Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Inteligenţa artificială, o metodă eficientă pentru diagnosticarea maladiilor pediatrice (studiu)

Algoritmul unui program de inteligenţă artificială s-a dovedit la fel de eficient ca medicii pediatri în ceea ce priveşte diagnosticarea bolilor la copii, potrivit unui studiu publicat luni, oferind o nouă dovadă că această tehnologie este pe cale să revoluţioneze procedura de diagnosticare şi rolul medicului, informează AFP. „Este pentru prima dată când inteligenţa artificială reuşeşte să imite raţionamentul clinic al unui medic (…) pentru a stabili un diagnostic”, a explicat pentru AFP Kang Zhang, profesor la Universitatea California din San Diego.

Programul dezvoltat de echipa lui „s-a antrenat” pe baza unor date care proveneau de la peste 1,3 milioane de consultaţii ale tinerilor pacienţi dintr-un mare centru medical pediatric din Canton, în sudul Chinei, explică autorii acestui articol publicat pe site-ul revistei Nature Medicine. Experimentul a generat „un nivel de pertinenţă foarte ridicat” în ceea ce priveşte diagnosticarea unor maladii comune, precum gripa (94%), varicela (93%) şi boala infecţioasă mână-picior-gură (97%), dar s-a arătat eficient şi în recunoaşterea bolilor potenţial mortale, precum meningita bacteriană (93%). „Inteligenţa artificială va juca un rol tot mai mare în viitor. Cu un antrenament suficient, cred că aceasta va fi în măsură să îndeplinească cea mai mare parte dintre funcţiile unui medic”, a declarat profesorul Kang Zhang. „Nu îi va înlocui pe medici (…), dar va putea să îi ajute să îşi facă treaba mai bine, mai repede şi cu costuri reduse”, a adăugat el.

Progresele rapide înregistrate de aceste tehnologii ar putea mai ales „să îi ajute pe medici să analizeze volume mari de date, să consolideze evaluarea diagnosticelor şi să furnizeze un ajutor în luarea deciziei în cazul unui diagnostic incert”, notează într-un comunicat Nature Medicine. Numeroase studii recente au ajuns la concluzia unei eficienţe egale sau chiar superioare a inteligenţei artificiale în raport cu cea a oamenilor şi cu examinările tradiţionale efectuate pentru stabilirea anumitor tipuri de diagnostice.

În ianuarie, un studiu apărut în revista editată de Nature Cancer Institute relata faptul că un algoritm a reuşit în 91% dintre cazuri să detecteze celule precanceroase pe baza unor imagini ale colului uterin, în comparaţie cu procentele de 69%, reuşit de un expert uman, şi 71%, în urma examinărilor convenţionale – precum frotiul cervical. Noutatea programului dezvoltat de Kang Zhang şi colegii lui constă în utilizarea Prelucrării Limbajului Natural (Natural Language Processing / NLP), ceea ce înseamnă că software-ul este în măsură să analizeze un discurs spontan, în opoziţie cu ascultarea unor cuvinte şi fraze predefinite.

Noul program a putut să sintetizeze tot felul de date medicale: rezultatele unor teste sangvine, radiografii, dar şi să interpreteze simptome, istoricul medical al pacientului şi notele scrise de către medic. În acel studiu a fost utilizată limba chineză, însă principiul aflat la baza cercetării este transferabil şi în alte limbi, precum franceza şi engleza, a afirmat profesorul Kang Zhang.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?