Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Ghidul călătorului prin legislație. Contractul de vânzare (X)

O varietate a contractului de vânzare cumpărare o constituie vânzarea unei moșteniri. O astfel de vânzare nu se poate perfecta decât în anumite condiții. Astfel, nu se poate vinde decât o moștenire deschisă sau o cotă parte indiviză dintr-o moștenire deschisă. Dacă moștenirea nu este deschisă, adică persoana care lasă bunurile este încă în viață, atunci moștenirea nu poate fi înstrăinată, nici chiar dacă acela care o lasă își dă acordul în acest sens. Presupunând că totuși se întocmește un astfel de document, acesta este nul. O vânzare cu un astfel de obiect se încheie doar în formă autentică, nerespectarea acestei cerințe ducând, de asemenea, la nulitatea actului întocmit.

Vânzarea unei moșteniri poate presupune atât vânzarea întregului patrimoniu succesoral, cât și a unei cote părți indivize din aceste patrimoniu. În situația în care se vinde un bun singular, de exemplu un autoturism, atunci nu se aplică normele legale prevăzute pentru vânzarea moștenirii. Ca o regulă specială, în situația acestui tip de vânzare, vânzătorul este obligat să predea cumpărătorului toate fructele pe care le-a cules şi sumele pe care le-a primit pentru creanţele moştenirii până la momentul în care a fost încheiat preţul bunurilor din moştenirea care s-au vândut şi orice bun care înlocuieşte un bun al moştenirii. O altă obligație a vânzătorului este aceea că el este răspunzător pentru datoriile moştenirii vândute. La rândul său, cumpărătorul are obligația de a rambursa vânzătorului sumele pe care acesta din urmă le-a platit pentru datoriile şi sarcinile moştenirii şi sumele pe care moştenirea i le datorează acestuia din urmă. Având în vedere situația lor specială, se presupune că înscrisurile sau portretele de familie, decoraţiile sau alte asemenea bunuri, fără valoare patrimonială însemnată, dar cu valoare afectivă pentru vânzator, nu sunt cuprinse în moştenirea vândută. Pentru a dobândi drepturile reale asupra imobilelor cuprinse în moștenire, cumpărătorul acesteia trebuie să îndeplinească toate formalitățile privitoare la cartea funciară.

Pentru informații suplimentare în legătură cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări fie la telefonul 0237.224.555, fie pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea, redactie@monitorulvn.ro.

 

Avocat MANUELA FLOREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?