Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Potențialul olimpic românesc în perspectiva Jocurilor Olimpice de la Tokyo, din 2020

Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea loc între 24 iulie și 9 august 2020. România va participa pentru a 22-a oară la o ediție a JO de vară. Într-o conferință de presă care a avut loc la sfârșitul anului trecut, reprezentanții Comitetului Olimpic și Sportiv Român afirmau că, după o analiză comparativă cu edițiile precedente ale Jocurilor Olimpice, printr-un optimism maximal, la Tokyo obiectivul de performanță va putea merge spre șase medalii în 2020. Gimnastica, disciplina care în trecut aducea cele mai multe medalii României la Olimpiadă, are obiectiv pentru Tokyo 2020 câștigarea a unei medalii. Obiective modeste pentru România la Jocurile Olimpice din 2020, aș spune, în condițiile în care Jocurile Olimpice reprezintă cea mai importantă competiție la nivel mondial.

Conform unei statistici realizate de Ministerul Tineretului și Sportului, la Jocurile Olimpice din 1992, cei 172 de sportivi români au obținut 18 medalii, în 1996 — 168 de sportivi și 20 de medalii, în 2000 — 156 de sportivi și 26 de medalii, în 2004 — 184 de sportivi și 19 medalii, în 2008 — 104 sportivi și 8 medalii. În 2012, delegația României a avut 105 sportivi care au obținut 9 medalii, iar la cea mai recentă, în 2016, România a fost reprezentată la Jocurile Olimpice din Brazilia de 96 de sportivi şi a obținut 5 medalii.

În ședința comună a Comisiilor pentru învățământ, știință, tineret și sport de la Camera Deputaților și Senat, privind bugetul pentru 2019, deputații și senatorii au dorit să se asigure că sunt suficiente sumele prevăzute pentru pregătirea corespunzătoare a sportivilor olimpici, iar Ministerul Tineretului și Sportului s-a arătat mulțumit de alocația bugetară propusă de Guvernul României, creșterea acesteia față de cea precedentă fiind una de 95%. Performanța are nevoie de finanțare, se spune.

Paradoxal, deși executivul investește din ce în ce mai mulți bani în sport, performanțele sunt tot mai slabe, de la o Olimpiadă la alta. Cred că federațiile ar trebui să gospodărească mult mai eficient fondurile generoase alocate de guvern, asigurând o pregătire corespunzătoare pentru sportivii care urmează să participe la Jocurile Olimpice de Vară, ediția Tokio 2020, anul 2019 fiind an preolimpic.

Potrivit informațiilor furnizate de către ministrul Tineretului și Sportului, anul trecut federațiile au avut la dispoziție 77.135.602,33 de lei, adică circa 17.200.000 de euro. Însă, aproape jumătate din federații n-au fost în stare să cheltuiască banii de la MTS și nici toate veniturile proprii realizate anul trecut. Bani sunt, spune ministerul, dar cineva trebuie să-i ceară, depunând proiecte. Bugetul destinat federațiilor pentru acest an este dublu față în 2018, federațiile sportive naționale primind 161 de milioane de lei, adică circa 35.000.000 de euro, iar Comitetul Olimpic și Sportiv Român – 60 milioane de lei (în jur de 13.000.000 de euro), din bugetul Ministerului Tineretului și Sportului pe anul 2019.

În condițiile globalizării, sportul reprezintă un mediu cu puternic potențial de afirmare a identității naționale. În aceste condiții, dragi colegi, îmi exprim îngrijorarea și, cred că e momentul să acționăm imediat, printr-o mobilizare a tuturor celor implicați în domeniu: Ministerul Tineretului și Sportului, federațiile sportive, companiile private interesate să investească, sportivii de performanță, care, strânși la masa discuțiilor, să identifice sursa acestui blocaj și să găsească soluții viabile pentru redresarea și reformarea sportului românesc de performanță.

Sportul înseamnă de multe ori echipă, iar o echipă trebuie să își pună energia acum în susținerea sportului românesc, un adevărat ambasador al țării noastre în lume, cu potențial imens, în care eu încă cred cu tărie.

 

Angel TÎLVĂR

DEPUTAT PSD DE VRANCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?