Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Vanuatu ia în calcul interzicerea scutecelor de unică folosinţă, pentru a proteja mediul

Vanuatu, una dintre ţările cele mai vulnerabile în faţa schimbărilor climatice, a anunţat că intenţionează să interzică, începând de la 1 decembrie, utilizarea scutecelor de unică folosință pentru reducerea considerabilă a cantităţii de deşeuri în lupta contra poluării, informează joi AFP.

Proiectul privind interzicerea scutecelor de unică folosinţă a fost anunţat de ministrul Afacerilor Externe al arhipelagului din Pacificul de Sud, Ralph Regenvanu, în cadrul unei conferinţe organizate în Port Vila. Totodată, proiectul vizează şi interzicerea tacâmurilor din plastic, a paharelor din polistiren, a beţelor din plastic pentru amestecarea băuturilor şi a altor tipuri de ambalaje alimentare.

Oficialul a explicat că un studiu a demonstrat că scutecele de unică folosinţă reprezintă obiectul cel mai des întâlnit în deşeurile menajere din capitala arhipelagului. „Interzicerea va reduce în mod semnificativ cantitatea de deşeuri din plastic”, a explicat ministrul într-un mesaj publicat pe Twitter.

Vanuatu este una dintre ţările direct afectate de ameninţarea încălzirii globale din cauza creşterii nivelului apei ca urmare a creşterii valorilor de temperatură. Prin urmare, arhipelagul este nevoit să adopte o politică de mediu foarte agresivă. Anul trecut, Vanuatu a interzis pungile de plastic de unică folosinţă. Interdicţia privind utilizarea scutecelor de unică folosinţă trebuie să primească aprobarea oficială.

Scutecele de unică folosinţă – deşeuri ce nu sunt compostabile şi biodegradabile – constituie o provocare majoră la adresa mediului înconjurător din cauza materialelor plastice şi a substanţelor chimice aflate în componenţa lor. Dejecţiile umane pe care le conţin reprezintă, de asemenea, o sursă de poluare deoarece ele scapă de procesul de reprocesare în sistemele de salubritate. Totodată, procedeul de fabricare a scutecelor consumă o cantitate însemnată de apă, dar şi de energie, contribuind astfel la încălzirea globală.

Amprenta ecologică a scutecelor de unică folosinţă este trecută, însă, pe planul secund de mulţi dintre părinţi, care le consideră mult mai practice în comparaţie cu scutecele reutilizabile lavabile, mult mai economice însă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?