Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

FOTO! Lecții de prim-ajutor la Caravana „Fii pregătit”; o găsiți în fața Casei de Cultură din Focșani

În parcarea din fața Casei de Cultură „Leopordina Bălăuță” din Focșani voluntari, asistenți și paramedici, care s-au alăturat proiectului „Fii pregătit”, i-au așteptat astăzi (duminică) pe toți cei interesați să afle care sunt măsurile de bază în cazul unei situații de urgență.

Participanții au aflat cum trebuie să reacționeze în cazul producerii unor dezastre naturale cum sunt cutremurele sau inundațiile, cum trebuie să acționeze în cazul în care asistă la un accident rutier, mai exact să știe care este poziția corectă în care victima trebuie scoasă din mașină. Victima nu trebuie trasă, pentru că se pot agrava leziunile pe care le-a suferit în urma impactului, au spus specialiștii.

De asemenea, paramedicul Ionuț Fercalo le-a arătat oamenilor cum se resuscitează corect un bebeluș care s-a înecat cu mâncare. Astfel, resuscitarea se efectuează în trei situații: prima până când vine echipajul de salvare anunțat prin apel la 112, a doua situație până când persoana își revine și cea de-a treia până la epuizarea salvatorului. Asistentul coordonator SMURD, Laurențiu Iancu, le-a mărturisit celor prezenți că a efectuat o resuscitare chiar și de 30 de minute, fără să obosească: „Pentru că este viața unui om în joc, iar fiecare secundă contează”, a subliniat acesta.

Cei mici, veniți într-un număr impresionant, au fost atrași de manechinele pe care au încercat la rândul lor să le resusciteze.

Caravana „Fii pregătit” are o capacitate de 40 de persoane, interiorul fiind amenajat sub forma unei săli de curs dotată cu două monitoare inteligente, aer condiționat, dozator de apă, scaune reglabile, confortabile cu măsuțe mobile. Caravana va rămâne în fața Casei de Cultură până în jurulorei 14.00.

Proiectul a început în 2016, iar Vrancea este singurul județ de până acum în care caravana stă 4 zile. De regulă, stă doar două zile într-un județ.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?