Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Elevii Liceului Teoretic “Ioan Slavici” din Panciu şi Penitenciarul Focşani continuă colaborarea pentru prevenirea infracţionalităţii

În cadrul proiectului iniţiat încă din anul 2017, „E bine sa fii liber”, în data de 28 martie 2019, la sediul Penitenciarului Focşani a fost desfăşurată o activitate de prevenire a faptelor antisociale, a violenței şi a comportamentelor deviante, la care a participat un grup de 17 elevi, alături de 2 profesori ai Liceul Teoretic “Ioan Slavici” din Panciu şi 5 deţinuţi din regim semideschis.

Pe parcursul întâlnirii, au fost vizitate spațiile destinate activităților de reintegrare socială iar, la final, a avut loc o dezbatere cu privire la metodele și modalitățile de prevenire a săvârșirii de acte infracționale, prilej cu care deținuții aflați în custodia penitenciarului au împărtășit din experiențele lor grupului de elevi, pentru a  conștientiza și evita comportamentele cu risc infracțional. Activitatea organizată a vizat prevenirea infracționalității în rândul tinerilor și a recidivei în rândul deținuților, cât și evidențierea funcției recuperative a instituției penitenciare.

De asemenea, în data de 29 martie 2019, începând cu ora 10.00, reprezentanţi şi specialişti ai Penitenciarului Focşani au organizat la Casa de Cultură ,,Mihai Eminescu” din Panciu, proiectul „Biblioteca Vie”, activitate inedită unde cărţile sunt oamenii cu care cititorii inter-relaţionează.

La această activitate, alături de cei 8 funcţionari publici cu statut special din cadrul Penitenciarului Focşani, au participat 60 de elevi şi 7 profesori ai Liceului Teoretic “Ioan Slavici” din Panciu, şeful Serviciului de Probaţiune Vrancea şi 3 deţinuţi din regim semideschis.

Manifestarea este iniţiată din anul 2015 de către Direcţia Reintegrare Socială din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi se desfăşoară în toate unităţile penitenciare. Scopul vizează combaterea stereotipurilor şi prejudecăţilor despre mediul de detenţie, personalul de penitenciar şi persoanele aflate în detenţie, precum şi stimularea comunicării şi diminuarea distanţei sociale dintre sistemul penitenciar şi comunitate, prin implicarea personalului şi a persoanelor custodiate în activităţi legate de viaţa socială a comunităţii, în spaţii neconvenţionale.

„Biblioteca Vie” funcţionează ca o bibliotecă obişnuită, la care oamenii vin, împrumută cărţi şi le returnează, cu precizarea că, aceste CĂRŢI sunt OAMENI cu care cititorii interacţionează şi au posibilitatea de a afla informaţii despre mediul penitenciar şi despre cei care definesc acest spaţiu „personalul din sistemul penitenciar şi persoanele custodiate”. Sub sloganul “Vino să fii cititor în Biblioteca Vie, unde cărţile pot vorbi!” , elevii Liceul Teoretic “Ioan Slavici” din Panciu au fost invitaţi să lase deoparte propriile prejudecăţi sau ceea ce îţi spun alţii despre mediul penitenciar şi să afle singuri ce îi interesează.

Cu această ocazie, a fost prezentată și oferta educațională a sistemului penitenciar adresată tinerilor absolvenți de liceu, respectiv posibilitatea de înscriere la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti și Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tg. Ocna.

 

Comisar şef de penitenciare Georgeta GURĂ

Purtător de cuvânt Penitenciarul Focşani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?