Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Dantura urşilor panda ar putea inspira dezvoltarea unui material dentar bionic pentru oameni (studiu)

Smalţul dentar al exemplarelor de panda gigant are o caracteristică specială care îl ajută să se refacă şi menţine rezistenţa danturii în faţa uzurii provocate de mestecarea tulpinilor de bambus, conform unui studiu efectuat în China, citat miercuri de Xinhua. Oamenii de ştiinţă chinezi au înregistrat progrese în dezvoltarea unui material dentar bionic, conceput pentru a fi utilizat la oameni şi inspirat de o însuşire a dinţilor exemplarelor de panda gigant care se hrănesc cu bambus.

Coordonatorul studiului, Liu Zengqian, profesor la Institutul pentru Cercetarea Metalelor din cadrul Academiei de Ştiinţe din China, a descoperit că smalţul dentar al exemplarelor de panda gigant are o funcţie specială, ce permite refacerea acestuia şi menţine rezistenţa dinţilor în faţa uzurii cauzate de mestecarea ramurilor de bambus. Echipa de cercetători încearcă în prezent să creeze o replică a smalţului exemplarelor de panda uriaş pentru ca aceasta să fie utilizată la crearea unui nou material dentar bionic şi a unei ceramici artificiale durabile cu o conductivitate ridicată.

Profesorul Liu a explicat că smalţul dentar regăsit la panda gigant este alcătuit din prisme fibroase de hidroxiapatită minerală, la scară nanometrică, care pot face ca o varietate de deformări mecanice să diminueze lărgirea fisurilor mici. Studiul a fost publicat în numărul din ianuarie al revistei ştiinţifice Acta Biomaterialia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?