Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Secția de Pneumoftiziologie din cadrul Spitalului Județean, modernizată cu fonduri europene accesate de Consiliul Județean

Consiliul Județean Vrancea a anunțat derularea proiectului „Reabilitare energetică și lucrări conexe Spitalul Județean de Urgență «Sf. Pantelimon» Focșani, secția Pneumoftiziologie”. Contractul de finanțare pentru proiectul mai sus amintit a fost semnat de președintele administrației județene, Marian Oprișan, în decembrie 2018. Valoarea totală a contractului de finanțare este de 5.787.743,22 lei, din care: valoarea totală eligibilă 4.164.296,08 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională 3.539.651,67 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național 541.358,49 lei și valoarea cofinanțării eligibile a Beneficiarului 83.285,92 lei.

Este vorba de încă o clădire de utilitate publică din municipiul Focșani care va fi reabilitată în următorii ani în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene, implementat de Consiliul Județean Vrancea. Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3: Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiţii 3.1: Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice și în sectorul locuințelor, Operațiunea B: Clădiri publice.

Contractul, a cărui beneficiară este UAT Județul Vrancea, a fost semnat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management pentru POR 2014-2020 și Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, în calitate de Organism Intermediar pentru POR 2014-2020.

Prin această investiție se urmărește reabilitarea termică a clădirii, în scopul creșterii eficienței energetice a acesteia, precum și a reducerii costurilor de întreținere, creând în același timp condiții de sănătate specifice nivelului Uniunii Europene. Realizarea lucrărilor de intervenție au ca scop creșterea performanței energetice, analizarea construcției și a instalațiilor aferente din punct de vedere tehnic și economic. De asemenea, se propun soluții tehnico-financiare în vederea îmbunătățirii performanței energetice a clădirii, astfel încât consumul anual specific de energie calculat pentru încălzire să scadă sub 80kWh/m2 arie utilă, în condiții de eficiență economică. „În cadrul proiectului vor avea loc mai multe lucrări de reabilitare, atât la interiorul clădirii, cât și în exterior. Se va instala o pompă de căldură aer-apă, care contribuie la necesarul total de energie termică utilizată la funcționarea instituției. Totodată, se vor utiliza echipamente tehnologice, eficiente din punct de vedere energetic. De asemenea, vor fi realizate lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire și a sistemului de furnizare a apei calde și a lucrărilor de instalare a sistemului de ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior“, se arată într-un comunicat remis presei de administrația județeană.

Secția de Pneumoftiziologie a Spitalului Județean funcționează într-o clădire cu subsol tehnic, parter, plus 4 etaje cu 90 de paturi, cu suprafața utilă de 1.371,33 mp. Reabilitarea clădirii este necesară pentru a crea celor aproape 1.500 de persoane (pacienți și personal) un mediu care să le ofere confortul minim, siguranță și să le permită desfășurarea unui proces sanitar eficient. Perioada de implementare a proiectului este de 43 de luni, urmând a se încheia pe 28 februarie 2021.

 

Investiții în aparatură medicală la Spitalul Județean

Reamintim că președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a anunțat că întreaga clădire în care funcționează Spitalul Județean va fi complet igienizată, pentru a putea funcționa în condiții optime până la finalizarea lucrărilor la noua clădire a spitalului, moment în care actualul sediu va fi închis. „Am avut o discuție cu ministrul Sănătății și conducerea Spitalului Județean de Urgență Sf. Pantelimon din Focșani, pentru că odată finalizat proiectul noului spital, actualul spital județean va fi închis. Însă, până atunci, cât va mai funcționa, trei ani, trei ani și jumătate, am luat decizia să igienizăm într-o manieră modernă Spitalul Județean Vrancea“, a spus Oprișan. Acesta a reamintit că în ultimii trei ani, Spitalul Județean a primit aparatură cum nu a mai primit niciun spital județean din România, culminând cu computerul tomograf și RMN-ul, care a fost pus în funcțiune de puțină vreme.

Șeful administrației județene a precizat că programul de dotare cu aparatură modernă și mobilier a Spitalului Județean va continua. Este vorba de un proiect investițional cu aparatură medicală în valoare de aproximativ 50 de milioane de lei la Spitalul Județean Vrancea.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?