Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Ghid pentru declararea impozitului agricol


   Fermierii care au mai puțin de 2 hectare cultivate cu cereale sau maximum un hectar de vie, nu trebuie să depună declarații la Finanțe pentru veniturile agricole obținute în acest an. Pentru restul, termenul de depunere a declarațiilor la ghișeele fiscului este 25 iunie, iar cei care nu respectă această obligație riscă o amendă care poate ajunge și la 500 lei. Ulterior depunerii declarațiilor, funcționarii Fiscului vor stabili sumele care trebuie achitate de fermieri în contul terenurilor sau numărului de animale pe care le dețin. 
   În schimb, termenul de plată al impozitului se achită în două tranșe egale, de 50% din impozit, până la 25 octombrie 2013, respectiv 15 decembrie 2013. Finanțiștii vrânceni spun că nu trebuie să depună formularul 221, „Declarație privind veniturile din activități agricole impuse pe norme de venit” proprietarii care și-au arendat terenurile și obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor, cei care obțin venituri din exploatarea pășunilor și fânețelor naturale, precum și persoanele sau membrii asocierilor fără personalitate juridică „ce dețin cu orice titlu suprafețe de teren destinate producției agricole, pentru cele necultivate, pentru cele cultivate cu plante furajere, graminee și leguminoase pentru producția de masă verde destinate furajerii animalelor pentru care venitul se determină pe baza normelor de venit”
   De asemenea, aceste declarații nu trebuie să fie depuse de persoanele care depășesc limitele neimpozabile după data de 25 mai 2013, data de referință stabilită de Fisc. Aceste limite neimpozabile stabilesc suprafețele cultivate sau numărul de animale pentru care nu se plătește impozit. În plus, în cazul masei lemnoase, este considerat venit neimpozabil numai venitul realizat din exploatarea și valorificarea acesteia în volum de maximum 20 mc/an din pădurile pe care oamenii le au în proprietate. „În cazul persoanelor fizice pentru care nu a fost finalizată procedura succesorală, veniturile corespunzătoare suprafețelor destinate producției vegetale/cap de animal/familie de albine se atribuie contribuabilului care realizează veniturile din activități agricole respective. În cazul contribuabilului care realizează în mod individual venituri din desfășurarea a două sau mai multe activități agricole pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit, organul fiscal competent stabilește venitul anual prin însumarea veniturilor corespunzătoare fiecărei activități”, se arată în comunicatul Direcției Generale a Finanțelor Publice. 
   În acesta se mai precizează că persoanele care au depus deja formularul 221 până la 27 mai 2013, iar „limitele de neimpozitare și/sau normele de venit au fost modificate prin Legea nr. 168/2013, vor depune o declarație rectificativă până la 25 iunie 2013 pentru a beneficia de noile prevederi legale care sunt mai favorabile”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?