Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

GALERIE FOTO: Elevii din Bordești au aflat informații uimitoare despre planete și soare, în cadrul proiectului ”Ora să ȘTIM”

Biblioteca comunală din Bordești s-a implicat în Proiectul Național ”Ora să ȘTIM”, derulat de Fundația Progress. Acest proiect este derulat, la nivel național, de 12 biblioteci județene și 120 de biblioteci de localități. Durata proiectului este de șase luni. Obiectivul acestui proiect este crearea unui serviciu nou de bibliotecă prin care bibliotecile și copiii cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani să își dezvolte interesul pentru știință, tehnologie, inginerie, matematică (ȘTIM) și, de asemenea, să își dezvolte limbajul și abilitățile de citire prin lecturare cu voce tare. ”Scopul proiectului este de a susține o rețea de biblioteci (din mediul urban și rural) care să poată organiza și livra activități de educație pe ȘTIM prin activități de lectură pentru copii, prin care aceștia se vor familiariza cu concepte de știință, tehnologie și inginerie și vor putea interpreta mai bine informații din aceste domenii”, a spus bibliotecarul Elena Moldoveanu.

Pentru desfășurarea activităților au fost formate două grupe cu copii din Bordești, prima cu copii cu vârsta între 3 și 6 ani și a doua cu copii între  7 și 10 ani. Proiectul a debutat pe 1 februarie, iar de atunci au avut loc mai multe activități.

 

Informați într-o manieră inedită

Școlarii și preșcolarii din Bordești au fost atrași și interesați de această metodă mai puțin obișnuită la noi de însușire a unor noi cunoștințe. Una dintre activitățile desfășurate s-a intitulat ”Hai – hui prin Univers” și avut loc chiar la sediul bibliotecii din Bordești. ”Am pornit, împreună cu elevii clasei a IV-a, într-o călătorie «Hai- hui prin Univers». Am descoperit treptat, de-a lungul călătoriei, că Sistemul Solar găzduiește nouă planete, iar acestea la rândul lor se rotesc în jurul soarelui. Am citit, am reprodus Sistemul Solar cu ajutorul plastilinei, ne-am întrecut în imaginație, iar la final copiii au fost fascinați de experimentul făcut cu ajutorul unui ou, gălbenușul reprezentând soarele, iar albușul a găzduit cele nouă planete”, a transmis bibliotecara Elena Moldoveanu.

O altă activitate a avut loc pe 20 februarie, la Școala Primară Bordeștii de Jos, în care elevii au aflat despre sacrificiile și dragostea părinților pentru copiii lor, au descoperit lucruri interesante despre Pământ și satelitul acestuia – Luna –  și au făcut experimente. Până acum, la Bordești s-au derulat cinci activități din cadrul proiectului ”Ora să ȘTIM”.

 

”Ora șă ȘTIM”, în 11 localități

Proiectul ”Ora să ȘTIM” se derulează la bibliotecile din Adjud, Mărășești, Panciu, Homocea, Răcoasa, Năruja, Gugești, Bordești, Garoafa, Bălești și Țifești și este implementat de Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu”. Pe 18 ianuarie, cei zece bibliotecari implicați în proiect au participat la o instruire, unde au învățat despre metodologia cu care vor lucra cu copiii. ”Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea a aplicat pentru proiectul ORA SĂ ȘTIM, un proiect susținut la nivel european de Deutsche Telekom Stiftung și implementat în România de Fundația Progress, în perioada noiembrie 2018 – iunie 2019. Proiectul se fundamentează pe metodologia STEM – prescurtarea din limba engleză pentru Science, Techology, Engineering, Maths, în limba română ȘTIM: Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică – metodologie care presupune învățarea integrată a tuturor disciplinelor științifice. Aceasta se caracterizează printr-o metodă activă, aplicată, constructivistă de a „învăța prin a face”. Proiectul se va desfășura în 12 județe din România: Argeș, Bihor, Dâmbovița, Gorj, Harghita, Hunedoara, Prahova, Mureș, Neamț, Sălaj, Vâlcea și Vrancea și va funcționa inițial până în iunie 2019”, potrivit  reprezentanților Bibliotecii Județene ”Duiliu Zamfirescu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?