Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Locuitorii comunei Vintileasca au nevoie de medic de familie

Locuitorii comunei Vintileasca se confruntă cu o situație dificilă în ceea ce privește asistența medicală primară, după ce medicul de familie Stelică Alexandrescu a murit la jumătatea lunii ianuarie, răpus de o boală necruțătoare. Medicul Alexandrescu avea 64 de ani și timp de 33 de ani a fost medic de familie în comuna Vintileasca. Regretatul medic de familie își desfășura activitatea într-un spațiu pe care-l avea închiriat de la primărie. În comuna Vintileasca, cu un număr de 2.061 locuitori, pe lista medicului de familie erau înscrişi 1.771 de pacienți, din care 330 copii şi 1441 adulţi.

Potrivit normelor de aplicare a Contractului Cadru, care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, pentru anii 2018 – 2019, (Ordinul 397/ 836/ 2018), contractul încheiat între un furnizor de servicii medicale din asistenţa medicală primară şi o casă de asigurări de sănătate încetează în cazul în care a survenit decesul titularului cabinetului medical individual, iar cabinetul nu–şi mai poate continua activitatea. (Anexa 3, art. 14). În aceste condiţii, pacienţii înscrişi pe lista medicului care a decedat au posibilitatea de a opta pentru un alt medic de familie aflat în relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate, completând o cerere de înscriere prin transfer.

Din lipsă de medici de familie, singura soluție pe care Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea a găsit-o împreună cu primăria comunei Vintileasca a fost aceea de a solicita sprijinul doctoriței de familie din comuna Chiojdeni. Doctorița Carmen Roxana Mohorea, în vârstă de 38 de ani, este cea care din 2011 are în grijă o mare parte din locuitorii comunei Chiojdeni, monitorizând și tratând problemele medicale ale acestora. La finele anului 2016, doctorița Mohorea avea deja 1650 de înscriși, dintre care 1500 asigurați, 500 dintre aceștia cu vârste cuprinse între 0-18 ani.

Potrivit viceprimarului comunei Vintileasca, Tudorel Vâlcociu, dr. Mohorea va veni câteva zile pe săptămână la Vintileasca.  „Am discutat cu șefa de la CAS, o să închei contractul pe care-l aveam cu domnul doctor și o să facem contract cu un alt doctor. Este vorba despre doamna doctor Mohorea, de la Chiojdeni, care are un număr mai mic de pacienți și care va putea veni 2-3 zile la noi în comună. La Vintileasca sunt în jur de 1400 de persoane care au asigurare medicală. Oamenii au nevoie de un doctor de familie, se vor obișnui și cu stilul de lucru al doamnei doctor Mohorea. Noi am făcut un memoriu pentru a putea obține fonduri pentru un asistent comunitar, dar încă așteptăm răspuns de la Minister”, ne-a declarat viceprimarul comunei Vintileasca, Tudorel Vâlcociu.

          La rândul său, directorul CAS Vrancea, Marinela Georgescu, a precizat: „Medic nou nu găsim, s-a vorbit cu doamna doctor Mohorea să mai preia o parte din pacienţii care doresc să se înscrie pe lista dânsei, iar o parte poate doresc să se înscrie pe lista doamnei doctor Alexandrescu, soția domnului doctor. Eu nu pot obliga pacienţii să se înscrie la un anumit medic, dânșii au libertatea aceasta. Ținem legătura cu domnul viceprimar, se vor așeza lucrurile, dar este de durată. Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea a lansat propuneri medicilor de familie aflaţi în contract, în vederea deschiderii unui punct de lucru în comuna Vintileasca, însă, deocamdată, nu au fost depuse documente în acest sens. Totodată, facem precizarea că instituţia noastră şi-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu toate autorităţile abilitate în vederea sprijinirii asiguraţilor comunei, înţelegând importanţa şi necesitatea beneficierii de servicii medicale”.

Alte șase comune din Vrancea nu au la acest moment medic de familie. Este vorba despre comunele Boghești, Andreiașu, Răcoasa, Obrejița, Păulești și Spulber.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?