continuare lucrările de construire a Catedralei. „Oamenii… unii știu, alții nu știu: lucrurile bune nu se fac ușor. Așa cum am făcut împreună cu colegii mei și am sprijinit din tot sufletul Biserica Ortodoxă, biserica străbunilor, biserica națională, pe care o respectăm din tot sufletul, așa cum am făcut această catadrală, tot la fel de bine vom finaliza și lucrările de modernizare ale actualului spital, și vom face și un spital nou pentru că știți cum sunt cârcotașii: unii spun într-un fel, alții spun în alt fel, dar important este un singur lucru, acela că noi ne-am făcut datoria față de comunitate și față de cetatea în care trăim. Catedrala este gata din punctul nostru de vedere, al autorităților locale, în schimb, din punct de vedere al Bisericii Ortodoxe, ea urmează acum niște proceduri de care nu mai suntem noi responsabili, este vorba de pictură, catapeteasmă și alte lucrări la altar. Cât timp noi suntem pe acestea meleaguri, vom asigura finanțarea ca în maximum doi ani, pentru că am înțeles de la înaltele fețe bisericești că pictura o să dureze cam un an și jumătate, doi, lucrările la catedrală să fie finalizate. Lăcașul de cult este deja operațional din punct de vedere al slujbelor care se vor oficia într-un spirit modern în această frumoasă catedrală a județului Vrancea și a Municipiului Focșani‟, a declarat președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.

Vizibil emoționat, primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, a ținut să spună câteva cuvinte după terminarea slujbei: „Este un moment istoric, un moment mult așteptat de toți focșănenii. Iată că în sfârșit am reușit să facem ceea ce s-a propus încă de acum 17 ani: să inaugurăm un lăcaș de cult unic al județului Vrancea și al Municipiului Focșani pentru toți cei care îl iubesc pe Dumnezeu. Ne dorim foarte mult să ducem la bun sfârșit aceste lucrări, să sprijinim în continuare nu numai catedrala, ci toate bisericile din Municipiul Focșani, așa cum am și făcut-o de altfel în cei trei ani de mandat de când am preluat destinele acestei comunități. Le mulțumesc tuturor creștinilor care ne-au investit cu încrederea de a face ceva folositor pentru toți cei care îl iubesc și cred în Dumnezeu“, a precizat primarul Cristi Misăilă.

În ceea ce privește distincția oferită de arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, primarul Misăilă a precizat că „a fost o surpriză extraordinar de plăcută pentru mine, nu cred că meritam doar eu această distincție, o meritau toți focșănenii care au fost alături de biserică. Îi mulțumesc Înalt Prea Sfințitului Ciprian pentru acestă onoare și vreau să închin această distincție tuturor focșănenilor pentru că ei sunt cei care și-au dorit și merită să aibă o asemenea catedrală. Îi mulțumesc, în primul rând, domnului președinte Marian Oprișan, cel care a fost inițiatorul acestui proiect, dumnealui a fost cel care a pledat pentru a se demara această construcție importantă pentru Focșani și pentru vrânceni“.

Credincioșii au mers la Catedrală pe tot parcursul zilei pentru a se închina în acest frumos locaș de cult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?