Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

GALERIE FOTO: „Pistolul mitralieră e la fel și pentru fete și pentru băieți”. De vorbă cu trei tineri, viitori jandarmi, despre adevărata față a acestei profesii

Mi-am dorit să cunosc oamenii din spatele uniformelor de jandarmi în devenire și am găsit la Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Vrancea trei tineri inteligenți, bine pregătiți pentru ceea ce-i așteaptă și cu picioarele adânc înfipte în realitate. Elevi ai Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni „Petru Rareș”, Mariana Simona Cucoș, Ana Maria Rotaru și George Bogdan Diaconu, cei trei tineri vrânceni, m-au uimit din primele minute cu bunul simț și exprimarea lor cursivă. Cunoscându-i, m-am gândit cu tristețe și regret la cei care cred că-n astfel de structuri ajung oameni care vor un loc de muncă și atât, care nu studiază sau care nu-i pun pe alții mai presus de sine. Acești copii, care vor răspunde în viitor de siguranța noastră, sunt serioși, pasionați de tehnologie, fitness, psihologie și multe altele. Ei știu că înainte de apela la forța fizică sau la litera legii, trebuie să apelezi la dialog, să asculți omul și să-l înțelegi, chiar și-n cele mai dificile situații. Cei trei tineri au sosit alături de alți colegi la IJJ Vrancea luni, 7 ianuarie, pentru stagiul de practică.

Mariana Simona Cucoș, în vârstă de 23 de ani, din localitatea Bolotești, este o tânără vioaie, cu ochii verzi și sclipitori, pasionată de sport. Ea știe că pentru a primi respect din partea cetățenilor, trebuie să dea dovadă de corectitudine și verticalitate. „Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Momentan sunt elevă la Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni „Petru Rareș”. După terminarea facultății am urmat și un an de master, urmând ca pe al doilea să-l fac după terminarea școlii militare. Am ales cariera militară deoarece am dorit să fac parte dintr-o echipă de profesioniști. Am vrut să ajung să lucrez într-un mediu dinamic, mi-am dorit să port uniformă. Tatăl meu a fost cadru militar și m-a îndrumat pe acest drum. Uniforma impune respect, dar, în afară de asta, ca să inspiri respect trebuie să dai dovadă de verticalitate și corectitudine față de cetățeni”, a spus Mariana Simona Cucoș.

 

Noi fetele suntem numite în Jandarmerie „băiețașe”

Deși la prima vedere ar putea părea un domeniu dificil pentru o femeie, cele două fete mărturisesc că atmosfera și spiritul de echipă care predomină le ajută să se integreze rapid. „Ca femeie este puțin dificil, dar nimic nu este imposibil. Este un colectiv de bărbați și sunt puține fete. Trebuie să ai încredere în tine. Nu suntem menajate în nici un fel, facem aceleași lucruri pe care le fac și colegii noștri băieți. Ieșim pe teren, participăm la ședințe practice, facem instrucție de front cu pistolul, defilări. Am avut prieteni care au urmat această școală și știam la ce să mă aștept. Eram obișnuită de acasă și cu trezitul de dimineață. Tatăl meu a fost puțin mai sever, dar poate că asta mi-a prins bine. În rest, e ca o școală normală. Avem ședințe teoretice, cursuri și practică. Trebuie să ne menținem condiția fizică, înviorarea de dimineață începe la 6.00, când trebuie să fim pe platou, indiferent de vreme. Te călești și nu ai încotro. Noi fetele suntem numite în Jandarmerie „băiețașe”. Cât ține un bărbat pistolul mitralieră, atât trebuie să-l ținem și noi. Eu sunt pasionată și de sport, îmi doresc ca mai târziu să urmez un curs de instructor de fitness. Nu-mi este teamă de nici un lucru, care s-ar putea întâmpla. Bineînțeles că vom învăța mult mai mult, suntem abia la început. Prețuiesc mai mult lucrurile acum și mă refer la bunurile materiale. Acasă, poate nu făceam lucrul ăsta, iar acolo, la unitate, eram nevoită să împart tot. Din punctul meu de vedere, asta te maturizează și te responsabilizează. Nu trebuie să ai machiaj sau unghii lungi”, mi-a mai spus Mariana Simona Cucoș.

 

Colectivul te ajută să reziști

Într-un domeniu în care toată munca se face în echipă și trebuie să ai încredere să-ți lași viața în mâinile camaradului, Ana Maria Rotaru, o tânără în vârstă de 23 de ani, din comuna Boghești, a învățat să fie mai organizată și să nu lase garda jos niciodată. A absolvit Postliceala Sanitară de Asistenți Medicali Generaliști Hippocrate din Focșani, a lucrat o perioadă scurtă ca asistent, dar s-a reorientat și a ales Jandarmeria. „Am fost crescută mai mult de bunici, mama a fost de acord cu decizia mea. A fost dificil la început pentru mine, dar m-am obișnuit pe parcurs. Colectivul te ajută să reziști. Acolo este o mare echipă. Toți eram uniți, profesorii ne încurajau. Acolo totul se bazează pe munca în echipă. Am devenit mai responsabilă și mai ordonată. Înainte nu eram chiar așa, dar acum, având de-a face cu ordine și disciplină, am învățat să fiu mai ordonată. În fiecare dimineață trebuie să ne trezim să facem paturile, fiecare este repartizat pe sectorul său și verificat. Am avut onoarea să particip la defilarea de 1 Decembrie de la Alba Iulia, alături de alte patru colege din grupa mea”, a spus  Ana Maria Rotaru

 

Le-aș sugera tinerilor să aleagă cu încredere această carieră

Sistemul militar te aduce cu picioarele pe pământ și-ți demonstrează că nu ești buricul universului, ci că ești o rotiță într-un sistem denumit societate. Sistemul militar îți arată care-ți este locul, că alții depind de tine și că tu la rândul tău depinzi de alții. În sistemul militar înveți că dacă nu-ți respecți atribuțiile, colegii tăi pot avea de suferit.

George Bogdan Diaconu, în vârstă de 19 ani, din comuna Răcoasa, este absolvent al Colegiului Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, specializarea Științe sociale, și a avut parte de tot sprijinul familiei sale în luarea deciziei de a urma o școală militară, tatăl său fiind subofiţer în cadrul MapN. „Sunt pasionat de mic de domeniul militar. Această pasiune mi-a fost insuflată și de către tatăl meu, care activează ca subofițer în MapN. Mi-am dorit să fac și eu parte dintr-un astfel de domeniu. Am avut toată susținerea familiei. Nu mi s-a părut greu în școală. În fiecare dimineață, sau la două zile, trebuie să ne bărbierim. Te obișnuiești, eu unul nu am probleme. Se pune foarte mult accent pe ținută și aspect. Când am ajuns la școală ni s-a spus că femeia de serviciu e în concediu și trebuie să facem singuri ordine și curățenie. Dacă nu ne îndeplineam sectoarele sau anumite sarcini, nu beneficiam de ieșiri în oraș în weekend sau chiar plecări acasă. După ce voi termina școala de subofițeri plănuiesc să urmez o facultate în domeniul IT, în primul rând pentru perfecționarea mea, dar și pentru eventualitatea în care se va ivi vreo ocazie de a ajunge ofițer. Sunt pasionat de domeniul tehnologiei și de evoluția sa. Într-o zi de practică ne prezentăm la unitate la ora 08:00, pentru a ne putea echipa, apoi urmează să ni se prezinte ce vom face în cursul zilei, unde ne vom desfășura activitățile alături de tutorele nostru. Vedem ce fac viitorii noștri colegi și „furăm” meserie. Am avut onoarea să particip la defilarea de 1 Decembrie la Alba Iulia, alături de ceilalți colegi ai mei. Le-aș sugera tinerilor să aleagă cu încredere această carieră, pentru că nu au nimic de pierdut, ba chiar au beneficii; vei avea stabilitate, o anumită prestanță în societate, dar, în primul rând, aici înveți să fii om, atât cu tine însuți, cât și cu cei din jur”, mi-a spus George Bogdan Diaconu.

În cadrul stagiului de practică, elevii vor desfășura aceleași activități pe care le are tutorele lor. Ei vor merge în patrulare, la diferite misiuni de asigurare a ordinii și liniștii publice. Un stagiu complet de studiu durează un an, perioadă în care elevii beneficiază de cazare şi masă în cadrul instituţiilor de învăţământ postliceale ale Jandarmeriei Române, precum şi de celelalte facilităţi ale acestora (baze sportive, săli internet etc). La finalul perioadei de studiu, în urma promovării examenelor de absolvire, viitorii subofiţeri vor fi repartizaţi să îşi desfăşoare activitatea în unităţile Jandarmeriei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?