Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

GALERIE FOTO: Trei studenți la medicină i-au învățat pe elevii Colegiului Unirea cum să acorde primul ajutor

Trei tineri, studenți în anul doi la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, au susținut la Colegiul Național „Unirea” din Focșani, joi, un curs de acordare a primului ajutor. Alexandra Cojocaru, Mihai Botezatu și Fabiola Pîslan, primii doi absolvenți ai Colegiului Național Unirea, și-au dorit să-i învețe pe elevii claselor de a XI-a cum intervi atunci când descoperă că o rudă, un prieten, sau chiar un străin se află în pericol de a-și pierde viața și are nevoie de ajutor.

Liceenii au descoperit care sunt principiile de bază de care trebuie să țină cont în acordarea primului ajutor. „Și un apel la 112, dacă ați văzut pe cineva căzut pe stradă, poate să însemne tot un prim ajutor. Primul ajutor poate să însemne și atunci când ați ajuns la locul producerii unui accident cu mai multe victime aflate în stare de șoc și stați lângă acestea, încercați să le liniștiți și le oferiți un confort psihologic. În primul rând, trebuie să evaluăm corect starea de conștiență a victimei, apoi ne interesează executarea corectă a manevrelor de resuscitare, cum să așezăm victima în poziție laterală de siguranță și dezobstrucția căilor aeriene. O victimă aflată în stop cardio-respirator înseamnă o victimă care nu răspunde, nu reacționează, nu respiră normal și necesită resuscitare cardio-pulmonară imediată. Dacă simțiți că sunteți copleșiți de situație, atunci faceți un pas în spate, după ce ați sunat la 112 și încercați să ghidați pe altcineva care știe să acorde prim ajutor, decât să faceți o manevră greșită sau să nu faceți nimic”, le-a explicat Fabiola Pîslan liceenilor.

Primul ajutor poate fi efectuat de către orice persoană și nu este obligatoriu să fii cadru medical pentru a salva viața cuiva. Tehnica de acordare a primului ajutor ar trebui cunoscută de toată lumea. În România există „Legea Bunului Samaritean”, potrivit legii 95, care spune că orice persoană care acordă primul ajutor cu bună intenţie este exonerată de orice răspundere atât penală cât şi civilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?