Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

GALERIE FOTO: „Liniște! La Balada se citește!“: elevii își doresc să cunoască istoria neamului și frumusețile lumii

Elevi de clasele a XII-a de la Liceul Teoretic Grigore Gheba Dumitrești, Colegiul Economic Mihail Kogălniceanu Focșani, Liceul Tehnologic Eremia Grigorescu Mărăşeşti, Colegiu Tehnic Auto Traian Vuia Focșani, Liceul Tehnologic Alexandru Ioan Cuza Panciu, Liceul Teoretic Ioan Slavici Panciu și Liceul de Artă Gheorghe Tattarescu Focşani au participat, ieri, la evenimentul de lectură organizat la Sala Balada de Consiliul Județean Vrancea, intitulat „Liniște, la Balada se citește!”. Și în cea de-a treia zi a proiectului, inițiat și promovat de președintele Consiliului Județean Marian Oprișan, liceenii au fost provocați de realizatorul tv Florin Sașca, alături de Editura Litera, la lectură și discuții despre cărți, natură și importanța lor.

„Dragi elevi, dragi tineri, timp de 12 ani ați fost în avangarda cunoașterii, ați învățat, v-ați făcut prieteni și ați visat la viitorul vostru. Astfel, ați devenit mai puternici, mai înțelepți și mai încrezători în forțele voastre. Privind înapoi, cine v-a fost întotdeauna alături? Familia? Da. Școala cu tot ce ține de ea? Da. Voința de a fi buni și competitivi, cu siguranță da. Și totuși mai e ceva, e o comoară simbolică, pe care ați ținut-o aproape, conștienți sau nu de valoarea ei, ca pe un prieten drag și mai ales necesar: cartea. Anul cărții în România îmi oferă plăcutul prilej de a vă dărui, în semn de apreciere a eforturilor voastre de până acum, câteva titluri-tezaur despre lume și mai ales despre istoria noastră, pentru a nu uita, niciodată, cine sunteți și care vă sunt rădăcinile, indiferent unde vă vor purta pașii în lumea aceasta! Iată, sunteți sute de tineri și sute de cărți în sala aceasta! Ce forță uriașă și ce amfiteatru de idei! Deschideți cărțile, împrieteniți-vă cu spiritul lor și-apoi cuceriți lumea cu sufletele voastre curate, îndrăznețe și libere! Nimeni n-o să vă tulbure, pentru că noi vom veghea și vom spune tuturor «Liniște! La Balada se citește!»”, a transmis Oprișan.

Realizatorul tv Florin Sașca i-a invitat pe elevi să deschidă la o anumită pagină din cartea de istorie a românilor primită și să citească timp de 5 minute, cronometrul pornind la îndemnul simbolic „Liniște! La Balada se citește!”. Apoi, au avut loc discuții interactive în care tinerii vrânceni au avut ocazia să afle din experiențele lui Florin Sașca, modul în care viața este influențată de informațiile obținute în urma cititului, dar și despre dezavantajele ce pot fi întâmpinate din lipsa cunoștințelor. Toți elevii au primit în dar o carte de istorie a românilor, o carte de călătorii, semne de carte, stickere. De asemenea, au participat la tombola organizată în cadrul evenimentului, fiind oferite 10 premii, 9 premii în cărți și un premiu constând într-o tabletă.

În urma experienței trăite alături de liceenii vrânceni pe parcursul celor trei zile de desfășurare a evenimentului „Liniște! La Balada se citește!”, realizatorul tv Florin Sașca spune: „A fost foarte intens pentru noi! Recunosc că învățarea e înspre ei, dar și înspre noi; e univocă, bilaterală relația asta. Unele serii au fost un pic mai interactive și acolo a fost de-a dreptul distractiv pentru noi, pentru că am putut să ducem discuția puțintel mai departe, la alte serii nu a fost atât de interactiv și am făcut tot posibilul să le livrăm ceea ce am hotărât să livrăm. Cu siguranță câștigați sunt cei care au îndrăznit. Sunt foarte încântat de proiectul ăsta! Nici nu știam că oamenii ăștia fac așa ceva! Bravo lor!”. „Este un proiect foarte generos, pentru că într-adevăr e nevoie de citit de carte. Eu sper să fie un impact pozitiv asupra elevilor și să-i îndemne”, este părerea unui profesor, director adjunct de liceu.

Evenimentul a încurajat lectura în rândul tinerilor cu scopul de a aduce în prim-plan importanța cărților în dezvoltarea personală și profesională a tinerilor, fiind organizat pe parcursul a trei zile (21-23 mai) la Sala Balada din Focșani și la Casa de Cultură din Adjud, joi.

Elevii claselor a XII-a, pe data de 22 mai 2019, au fost invitați să participe la un proiect educațional, organizat de Consiliul Județean Vrancea sub titulatura «Liniște, la Balada se citește!», având ca obiectiv principal întoarcerea tinerilor la lectura cărților editate. Neașteptat, elevii au privit cu responsabilitate această acțiune, fiind interesați de cele două cărți primite, care nu fac parte din literatura obligatorie pentru examenul de bacalaureat, cu atât mai mult anul acesta fiind și «Anul cărții». Din mărturisirile unora, din diferite motive, nu și-au cumpărat o carte de istorie sau de călătorie de foarte mult timp, dar cele două cărți, frumos ilustrate, cu texte simple și accesibile, i-au determinat să le răsfoiască, să citească diferite articole de istorie sau descrierea unor locuri minunate din lume, motivându-i să-și dorească să cunoască istoria neamului și frumusețile lumii și nu numai. Proiectul a avut un impact pozitiv asupra tinerilor, fiind interesați și cei din clasele mai mici de liceu, care sunt bombardați cu informații trunchiate luate de pe net sau trimise prin cookie-uri“, a precizat Remus Paraschiv, directorul Colegiul Tehnic Valeriu D. Cotea Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?