Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

GALERIE FOTO: Proiectul Vrancea Curată va fi finalizat anul acesta

Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în Judeţul Vrancea” este realizat în proporție de 95 la sută și va fi finalizat anul acesta. În acest moment se află în derulare ultimul contract, cel privind construirea de puncte de colectare, contract care, al rândul lui, este realizat în proporție de 85 la sută. Datele au fost prezentate, ieri, în ședința Adunării Generale a Asociației intracomunitare Vrancea Curată.

Pe ordinea de zi a ședinței s-au aflat următoarele proiecte: aprobarea Regulamentului intern al Asociației de Dezvoltare  Intercomunitară ,,Vrancea Curată“, Aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ,,Vrancea Curată“; Bilanțul contabil pe anul 2018; Aprobarea bugetului pe 2019; Plata cenzorilor; Diverse.

La ședința Adunării Generale a Asociației intracomunitare Vrancea Curată au participat vicepreședinții Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare și Dănuț Cristian, dar și majoritatea primarilor localităților vrâncene. Printre problemele ridicate de specialiștii asociației au fost cele privind colectarea deșeurilor, care trebuie făcută selectiv, și au solicitat sprijinul primarilor în acest sens pentru a discuta cu cetățenii și a le explica importanța colectării selective a deșeurilor. În sens contrar, mașinile care colectează gunoiul nu vor fi primite la centrul de la Haret.

Cei de la Asociația Vrancea Curată au mai solicitat sprijinul primarilor și pentru identificare unor locații propice pentru containerele de colectare selectivă.  „Sperăm ca la finele lunii aprilie să fie realizat în totalitate și contractul de construire a punctelor de colectare pe raza tuturor UAT-urilor din județ. În acest moment, mai avem câteva localități în care nu au fost realizate toate punctele de colectare, însă cea mai mare problemă o avem cu Primăria Ciorăști care ne-a pus la dispoziție un teren comasat pentru toate cele 8 puncte de colectare, teren situat în afara localității la o distanță de aproximativ doi kilometri de sat, în spatele unei liziere de pădure, un spațiu care nu îndeplinește rolul pentru care au fost gândite aceste puncte de colectare“, le-a spus celor prezenți inginerul Sorin Alexandrescu, responsabil proiect Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în Judeţul Vrancea.

 

Discuții privind operatorul Centrului de management al deșeurilor de la Haret

Pe de altă parte, vicepreședintele CJ Vrancea, Ionel Cel Mare, a precizat că există posibilitatea ca gunoiul menajer din localitățile vrâncene să nu mai poată fi dus la groapa de gunoi de la Muchea, județul Brăila, deoarece prin autorizația de mediu se prevede că nu se poate colecta gunoi decât cu acordul Consiliului Județean Brăila, care însă refuză acest lucru. „În trei săptămâni, Centrul de management de la Haret va obține autorizația de mediu. O soluție ar fi ca, până la finalizarea procedurilor de licitație privind desemnarea operatorului la Centrul de management al deșeurilor, administrarea acestui centru să fie delegat unui operator de stat, care în acest caz ar putea fi societatea CUP Salubritate SA Focșani care să se ocupe de această problemă“, a precizat vicepreședintele Ionel Cel Mare.

La rândul său, primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, a arătat că va trebui stabilit foarte clar în ce condiții și în ce localități va lucra CUP Salubritate, deoarece în acest moment această societate nu dispune de logistica necesară pentru a colecta gunoiul de la nivelul întregului județ. „Trebuie să gândim o formulă foarte clară privind gestionarea centrului de la Haret, iar de colectarea gunoiului să se ocupe mai multe societăți. Nu o să poată colecta CUP Salubritate gunoiul menajer din tot județul“, a afirmat primarul Cristi Misăilă.

O temă importantă de discuții a fost și problema achitării cotizațiilor de către primăriile care sunt membre în Asociația intracomunitară Vrancea Curată. Directorul Asociației, Emanuel Gongu, a arătat că mai mult de jumătate din primării nu și-au plătit cotizațiile, sumele restante fiind de peste 2 milioane de lei. În cadrul Adunării Generale de ieri s-a votat ca toate primăriile restante să-și plătească la zi cotizațiile, în cel mai scurt timp. Asta în condițiile în care există primării care nu au plătit cotizația de la înființarea asociației, din anul 2009. Toate proiectele aflate pe ordinea de zi au fost votate în plenul Adunării Generale a Asociației intracomunitare Vrancea Curată.

Dintre activitățile proiectului “ Serviciul de Management Integrat al Deșeurilor” din județul Vrancea, Asociației de Dezvoltare Intercomunitară îi revine sarcina de a organiza licitația de delegare a serviciului de colectare și transport a deșeurilor în județul Vrancea de la locul de generare a deșeurilor până la Stațiile de transfer, licitație în urma căreia se va desemna agentul economic salubrist care va activa pe raza județului Vrancea.

 

Faza I a proiectului „Vrancea Curată“ a fost finalizată

Consiliul Județean Vrancea a finalizat Faza I a proiectului „Sistem de management Integrat al Deșeurilor Solide în județul Vrancea”. Valoarea totală a Fazei I a Proiectului, fără TVA, este de 59.130.083,00 lei. Proiectul cuprinde 11 contracte: 5 contracte de servicii, 4 contracte de lucrări și 2 contracte de furnizare. În Faza 1 a proiectului, care s-a închis la 30.06.2016, au fost finalizate cele mai multe dintre contracte, fiind îndepliniți majoritatea indicatorilor fizici ai proiectului: au fost închise și reabilitate cele 5 depozite urbane neconforme din Focșani, Adjud, Mărășești, Odobești și Panciu, s-au finalizat lucrările la Celulă 1 de depozitare a deșeurilor și la Stația de sortare din cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Haret, s-au construit Stațiile de transfer de la Focșani – Golești, Adjud și Vidra, precum și cele 6 platforme de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice de la Focșani – Mîndrești (2), Adjud, Mărășești, Panciu și Odobești.

Indicatorii de performanță ai proiectului vor fi îndepliniți la finalizarea celei de a 2-a Faze a Proiectului după cum urmează: gradul de acoperire a colectării în zona urbană va fi de 100%, gradul de acoperire a colectării în zona rurală va fi de 90%, va fi introdus în zona rurală sistemul de colectare separată a deșeurilor din ambalaje și biodegradabile, volumul deșeurilor mixte la depozitele de deșeuri va fi redus cu 40%. La finalizarea Fazei I, administrația județeană a anunțat lansarea proiectului „Fazarea Proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Vrancea”. Valoarea totală a Contractului de Finanțare inclusiv TVA este de 47.485.565,05 lei din care valoarea totală eligibilă este de 39.714.437,01 lei, finanțare nerambursabilă din Fondul de Coeziune în suma maximă de 36.211.305,94 lei și valoarea cofinanțării eligibile a Beneficiarului în suma de 739.006,25 lei. Proiectul cuprinde 11 contracte: 5 contracte de servicii, 4 contracte de lucrări și 2 contracte de furnizare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?