Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

GALERIE FOTO: Generaţia „cu masca la gură‟ a susţinut luni prima probă scrisă la Evaluarea Naţională. 169 de elevi din Vrancea au lipsit

Luni, 2.835 elevi de clasa a VIII-a din Vrancea au susţinut proba scrisă la Limba şi literatura română, prima probă a examenului de Evaluare Naţională din acest an. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea ne-au comunicat faptul că, din cei 3.004 elevi înscrişi, 169 au ratat examenul la Limba română, însă mai au o şansă pe 29 iunie atunci când este programată sesiunea specială pentru elevii care fie au avut temperatura corporală mai mare de 37,3֯, fie au avut alte probleme medicale sau personale.

Emoţiile au fost mari pentru că, după trei luni în care majoritatea elevilor din Vrancea nu şi-au mai văzut faţă în faţă colegii şi profesorii, examenul la Limba română le-a oferit posibilitatea revederii. Anul acesta, pandemia de coronavirus i-a obligat pe elevi să poarte mască de protecţie la examen şi să respecte distanţarea socială, un stres în plus, spun ei. Dimineaţă, fiecare elev a trebuit să treacă prin triajul epidemiologic, i s-a monitorizat temperatura şi a primit o mască nouă atât la intrarea în unitate, cât şi la plecare.

După ce şi-au lăsat bagajele într-o clasă special amenajată, candidaţii au intrat în sala de examen. Accesul elevilor în şcoală s-a făcut până la ora 8:30, iar la ora 09:00 au primit subiectele pentru rezolvarea cărora au avut la dispoziţie două ore. Unii au ieşit chiar şi mai devreme din sală, spunând că subiectele au fost: „Floare la ureche. Mă cam aşteptam să ne dea epicul pentru că am văzut ce s-a dat anii trecuţi, iar caracterizarea personajului nu s-a mai dat din 2012. Să vedem ce va fi miercuri la mate‟, a spus Mihaela Boboc, elevă în clasa a VIII-a.

Părinţii, mai emoţionaţi decât elevii

Părinţii nu au avut voie în incinta şcolilor, aşa că au fost nevoiţi să-şi aştepte copiii ori în maşină, ori pe trotuare, în apropierea blocurilor. La ora 10:00, un singur părinte aştepta în faţa Şcolii cu clasele I-VIII „Alexandru Vlahuţă‟ Focşani. Un bătrân care trecea în zonă o întreabă pe mămică dacă au început să iasă elevii de la examen. Îi răspunde că da şi îşi continuă frământările aruncând un ochi spre ceasul de la telefon şi un altul spre uşa şcolii. „A fost greu în ultima perioadă. Ne-am întors din Italia, am stat o perioadă şi în carantină, fata a fost cu bunicii. În luna ianuarie m-am întors în Italia la soţ, am avut o problemă şi am fost prinsă acolo în carantină. În ţară m-am întors pe 22 mai şi am stat în izolare la domiciliu două săptămâni, dar am stat în altă parte. Pe 6 iunie m-am revăzut cu cei doi copii. A fost un moment fericit. Noi am fost norocoşi pentru că am stat într-o zonă cu cazuri foarte puţine, chiar la graniţa cu Slovenia. Carantina a fost foarte grea pentru că am stat într-un apartament unde am simţit că înnebunim. Acum ne-am întors definitiv în ţară, nu din cauza pandemiei… pur şi simplu acum s-a ivit clientul să putem vinde apartamentul de acolo. După 23 de ani ne-am întors în ţară şi am cumpărat ceva la Odobeşti. Copiii sunt născuţi, crescuţi acolo, în Italia. Jumătate de şcoală au făcut-o acolo, jumătate aici, dar, de când i-am adus aici, spre exemplu, fetiţa cea mare s-a integrat foarte bine, a fost premiantă, a mers la olimpiade. Mi se pare destul de pregătită fata, ea speră să obţină o medie mare ca să intre la «Unirea» la mate-info‟, ne-a spus mama unei eleve de clasa a VIII-a de la Şcoala cu clasele I-VIII „Alexandru Vlahuţă‟ Focşani.

La acest centru de examninare nu au fost probleme care să-i împiedice pe candidaţii prezenţi să intre la examen. „N-au fost probleme nici la noi, nici la ei. Ne-a ferit Sfântu` să avem că altfel se complicau lucrurile‟, ne-a spus luni dimineaţă Ionel P., supraveghetor la Şcoala „Alexandru Vlahuţă‟ Focşani.

A fost uşor!

Luni, elevii de clasa a VIII-a au scăpat de emoţiile probei la Limba română, iar vacanţa mult aşteptată bate puternic la uşile lor care au fost mai mult închise în ultima perioadă din cauza pandemiei. „A fost uşor. A picat genul epic, m-am descurcat. N-am făcut pregătire. N-am emoţii nici la matematică. Vreau să intru la Liceul Sportiv, îmi place orice sport, aş vrea să am o carieră militară pe viitor. Aştept să vină vacanţa să ies cu prietenii pe afară‟, ne-a spus Dan Tatu, absolvent de clasa a VIII-a.

La fel ne-a spus şi un alt elev care a ieşit din examen cu o oră mai devreme. Speră să obţină o notă mare la Limba română ca să compenseze cumva un posibil 5 la proba scrisă de la Matematică programată miercuri. „A fost foarte uşor. Ne-a dat genul epic, am făcut acea argumentare. A fost destul de ok în perioada asta cu şcoala online pentru că nu a fost foarte greu, ne-am axat mai mult pe română şi mate. Vreau să mă înscriu la Liceul nr. 2. Mă tem mai mult la matematică pentru că nu mă descurc prea bine acolo, sper să fac de-un 5. La română spre să iau cât mai mult, poate un 8, 8.50. Media pe V-VIII a fost 7,74‟, ne-a mărturisit Alexandru Carabinieru, la ieşirea din centrul de examinare.

Rând pe rând, părinţii au început să-şi facă apariţia la poarta instituţiei, întrebându-se unii pe alţii dacă au început elevii să iasă de la examen. Cea mai mare temere a lor este ca cei mici să nu fi căzut pradă păguboaselor emoţii. „Cum să n-ai emoţii?! Mai ales ca părinte… Noi am trecut prin astea, ştim cum sunt, ei, mai puţin. Fata n-are nicio teamă la examene, dar emoţiile n-au cum să nu fie. S-a înscris la «Pedagogic» a dat competenţele pentru educatori. A fost dificilă perioada asta cu şcoala la distanţă, nu-i ca în bancă… mai trag chiulul, acasă n-au avut cum. Sperăm să fie bine‟, a spus mama unei eleve.

Nu mă aşteptam să pice epicul‟

Când au primit subiectele, elevii au privit cu atenţie sporită la subiectul I B, iar când au văzut genul epic au răsuflat uşuraţi. „A fost ok, nu mă aşteptam să pice epic. Voiam ori epic, ori basm, ori fabulă. N-am făcut pregătire, dar mă aştept la o notă mare pentru că n-am greşit multe. Anul ăsta am terminat cu 9,29. Vreau să mă înscriu la «Pedagogic» la engleză intensiv. A fost grea perioada asta, la şcoală nu făceam atâtea în jumătate de oră, cum am făcut online. Examenul a fost ok, mă aşteptam să fie mai greu pe faza că: «Au stat mai mult acasă şi puteau să înveţe» sau că: «vai, săracii au fost într-o perioadă grea» şi să dea uşor cum a fost, de fapt. Nu puteam să respir prea bine cu masca‟, ne-a spus Laura Chilian.

Deşi sunt abia la început de drum, elevii au vise mari, cum ar fi să ajungă poliţişti sau să lucreze la SRI. Până atunci însă, trebuie să mai treacă şi de proba scrisă la Matematică. „Mi s-a părut simplu, sper să iau peste 8.50. La matematică îmi este puţin frică pentru că nu prea mă pricep. A fost super naşpa cu şcoala online pentru că unii colegi făceau mişto de doamna profesoară, deranjau ora, când intrau, ţipau în microfon. Dacă am medie de «Pedagogic», mă duc acolo, dacă nu, rămân la Sportiv, îmi place fotbalul. Vreau apoi să merg la Facultate, la Academie şi apoi să ajung la Poliţie sau la SRI‟, a precizat Darius Cristian Popescu.

Ce spun profesorii despre subiectele de anul acesta

Am luat legătura şi cu prof. Tamara Mocanca, inspector şcolar în cadrul IŞJ Vrancea şi profesor de Limba şi literatura română, care ne-a spus că subiectele din acest an de la Evaluarea Naţională au avut un grad mediu de dificultate, mai ales pentru că elevii au fost scutiţi de materia din semestrul al II-lea. „Dificultatea subiectelor a fost medie. Acum depinde şi de elevi, cât de bine s-au pregătit în această perioadă. Pentru cine a lucrat testele de antrenament, cele opt seturi de teste date de Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie (CNPEE) nu ar trebui să-şi facă probleme. Nu s-a schimbat nimic faţă de anii trecuţi. La partea de gramatică au avut mult mai puţine subordonate ceea ce le-a uşurat învăţarea, s-a scos şi genul dramatic, le-au rămas mai puţine subiecte de pregătit. Genul epic este uşor de abordat, nu este o noţiune predată pentru prima dată în clasa a VIII-a, el se reia din clasa a VI-a. Iar compunerea liberă, cred că orice absolvent al clasei a VIII-a reuşeşte să facă o naraţiune‟, ne-a spus prof. Tamara Mocanca, inspector şcolar.

Dacă examenul nu le-a dat mari bătăi de cap elevilor, masca a fost o probă cu adevărat dificilă mai ales pentru cei care, în cele două săptămâni de pregătire în care s-au redeschis unităţile de învăţământ, au preferat să continue orele online. „A fost un disconfort şi pentru noi adulţii purtarea unei măşti pe parcursul a două ore, însă ei au avut două săptămâni în care s-au pregătit la şcoală. Cei mai mulţi au ales să vină la şcoală şi s-au acomodat, s-a făcut şi un gen de recapitulare, dar a fost şi acomodarea de a sta cu masca la şcoală, cred că mai greu a fost pentru cei care au rămas în online. Acum aşteptăm rezultatele. Să sperăm că vor fi bune şi că elevii n-au fost atât de stresaţi. Oricum, generaţiile acestea tinere se adaptează foarte uşor tuturor schimbărilor, cred că mai greu este pentru noi. Am speranţa că ei au fost conştiincioşi şi că s-au pregătit în perioada cât au stat acasă. Iată că, stând acasă în perioada pandemiei, cei care au dorit să se pregătească în continuare pentru examen, au avut şansa asta pentru că au mers numai pe noţiunile acestea, şi au avut un timp în beneficiul lor, acum depinde de ei cum l-au folosit‟, a mai precizat prof. Tamara Mocanca.

Miercuri, 17 iunie, se desfășoară proba la Matematică, iar joi, 18 iunie, va fi susținută proba la Limba și literatura maternă. Probele încep la ora 09:00. Primele rezultate vor fi comunicate marți, 22 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen). Contestațiile pot fi depuse în zilele de 22 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 23 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 27 iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?