Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Sfatul veterinarilor: Cumpărați carne de porc doar din unități autorizate!

Veterinarii vrânceni le recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare  numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar. Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vrancea arată că persoanele care cumpără din unității autorizate sanitar veterinar au garanția că atât carnea cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică. Cei de la DSVSA Vrancea îi sfătuiesc pe vrânceni să sune la numărul de telefon 0237.215.561, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Veterinarii precizează că este interzisă comercializarea porcilor, a cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA). „Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave: Dacă porcul este bolnav, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii. Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate!”, arată DSVSA Vrancea.

Medicii veterinari le recomandă vrâncenilor care se pregătesc pentru sacrificarea porcilor din gospodării să solicite vizita medicilor din circumscripții. Aceștia pot verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare, pot oferi sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol. De asemenea, medicii veterinari pot asoma porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor. „În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat. Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi. Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie. Probele se recoltează din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea costelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci). Costul unui examen trichineloscopic este între 9 și 45 de lei + TVA, în funcție de metoda utilizată (trichineloscopie directă sau digestie artificială)”, precizează DSVSA Vrancea. Cei care vor să vândă carne de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor riscă amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

De asemenea, se recomandă ca ouăle și alte produse alimentare care se consumă în mod tradiţional în această perioadă, cum sunt cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon etc., să fie achiziţionate din spaţii amenajate şi autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate. Clienții sunt sfătuiți ca, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală, din locuri specializate în acest sens, să se asigure că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?