Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Bihor: Festivalul Medieval al Cetăţii Oradea, în perioada 4-7 iulie, cu trupe de luptători din străinătate

Festivalul Medieval al Cetăţii Oradea, cel mai mare eveniment de profil din România, potrivit organizatorilor, va avea loc, în această fortăreaţă reabilitată cu fonduri europene, în perioada 4-7 iulie, cu participarea unor trupe de luptători din Rusia, Franţa, Slovacia. „Putem spune, în acest moment, că vor participa trei trupe de luptători medievali extraordinare: campionii Rusiei la lupte buhurt, „Bayard Medieval Fighting Club”, care se pregătesc pentru demonstraţii de luptă şi un seminar dedicat acestor luptători, trupa franceză „Les Ecuyers de l’histoire” care va pregăti un turnir full contact monumental, precum şi vitejii cavaleri şi luptători de la „Agentúra Hector”, din Slovacia, ce se antrenează de zor pentru turniruri şi bătălii eroice”, a declarat, pentru AGERPRES, Luciana Foltuţ, organizator în cadrul Asociaţiei pentru Promovarea turismului în Oradea şi regiune (APTOR).

Potrivit Lucianei Foltuţ, vor fi patru zile de festival, sute de cavaleri, din ţară şi străinătate, luptători şi personaje medievale, reconstituiri spectaculoase de bătălii istorice, muzică live, meşteşuguri şi tradiţii, jonglerii cu foc. Pregătirile pentru Festivalul Medieval al Cetăţii Oradea 2019 sunt în toi, asociaţia aşteptând încă producători de bucate tradiţionale, dulciuri sau alte specialităţi, meşteri populari, artizani de suveniruri şi articole handmade să se înscrie, online, până în data de 28 iunie. În anul 2018, potrivit organizatorilor, peste 38.000 de oameni au participat la Festivalul Medieval, fiind şi cel mai mare festival de gen din ţară. Ca urmare a succesului înregistrat, APTOR a extins, în anul 2019, perioada de desfăşurare de la trei zile la patru zile şi trei nopţi.

Evenimentul 2018 a însemnat peste 130 de evenimente, ateliere, activităţi şi atracţii, 36 de trupe de reconstituire istorică, invitate din şapte ţări (România, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Slovacia, Ucraina, Cehia), 15 demonstraţii şi reconstituiri de bătălii istorice, 13 demonstraţii ecvestre, concursuri de lupte medievale şi tir cu arcul călare, 37 de menestreli în peste 20 de reprezentaţii artistice, 15 ateliere meşteşugăreşti, 50 de meşteşugari şi meşteri medievali, 30 de ateliere, spectacole şi atracţii pentru copii, patru concerte live la scena principală, două show-uri de jonglerii cu focul şi un spectacol de iluzionism, panoramă în balonul cu aer cald.

Potrivit directorului APTOR, Mihai Jurca, Festivalul Medieval al Cetăţii Oradea 2018 s-a consolidat ca eveniment de referinţă al oraşului şi, „cu siguranţă, cel mai mare eveniment de profil din România”. „Alături de evenimente ca Târgul de Paşti, European Music Open, Târgul de Crăciun, Toamna Orădeană, Festivalul Medieval al Cetăţii Oradea este unul dintre evenimentele cu potenţial mare de dezvoltare şi care poate să devină o ancoră turistică importantă, sau chiar o atracţie turistică în sine”, a afirmat Mihai Jurca.

Festivalul Medieval Oradea 2019 este organizat de APTOR Oradea, cu sprijinul Primăriei municipiului Oradea, al Asociaţiei Deus Vult şi al Muzeului oraşului Oradea – Complex Cultural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?