Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Gazda concursului Eurovision din acest an intervine într-o dispută cu privire la statutul arabilor în Israel

Gazda concursului Eurovision din acest an, prezentatorul TV Assi Azar, a intervenit într-o dispută izbucnită în ultimele zile între premierul israelian şi mai multe vedete şi personalităţi publice cu privire la statutul arabilor în Israel, informează dpa. Azar a susţinut-o pe actriţa Rotem Sela, alături de care a prezentat concursul Următoarea Stea a Israelului la Eurovision, care criticase o ministră din Partidul Likud, al premierului Benjamin Netanyahu, pentru un comentariu peiorativ pe care aceasta îl făcuse cu privire la posibilitarea participării arabilor la viitorul guvern. „Ieri, Rotem a deschis poarta şi acum toţi trebuie să ne alăturăm ei şi să nu ne mai temem să vorbim”, a scris Azar luni seara. „De prea mulţi ani, politicieni de toate culorile spectrului politic dictează tonul şi limbajul violente care au dominat discursul israelian”, a scris Azar.

Critica lui Sela o viza pe ministra Culturii Miri Regev care a avertizat în timpul un interviu că principalul rival al lui Netanyahu la viitoarele alegeri generale, Benny Gantz, va forma un guvern cu partidele arabe. „Când naiba cineva în guvernul acesta va transmite publicului israelian că Israelul este o ţară a tuturor cetăţenilor săi”, a scris Sela pe Instagram.

În replică, premierul Benjamin Netanyahu a răspuns pe social media precizând că „Israelul nu este un stat al tuturor cetăţenii săi”. „Potrivit legii Statului-Naţiune pe care am adoptat-o, Israelul este statul-naţiune al poporului evreu – şi doar al lui”, a indicat premierul. În acelaşi timp, premierul a ţinut să precizeze că arabii israelieni au drepturi egale – aceştia reprezentând în prezent circa 20% din populaţia israeliană.

Acest schimb de replici a generat numeroase răspunsuri, mai multe vedete şi personalităţi publice afirmându-şi susţinerea faţă de Sela, inclusiv prietena sa, actriţa Gal Gadot, şi preşedintele israelian Reuven Rivlin. Sela a povestit că a primit şi numeroase mesaje „dezgustătoare” în replică la postarea ei. Azar va găzdui ediţia din 2019 a concursului Eurovision, care va avea loc la Tel Aviv în luna mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?