Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Tradiţii de mărţişor la Şcoala Gimnazială Jariştea


În spiritul tradiției mărțișorului, elevii Scolii Gimnaziale Jariștea au desfășurat proiectul educațional „Un mărțișor pentru fiecare”, coordonat de profesoara Elena Pătrunjel și profesoara pentru învățământ primar Dorina Vrînceanu. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia” Focșani, Primăria Jariștea și Centrul de zi Vărsătura. 
În cadrul acestui proiect, gazdele din Jariștea au primit mărțișoare din partea elevilor de la Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia” Focșani, confecționate de ei în cadrul unor ateliere de creație, ateliere coordonate de profesoarele Vișan Tescaru, Mihaela Mausi Zară și Andreea Voineag.
Mărțișorul este o sărbătoare tradițională românească a primăverii, a prospețimii, a bucuriei, a victoriei binelui împotriva răului. Cu această ocazie, fetele și femeile primesc mici cadouri, obiecte decorative, legate cu un șnur alb-roșu, ca simboluri aducătoare de noroc și bunăstare. Roșul este considerat culoarea primăverii, iar albul culoarea iernii. Se asociază de obicei flori timpurii de primăvară, cel mai reprezentativ fiind ghiocelul. Acest străvechi obicei al primăverii este specific poporului român și își are originea în credințele și practicile agrare. Sărbătoarea lui are loc în prima zi a lunii martie, considerată ca prima lună a primăverii.
Scopul întâlnirii de la Jariștea a fost cultivarea dorinței copiilor de a colabora cu elevi din alte școli, educarea spiritului de prietenie, sensibilizarea părinților pentru a-i determina să se implice în activitățile ce se organizează, culegerea și valorificarea unor materiale menite să păstreze și să ducă mai departe tradițiile legate de mărțișor și legenda acestuia, stimularea activității în grup și conștientizarea afectivității ca suport al prieteniei. „Mulțumim pe această cale conducerii unităților partenere, părinților, cadrelor didactice și nu în ultimul rând elevilor care țin la păstrarea tradițiior”, este mesajul directorului unității de învățământ din Jariștea, Mirică Vrânceanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?