Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Bacalaureat: Subiecte ușoare la proba la alegere a profilului şi specializării; fizica a pus ceva probleme

Prima sesiune a examenului de Bacalaureat s-a încheiat ieri, cu proba scrisă la alegere a profilului şi specializării. La această probă au fost înscriși 2.135 candidați, dintre care s-au prezentat 2.032, astfel că au absentat un număr de 103 absolvenți de liceu.

Ultima probă a examenului din această sesiune a fost pentru candidați, din ce au povestit aceștia, ușoară. Fiecare a ales materia pentru care s-a simțit mai pregătit. Un criteriu esențial a fost și ramura de studiu aleasă. „Proba mi s-a părut foarte ușoară. Am ales geografia pentru că am avut o profesoară care m-a făcut să mă îndrăgostesc de geografie. Gradul de dificultate a fost foarte mic, nu mă așteptam. Am făcut teste la clasă mult mai dificile. Poate comparațiile au fost mai deosebite, dar în rest a fost ușor“, a spus Alexandra Sava Alexe, absolventă a Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret” Focșani, profil filologie.

„A fost lejer. Nu am repetat foarte mult, știam materia pentru că am participat și la Olimpiade în clasa a XI-a și a X-a, plus alte concursuri. Mi-a plăcut și mi-a rămas în minte din prima, chiar dacă nu am stat să tocesc. Mă așteptam să fie mult mai rău față de subiectele de la istorie și română, care nu au surprins total. La această probă, am avut comparațiile pe climă la Europa și comparațiile pe relief la România, au fost mai grele față de celelalte subiecte, dar nu le pot numi dificile”, a precizat Iulia Ionescu, absolventă a Colegiului Național „Alexandru Ioan Cuza”, profil Științe sociale.

Nici la psihologie nu pare să fi fost prea greu. „Subiectele au fost cât de cât ușurele. Și grilele au fost ușoare! La logică am văzut că au scris mult colegii, fiind în aceeași clasă cu ei. La subiectul III a fost pe baza unui text, a trebuit să facem portretul unui personaj din Mircea Eliade: caracter, trăsături cardinale, temperament. Pentru un copil care a învățat, nu pot spune că a fost extrem de greu, pentru că este cam aceeași structură. Am ales această opțiune pentru că merg mai departe pe psihologie, m-am pregătit încă din toamnă. Emoțiile au fost mari, dar măcar am scăpat, în sfârșit. După cât am socotit, rezultatele sunt destul de bune, puteau fi și mai bune, însă eu sunt mai emotivă și cred că asta a fost cauza. Eu merg mai departe pe psihologie și ar fi fost lipsit de sens să aleg altă materie”, a afirmat o absolventă a Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret” Focșani, profil Uman.

„Emoțiile sunt copleșitoare, dar pot spune că mi-a plăcut subiectul II, problema aceea cu mazărea fost chiar tare, a fost una clasică, despre două soiuri de mazăre care se încrucișează. Mi s-a părut o probă mai simplă biologia, de aceea am optat pentru asta. Dar ținând cont că nu am studiat în clasele XI-XII despre plante și animale, automat că m-a dezavantajat”, a afirmat un absolvent al Colegiului Tehnic „Traian Vuia”, specializarea tehnician în transporturi, care a dat examen la biologie.

La fizică însă, a fost destul de greu. „Pot spune că a fost destul de greu. Mă așteptam la ceva mai ușor, mai ales la subiectul III. Nu mă așteptam să fie chiar așa. Simularea mi s-a părut mai ușoară. Depinde și cum prinzi, cum înțelegi exercițiul. Pentru proba la fizică contează mult faptul că îți punctează și formulele”, a spus Claudiu Obrăjan, absolvent al Colegiului Tehnic Auto „Traian Vuia”, profil electrică.

Nici la această ultimă probă nu au existat cazuri de elevi eliminați și nu s-au înregistrat evenimente deosebite, astfel că examenul a decurs în condiții normale. Afișarea primelor rezultate va avea loc pe data de 8 iulie.

Absolvenții de liceu care nu vor promova examenul de Bacalaureat în prima sesiune se pot înscrie la sesiunea de toamnă, care va începe în a doua jumătate a lunii august.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?