Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Spărgătorii de case de la Jariştea, unul în arest, altul în libertate

Spărgătorii de case de la Jariştea, un bărbat de 38 de ani din comuna Vrâncioaia şi un adolescent de 15 ani, din Jariştea, au ajuns vineri în faţa judecătorilor de la Judecătoria Focşani cu propunere de arestare preventivă. Doar unul dintre ei, respectiv cel de 38 de ani, îşi va petrece următoarea perioadă in arestul poliţiei, în timp ce minorul a fost pus sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. Acestuia i s-au impus o serie de obligaţii, printre care şi aceea de a nu părăsi localitatea de domiciliu. “(…) admite în parte propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Focşani. Dispune arestarea preventivă a inculpatului A (…) N (…), cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat (…) pe o perioadă de 30 de zile începând cu data de-11.10.2019_până la 09.11.2019 inclusiv. Dispune emiterea mandatului de arestare preventivă. În baza art. 219 alin. (9) raportat la art. 211, art. 215 C. proc. pen., dispune faţă de inculpatul D (…) B (…) T (…) , măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 zile, începând cu data de 11.10.2019, până la data de 09.12.2019, inclusiv. În baza art. 227 alin. (2) C. proc. pen., pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la Postul de Poliţie Jariştea, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. În baza art. 215 alin. (2) lit. a C. proc. pen., pe timpul controlului judiciar, impune inculpatului să respecte obligaţia să nu depăşească raza teritorială a comunei Jariştea, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului În baza art. 215 alin. (3) C. proc. pen.,atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Dispune punerea în libertate a inculpatului D (…) B (…) T (…), dacă nu este arestat în altă cauză, după expirarea măsurii reţinerii (…)”, au hotărât magistraţii de la Judecătoria Focşani. Decizia nu este definitivă, atât inculpaţii cât şi anchetatorii având posibilitatea să facă contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare.

Cei doi au ajuns în arestul poliţiei după ce joia trecută, poliţiştii de la Odobeşti au făcut mai multe percheziţii într-un dosar în care se efectuează cercetări pentru spargerea mai multor locuinţe de pe raza comunei Jariştea, fapte comise în perioada august-octombrie a.c. La percheziţii, oamenii legii au găsit bunuri în valoare de 12 mii lei, susceptibile de a proveni din comiterea unor infracţiuni de furt. Conform informatiilor oferite de anchetatori, prejudiciul în dosar a fost estimat la suma de 21.500 lei şi a fost recuperat în proporţie de 80%. După percheziţii şi documentarea activităţii infracţionale a suspectilor, s-a dispus retinerea acestora pentru 24 de ore, iar vinerea trecută au ajuns în faţa judecătorilor, care au dispus măsurile amintite anterior. Bărbatul de 38 de ani din comuna Vrâncioaia nu este la prima abatere. În anul 2011 el a mai primit o pedeapsă de 9 ani de închisoare şi a fost liberat conditionat în luna septembrie a anului 2017, atrăgandu-i-se atenţia asupra posibilităţii revocării liberării condiţionate în situaţia în care săvârşeşte o altă infracţiune înăuntrul restului de pedeapsa rămas neexecutat, atenţionare care nu l-a determinat pe bărbat să nu mai comită infracţiuni.

Politiştii spun că locuinţele călcate de cei doi hoţi erau nelocuite intrucât proprietarii acestora sunt plecaţi peste hotare. In aceste condiţii, oamenii legii recomandă ca numărul persoanelor care au informaţii despre faptul că imobilul nu este locuit să fie cât mai mic, dar şi să se renunte la postările de pe reţelele de socializare referitoare la plecarea de acasă. De asemenea, se recomandă montarea unor sisteme de alarmă şi supraveghere video exterior sau de protecţie perimetrală, pentru înregistrarea oricărei activităţi desfăşurată în curtea casei şi conectarea la dispeceratul unei firme de pază. Este importantă şi montarea unui dispozitiv de iluminare cu senzori de mişcare, dar şi apelarea la vecini de încredere pentru supravegherea casei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?