Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Sorina Pintea: Trebuie să scoatem privatul din zona gri

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat vineri că proiectul de ordonanţă care prevede acordarea dreptului furnizorilor privaţi de servicii medicale de a încasa bani de la pacienţi pentru diferenţa dintre costul real şi sumele decontate de Casa de Asigurări are caracter de urgenţă şi a afirmat că pacientul „va putea alege între public şi privat”. „Oricum, un pacient dacă se duce în privat, plăteşte. (…) Până la urmă, trebuie să scoatem şi privatul din zona gri, pentru că în anumite situaţii ne folosim de privat. Ei sunt cei care completează sistemul de stat acolo unde noi nu putem face faţă. Această ordonanţă are un caracter de urgenţă pentru că după ea urmează alte două acte normative care trebuie adoptate, astfel încât de la 1 iulie să intrăm cu noul Contract cadru, cu noile norme. Acesta era caracterul de urgenţă, nu ascunzişuri sau subterfugii. Noi am făcut un tarif global, iar suma pe care instituţiile private o vor putea încasa pe anumite tipuri de servicii va fi tocmai acea diferenţă, dar pacientul va putea alege între public şi privat”, a afirmat Pintea la o dezbatere publică.

Potrivit ministrului, tariful serviciilor trebuie să corespundă cu costul real al procedurilor necesare efectuării unui act medical. „Tariful serviciilor trebuie să corespundă cu costul real al procedurilor necesare efectuării unui act medical. (…) Din total fond, 6,71% sunt banii utilizaţi de firmele private. Discutăm despre o sumă foarte mică. Această chestiune poate crea un sistem concurenţial benefic pentru pacient între stat şi privat”, a arătat ministrul.

Preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED, Cristian Hotoboc, a spus că unităţile medicale private nu vor lua bani de la pacienţi pentru pachetele medicale de bază. „Niciodată nu o să luăm bani pentru analize uzuale. Asta urmează să discutăm în contractul cadru. O să fie un pachet de bază şi la analize şi la radiologie pe care nu va încasa nimeni nimic în privat – furnizor privat. Asta o să scriem în contractul cadru, pentru că noi acum modificăm legea 95 ca să putem să modificăm Contractul cadru. Pentru pachetele de bază nimeni nu va încasa niciun leu. Pentru analize speciale, pentru alte investigaţii de înaltă performanţă – RMN, CT la care Casa nu poate să acopere costul real, acolo se va pune problema şi doar a unei părţi din acea investigaţie”, a explicat Hotoboc.

Întregul articol pe https://bit.ly/2GcsRwl

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?