Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Primarul liberal din Ciorăști a fost amendat pentru depozitul ilegal de deșeuri

Primarul liberal de la Ciorăști a fost amendat cu 15 mii lei de comisarii Gării de Mediu pentru depozitul de deșeuri fără autorizație amenajat în comună. În total, comisarii Gărzii de Mediu au dispus sancțiuni de 55 mii lei și au stabilit un termen de două săptămâni în care trebuie curățat terenul de toate deșeurile depozitate. Garda de Mediu va reveni după această perioadă pentru a monitoriza dacă au fost respectate măsurile dispuse. Comisarul șef al Gării de Mediu Vrancea, Aurel Cristian, a arătat că depozitul neconform de deșeuri nu avea niciun fel de aprobare. Iar justificarea că a încetat contractul cu rampa de deșeuri din Buzău nu stă în picioare, administrația locală având obligația să ducă gunoiul colectat de la cetățeni la o groapă de gunoi autorizată. În urma verificării documentelor prezentate de operatorul de salubritate din Ciorăști, reprezentanții Gărzii de Mediu au aplicat o amendă de 40 mii lei pentru înființarea acestui depozit neconform și de 15 mii lei pentru primarul care a pus la dispoziție terenul pentru depozitarea deșeurilor. „Peste două săptămâni vom merge să vedem dacă au respectat măsurile dispuse”, a precizat comisarul șef al Gării de Mediu Vrancea, Aurel Cristian.

Amenzile au fost aplicate după ce, la Ciorăști, comisarii de la Mediu au descoperit o rampă de gunoi „temporară” și fără autorizație pe care se depozita gunoiul colectat de la locuitorii comunei. Inițial verificările au fost realizate de Poliție, care a sesizat Garda de Mediu Vrancea. Ulterior, la fața locului a ajuns și o echipă de control de la Comisariatul central al Gărzii de Mediu. Colectarea deșeurilor din Ciorăști este realizată de societatea administrației locale, Prestări Servicii Ciorăști SRL. Din cercetările efectuate de comisarii de Mediu a reieșit că firma din Ciorăști avea un contract pentru depozitarea deșeurilor cu un operator din Buzău, care nu a mai vrut să preia gunoiul de la Ciorăști. Iar situația nu era de o zi, două, ci din luna aprilie a acestui an.

În schimb, primarul liberal de la Ciorăști, Nicolae Braicău nu vedea niciun pericol pentru mediu și cetățenii din comună. Primarul liberal ne-a spus că pe terenul respectiv nu se face decât o sortare a gunoaielor colectate de la locuitorii din comună și că nu ar fi un depozit pentru gunoi. „Stația de gunoi nu îl primește dacă gunoiul este amestecat cu frunze, crengi și atunci facem o sortare a deșeurilor colectate de la cetățeni. Îl răstoarnă, îl selectează astfel încât la depozit să ducem numai gunoi menajer”, ne-a spus primarul Braicău, după vizita de luni a comisarilor de la Mediu. Am încercat să discutăm și ieri cu primarul din Ciorăști, însă acesta nu a mai răspuns la telefon.

Primarul PNL a boicotat proiectul Vrancea Curată

Reamintim că localitatea Ciorăști este una dintre cele două comune din județ care au boicotat proiectul „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Solide în Județul Vrancea”. Primarii PNL din comunele Țifești și Ciorăști, respectiv Gabriel Postolache și Nicolae Braicău, au refuzat să pună la dispoziție terenurile pentru construirea punctelor de transfer, blocând proiectul, deși inițial au fost de acord cu el, iar localitățile respective sunt parte integrantă din proiect. Au fost discuții repetate cu reprezentanții administrațiilor locale și în cele din urmă s-a ajuns la instanța de judecată. Consiliul Județean a câștigat aceste procese și abia după ce au fost obligați de instanță, au fost emise hotărârile de consiliu local referitoare la predarea terenurilor. Doar că, la Ciorăști, Consiliul Local a hotărât ca terenurile aferente punctelor de colectare să fie comasate și a pus la dispoziție o suprafață situată la marginea localității. Adică un singur teren pentru punctele de colectare aferente celor șapte sate ale comunei. Acolo ar trebui să se deplaseze oamenii din satele comunei pentru a duce gunoiul menajer. Primarul liberal spune că decizia a aparținut consilierilor locali și crede că nu este normal ca punctele de colectare a gunoiului să fie în sate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?