Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Modificări în structura anului școlar 2019-2020: cursurile ar putea începe mai devreme, vacanța de iarnă marchează sfârșitul primului semestru

Așa cum a anunțat ministrul Educației Naționale (MEN) Ecaterina Andronescu, structura anului școlar 2019-2020 ar putea suferi modificări importante față de modul în care a fost organizată până acum. Astfel, următorul an școlar ar putea începe în data de 9 septembrie 2019, cu o săptămână mai devreme, după cum a propus Ministerul Educației, iar cursurile ar urma să se încheie pe 12 iunie 2020, după cum au propus elevii.

Cea mai mare modificare ar urma să o reprezinte modul de structurare a celor două semestre școlare. Vacanța de iarnă, care va rămâne de trei săptămâni, ar fi și intersemestrială, pentru că se dorește ca semestrul I să se termine înainte de intrarea în vacanța de iarnă, iar vacanța din februarie să fie anulată. Conform acestei proiecții, primul semestru ar urma să aibă 15 săptămâni, iar cel de al doilea semestru 20 de săptămâni.

În perioada 26 octombrie – 3 noiembrie 2019, clasele din învăţământul primar şi grupele de grădiniță vor fi în vacanță. Vacanța de iarnă ar urma să înceapă sâmbătă, 21 decembrie 2019, până duminică, 12 ianuarie 2020. Semestrul al II-a ar urma să înceapă pe 13 ianuarie, cu o pauză în vacanța de Paște, care este programată pentru intervalul 4-21 aprilie. Într-o zi de miercuri, pe 22 aprilie, elevii se vor întoarce la cursuri, care vor ține până pe 11 iunie, când se intră în vacanța de vară.

Potrivit informațiilor furnizate de Marian Ignat, secretarul executiv al Consiliului Național al Elevilor (CNE), în cadrul Comisiei de Dialog Social din Ministerul Educației s-a adus în discuție și simularea examenelor naționale de la finele claselor a VIII-a și a XII-a. ”Am participat la Comisia de Dialog Social de la MEN, în cadrul căreia s-au discutat două puncte foarte importante, în care am avut și noi, Consiliul Național al Elevilor poziții. Printre acestea se numără și structura anului școlar 2019-20120 și simularea examenelor de bacalaureat și Evaluare Națională. Salutăm decizia de a începe mai devreme anul școlar, respectiv pe 9 septembrie 2019, și de a termina școala pe 12 iunie 2020, ceea ce le oferă tuturor elevilor un confort termic propice desfășurării actului educațional și aici vorbim și despre elevii din învățământul tehnic, care au două săptămâni în plus. Mai mult decât atât, am plecat de la MEN cu promisiunea că pentru anul școlar 2020-2021 se va lua în calcul implementarea unei structuri a anului școlar care să înceapă pe 1 septembrie și să se termine pe 1 iunie orientativ astfel încât, semestrele să fie mai echilibrate, primul semestru să aibă 16 săptămâni și cel de al doilea semestru să aibă 19 săptămâni, elevii învățând într-un mediu propice actului educațional pentru că nu se ajung la temperaturi foarte înalte în această perioadă. În același timp le oferă și elevilor înscriși la examenele de Evaluare Națională respectiv Bacalaureat să își desfășoare orele în condiții optime și să aibă și mai mult timp pentru a se pregăti pentru BAC și facultate. Amintim și propunerea Consiliului Național al Elevilor de a include vacanța intersemestrială în vacanța de iarnă. Să nu mai existe o fragmentare a actului instructiv-educativ”, a spus, pentru Monitorul de Vrancea, Marian Ignat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?