Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Ghidul călătorului prin legislație. Contractul de societate (IV)

În cadrul contractului de societate, asociații vor contribui la formarea capitalului social, aducându-și aportul în acest sens în modalități diverse. Aportul în bunuri, altele decât cele fungibile (adică cele care pot fi înlocuite unele cu altele), se efectuează prin transferul drepturilor asupra acestora şi predarea efectivă a bunurilor în stare de funcţionare potrivit destinaţiei sociale. De asemenea, pot fi aduse ca aport în societate și bunurile incorporale, de exemplu creanţe, acţiuni sau părţi sociale emise de o altă societate, cambii sau alte titluri de credit care circulă în comerţ.

Există de asemenea posibilitatea, mai rară ce-i drept, ca asociaţii să se oblige la aport în prestaţii sau în cunoştinţe specifice, cu titlu de aport societar, în schimbul acestuia asociaţii participând la împărţirea beneficiilor şi suportarea pierderilor şi la luarea deciziilor în societate, în conformitate cu prevederile din actul constitutiv. Acest tip de aport este datorat în mod continuu, atât timp cât asociatul care s-a obligat la acesta este membru al societăţii, el fiind ţinut faţă de societate pentru toate câştigurile realizate din activităţile care fac obiectul aportului. Acest tip de aport se realizează prin prestarea unor activităţi concrete şi prin punerea la dispoziţia societăţii a unor informaţii, pentru îndeplinirea obiectului acesteia, în modalităţile şi condiţiile stabilite prin contractul de societate încheiat.

Toate tipurile de aport la capitalul social pot fi întâlnite în practică, însă cea mai întâlnită formă este cea în numerar. În cazul în care asociatul care a subscris ca aport o sumă de bani nu își execută această obligație de bună voie, el datorează suma la care s-a obligat, dobânda legală de la scadenţă şi orice alte daune care ar putea rezulta.

Pentru informații suplimentare în legătură cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări fie la telefonul 0237.224.555, fie pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea, redactie@monitorulvn.ro.

Avocat MANUELA FLOREA

Sursa foto: bizlaw.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?