Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Tratamentele pentru menopauză cresc cu puţin riscul de cancer la sân, confirmă un studiu

Femeile care urmează un tratament hormonal pentru combaterea efectelor menopauzei prezintă un risc puţin mai ridicat de a dezvolta cancer la sân, confirmă un amplu studiu epidemiologic publicat vineri, potrivit AFP. Studii precedente au demonstrat deja o astfel de asociere, dar articolul apărut în revista britanică The Lancet inovează prin cuantificarea riscului pentru fiecare tip de tratament arătând că, dacă acest risc suplimentar se diminuează după finalizarea tratamentului, persistă însă cel puţin circa zece ani.

Autorii studiului au trecut în revistă 58 de studii epidemiologice realizate pe această temă, la care au participat un număr total de peste 100.000 de femei. Este vorba, în cea mai mare parte, despre studii observaţionale, care pun în evidenţă o legătură statistică, dar nu demonstrează o legătură cauză-efect între apariţia cancerului la femeile cuprinse în studiu şi tratamentul urmat de acestea.

Potrivit concluziilor oamenilor de ştiinţă, toate tratamentele hormonale pentru menopauză (THM) sunt asociate cu un risc crescut, cu excepţia gelurilor cu estrogeni cu aplicare locală. Astfel, o femeie în vârstă de 50 de ani care urmează timp de 5 ani în continuu un tratament hormonal pentru menopauză, care asociază estrogen şi progesteron, are o probabilitate de 8,3% de a dezvolta cancer la sân în următorii 20 de ani după tratament, în timp ce riscul pentru femeile de aceeaşi vârstă care nu au făcut niciun tratament este de doar 6,3%. Procentul va fi de 7,7% pentru cele care au urmat un tratament intermitent, pe aceeaşi durată, cu estrogen şi progesteron, şi de 6,8% pentru femeile care luat doar estrogen, estimează cercetătorii.

Pe de altă parte, riscul creşte odată cu durata tratamentului: ”administrarea unui THM timp de 10 ani determină un surplus de risc în ceea ce priveşte cancerul la sân de aproximativ două ori mai ridicat decât cel asociat unui tratament pe cinci ani. Se pare însă că utilizarea unui THM mai puţin de un an determină un risc mai mic”, a precizat Gillian Reeves, din cadrul Universităţii Oxford, coautoare a studiului.

Întregul articol pe https://bit.ly/2lrmI8P

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?