Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Szep Robert: Ministerul Mediului elaborează un studiu pentru acordarea cotelor de intervenţie la urs pe fondurile de vânătoare

Comisarul general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Szep Robert, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că Ministerul Mediului elaborează un studiu privind managementul populaţiei de urs, pe baza căruia să se poată acorda cote de intervenţie pe fondurile de vânătoare, care să regleze populaţia de urs, urmând să existe şi o cotă de intervenţie la dispoziţia ministerului, pentru exemplarele periculoase. „Acţiunile ministerului din anul 2019 vor consta în elaborarea, în prima parte a anului, a studiului privind managementul populaţiei de urşi, respectiv cu acest studiu să se poată acorda cotele de intervenţie pe fonduri de vânătoare, adică să nu trebuiască să se mai facă dosare, să se trimită la minister pentru aprobare. Iar la Minister va fi o cotă de intervenţie, în cazul unor exemplare periculoase, care sunt în intravilanul localităţii, acolo unde vânătorii sau jandarmii nu pot interveni decât cu un regim special”, a declarat Szep Robert.

Acesta a punctat faptul că aceste cote acordate fondurilor de vânătoare „au rolul de a scădea presiunea animalelor sălbatice, respectiv a carnivorelor mari asupra localităţilor”, urmând să se extragă exemplarele care se apropie de aşezările umane şi să se interzică intervenţia la exemplarele mari, pentru a se reface populaţia de masculi dominanţi, „în vederea creării posibilităţii de reglare a populaţiei în mediul natural”.

Szep Robert a precizat că „un aspect important în realizarea studiului constă în identificarea zonelor de conflict”, iar intervenţiile se vor face cu precădere în zonele de conflict dintre urs şi om sau acolo unde s-au produs cele mai multe pagube. „Nu va fi o distribuţie uniformă a cotelor, ci o distribuţie făcută conform densităţii populaţiei (de urs: nr) şi a conflictului.(…)Nu se va interveni în zonele unde avem o densitate scăzută a populaţiei şi nu sunt pagube, ci se intervine exact în zonele unde există o densitate mare şi trebuie reglată populaţia şi unde avem un conflict permanent între om şi carnivorele mari”, a explicat comisarul general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu.

Acesta a adus în discuţie şi faptul că există atacuri ale urşilor şi perioada de iarnă, semn că s-a schimbat semnificativ comportamentul acestor animale. „Din păcate avem probleme şi avem atacuri ale urşilor, în anumite zone, şi în perioada de iarnă. Într-adevăr, nu de intensitatea şi de amploarea celor din toamnă sau din perioada verii, dar problema rămâne şi cred că comportamentul ursului s-a modificat semnificativ. De ce? Probabil şi din cauza suprapopulării, în anumite zone, şi datorită faptului că ursul nu a reuşit să acumuleze cantitatea necesară de hrană în timpul toamnei şi este nevoit să iasă mult mai des din bârlog, să se hrănească, deci problema este din ce în ce mai acută, iar rezolvarea trebuie să vină deîndată”, a arătat Szep Robert.

Comisarul general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu a amintit că o problemă foarte gravă o reprezintă şi hrănirea urşilor de către persoanele fizice, dar şi abandonarea deşeurilor în mediul natural, colectarea „fără noimă” a fructelor de pădure, urşii rămânând în acest fel fără hrană, păşunatul din anumite zone, sau prezenţa câinilor de stână şi a celor vagabonzi, care deranjează aceste animale. „În afară de Garda de Mediu, mai avem şi alte autorităţi publice care ar trebui să ne sprijine (…) Sunt o multitudine de factori care trebuie reglaţi, este atât de complexă tema încât eu nu cred că această problemă poate fi rezolvată doar cu puşca şi într-un termen foarte scurt, ci cred că printr-un dialog şi prin educaţia populaţiei putem să rezolvăm împreună această problemă”, a conchis comisarul general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?