Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Fostul preot Goleşteanu, condamnat la amendă penală; decizia este definitivă

Fostul preot Neculai Goleşteanu a fost condamnat definitiv de magistraţii Curţii de Apel Galaţi la pedeapsa amenzii, pentru exercitarea fără drept a unei profesii. Soluţia a fost dată luni, de magistraţii Curţii de Apel Galaţi, instanţă la care dosarul a ajuns după ce Judecătoria Focşani l-a achitat, iar procurorii şi Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei au făcut contestaţie.

Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Focşani de partea civilă Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei împotriva sentinţei penale nr.135 din 30.01.2019 a Judecătoriei Focşani. Desfiinţează, în totalitate, sentinţa penală apelată şi în rejudecare: condamnă pe inculpatul Goleşteanu Neculai la pedeapsa amenzii penale în sumă de 1200 lei x 120 zile amendă cu 10 lei ziua amendă) pentru săvârşirea infracţiunii de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi (…). Atrage atenţia inculpatului asupra art. 63 Cod penal privind înlocuirea pedepsei amenzii cu pedeapsa închisorii. Respinge, ca nefondate, pretenţiile civile formulate de partea civilă Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Onorariul avocatului din oficiu în sumă de 260 lei, pentru judecata în fond, se va vira către Baroul Vrancea din fondurile Ministerului Justiţiei. (…) obligă pe inculpatul Goleşteanu Neculai la plata sumei de 1200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, la judecata în fond a cauzei. (…) obligă pe inculpatul Goleşteanu Neculai la plata sumei de 2000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în apel către partea civilă Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. În baza art. 275 alin. 3 Cod pr.penală cheltuielile judiciare în apel rămân în sarcina acestuia. Definitvă. pronunţată în şedinţă publică, azi 09.09.2019”, se arată în hotărârea magistraţilor de la Curtea de Apel Galaţi.

Preotul Goleşteanu a fost trimis în judecată în anul 2017 de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Focşani, după ce înainte a fost caterisit printr-o hotărâre definitivă a Consistoriului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Procurorii au fost sesizaţi cu privire la faptul că părintele a continuat să oficieze slujbe şi servicii religioase ca preot ortodox, chiar și după ce a fost caterisit, folosind veşminte şi obiecte liturgice specifice Cultului Bisericii Ortodoxe Române (BOR) într-un spaţiu amenajat ca lăcaş de cult, amplasat la parterul unui bloc sau în alte locuri, respectiv într-un cimitir din Buzău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?