Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Ghidul călătorului prin legislație. Contractul de antrepriză (VI)

Dacă pe parcursul derulării contractului, antreprenorul observă faptul că există anumite greşeli/ lipsuri la lucrarea de proiectare, lucrare pe baza căreia s-a semnat contractul, atunci el va trebui să facă de îndată cunoscut beneficiarului şi proiectantului ce a observat, să facă propuneri de îndreptare dacă acestea intră în domeniul pregătirii sale profesionale şi să ceară beneficiarului să ia măsurile care se impun. O astfel de situație ar fi aceea a unui calcul greșit în ceea ce privește cantitățile sau tipurile de materiale care ar trebui folosite, cu consecința prăbușirii imobilului.

Antreprenorul poate suspenda efectuarea lucrărilor în situația în care  beneficiarul care a luat avizul proiectantului nu comunică imediat măsurile luate pentru înlăturarea greşelilor sau lipsurilor aduse la cunostință sau dacă măsurile luate nu sunt potrivite. În această situație, antreprenorul îl înştiinţează de îndată despre aceasta atât pe beneficiar cât şi pe proiectant. După ce construcţia se finalizează, cele două părți ale contractului vor proceda la recepţia provizorie la terminarea lucrării, urmată de recepţia finală.

În termenele de garanţie stabilite de lege, arhitectul sau inginerul, respectiv antreprenorul sau subantreprenorul răspund contra viciilor lucrării astfel:

– arhitectul sau inginerul nu vor răspunde pentru viciile lucrării numai dacă dovedesc faptul că viciile nu rezultă din deficienţe ale expertizelor sau planurilor pe care le-a furnizat şi, dacă este cazul, din vreo lipsă de diligenţă în coordonarea sau supravegherea lucrărilor.

– antreprenorul nu va răspunde pentru viciile lucrării numai dacă dovedeşte că acestea rezultă din deficienţe ale expertizelor sau planurilor arhitectului ori ale inginerului ales de către beneficiar.

– subantreprenorul nu va răspunde pentru viciile lucrării decât dacă dovedeşte că acestea rezultă din deciziile antreprenorului sau din expertizele ori planurile arhitectului sau ale inginerului.

În anumite condiții, arhitectul sau inginerul, antreprenorul sau subantreprenorul nu vor răspunde pentru viciile lucrării dacă dovedesc faptul că acestea se datorează faptului că beneficiarul a fost cel care a ales solul, materialele, subantreprenorii, experţii sau metodele de construire.

Pentru informații suplimentare în legătură cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări fie la telefonul 0237.224.555, fie pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea, redactie@monitoruldevrancea.ro.

 

AVOCAT MANUELA FLOREA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?