Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

GALERIE FOTO: Odobești: Observator astronomic, nouă aripă pentru Liceul Teoretic, parc și străzi modernizate! A fost semnat contractul de finanțare

Primarul Daniel Nicolaș a anunțat că vineri a fost semnat contractul de finanțare a proiectului privind ,,Îmbunătățirea calității vieții populației din orașul Odobești“. Proiectul are o valoare de 5 milioane de euro și este finanțat prin Programul Operațional Regional, axa 13.1. Prin acest proiect va fi construit un observator astronomic, Liceul Teoretic va avea o nouă aripă, va fi modernizat parcul din zona Gării, vor fi asfaltate și modernizate, inclusiv trotuarele, următoarele străzi: Ștefan Cel Mare, Frații Pamfil și Dumitru Velniță din cartierul Satu Nou.

Unul dintre cele mai importante obiective din cadrul acestui proiect este fără îndoială Observatorul astronomic Odobești. Acesta va fi construit într-o zonă fără poluare luminoasă, în Cartierul Nord. „Fără îndoială că astronomia este cea mai veche disciplină ştiinţifică, lucru demonstrat de altfel şi de istorici. Dintotdeauna această veche ştiinţă a avut oameni, care din pasiune şi curiozitate s-au îndreptat spre ea şi au adus foarte multe contribuţii atât în planul cercetării ştiinţifice, dar şi în planul popularizării acesteia în rândul publicului larg. Existenţa unui observator astronomic bine echipat în județul Vrancea va duce la o dezvoltare mai puternică a astroturismului în zonă, şi poate avea la bază turiştii (astronomi amatori) din emisfera sudică ce nu au văzut niciodată cerul nordic, dar mai ales astronomi amatori din vestul Europei, unde cerul nu mai este propice observaţiilor astronomice datorită poluării luminoase. Un asemenea obiectiv poate deveni şi un punct de atracţie turistică, dezvoltându-se în primul rând turismul educaţional, prin vizitarea acestui observator astronomic de către elevii din şcolile şi liceele din judeţul Vrancea, dar și din județele învecinate.     Pentru utilizarea eficientă atât în plan muzeografic (educaţie muzeală, observaţii ştiinţifice, etc.) dar şi din punct de vedere turistic trebuie create 2 posturi de muzeograf. În paralel, existenţa unui observator astronomic va face posibilă în zonă şi educaţia prin astronomie, prin realizarea unor programe educaţionale de astronomie împreună cu Universitatea București și Planetariul/Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal din Galați; în cadrul acestor programe educaţionale, cei interesaţi vor învăţa într-un mod deosebit lucruri fundamentale din ştiinţele exacte şi tehnologia informaţiei, prin aplicaţiile practice ce se vor desfăşura în cadrul Observatorului Astronomic Odobeşti. În acelaşi timp, în cadrul Observatorului Astronomic Odobeşti se vor realiza şi observaţii astronomice de înaltă valoare ştiinţifică. Se intenţionează să se coopteze mai mulţi tineri şi profesori din oraşul Odobeşti pentru înființarea unui astro-club“, se arată în expunerea de motive privind oportunitatea construcţiei.

Liceul Teoretic din Odobești va avea opt laboratoare noi

În ceea ce privește construirea unei aripi noi la Liceul Teoretic, primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș, a declarat că aceasta va avea opt laboratoare, dintre care unul de informatică, dar și o sală de festivități. „Laboratorul de informatică va fi complet dotat cu aparatură și tehnologie de ultimă oră constând în table interactive, laptopuri și tablete de ultimă generație, acestea fiind singura modalitate de comunicare, ceea ce înseamnă că nu va mai fi folosită hârtia și scrierea clasică. Este un proiect prin care vor fi modernizate inclusiv terenul de sport, aleile de acces și spațiile verzi“, a precizat edilul șef din Odobești.

Acesta a arătat că în cadrul proiectului va fi reabilitat și parcul de la Gară, o zonă care acum e în paragină. „Parcul de la Gară este un parc care a fost abandonat mulți ani și pe care îl vom moderniza. Acolo vor fi realizate lucrări de plantare a mai multor tipuri de arbori și flori, vor fi montate mobilier urban și aparate fitness pentru cei care locuiesc în zonă. De asemenea, vor fi asfaltate străzile Ștefan cel Mare Ștefan Cel Mare, Frații Pamfil și Dumitru Velniță din cartierul Satu Nou. Sunt lucruri firești, modernizarea străzilor și drumurilor care duc din centrul orașului către observatorul astronomic care va fi construit într-o zonă fără poluare luminoasă, în Cartierul Nord“, a susținut primarul Daniel Nicolaș.

Proiecte realizate cu sprijinul președintelui Marian Oprișan

Edilul șef din Odobești a reamintit că majoritatea proiectelor de investiții din Odobești au devenit realitate ca urmare a sprijinului permanent al președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. „Proiectul face parte din strategia de dezvoltare a orașului Odobești și împreună cu celelalte proiecte depuse spre finanțare contribuie la îmbunătățirea calității vieții populației din orașul Odobești. Proiectul face parte din strategia județeană de dezvoltare a turismului în județul Vrancea, o strategie care a fost creionată, așa cum am spus de mai multe ori, împreună cu președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, cel cu sprijinul căruia am reușit să derulăm majoritatea investițiilor publice  din orașul Odobești“,  a mai afirmat primarul Daniel Nicolaș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?