Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

GALERIE FOTO: Nu e Crăciun fără colinde, turte și cozonac. De la Rustic Simigerie&Pizza

Ce e Crăciunul? E bucuria copiilor, e duioșia bunicilor, e relaxarea părinților. E glasul colindătorilor care vestesc Nașterea lui Hristos. Sunt turtele ce miros a nucă și coajă de lămâie din Ajunul Crăciunului. E mirosul cozonacului, o bucurie pentru suflet și trup, binecrescut, ținut la loc de cinste și lăsat pe o farfurie și lui Moș Crăciun, să se bucure și el de minunea dulce și aromată, după un drum atât de lung și de obositor pentru împărțirea cadourilor.

Crăciunul e zăpadă, sunt nasurile și obrajii roșii ai copiilor care fac oameni cu ochi de cărbune, care se bulgăresc și fac îngeri în neaua proaspăt așternută. Crăciunul înseamnă familie, colinde, cârnați proaspeți, sărmăluțe, vin fiert cu măr și scorțișoară, liniște sufletească; odihnă; speranță.

După vreo trei ore de zbenguială în zăpadă, ne-am refugiat sâmbătă seara la Rustic Simigerie&Pizza. Era cald, se auzeau colinde, iar bradul împodobit părea însuflețit. Adrian Andreoaia, patronul de la Rustic, și frumoasa lui soție ne-au invitat să vedem cozonacii proaspăt scoși din cuptor. Oare cum v-aș putea spune cum miroseau? A copilărie, a povești, a nucă și a bine. Și, mai presus de toate, miroseau a Crăciun. Și cum v-aș putea spune cum arătau? Dolofani, rumeni, pufoși, plini cu cacao, miez de nucă și rahat. Oare cum v-aș putea spune ce gust aveau? Ți se topeau în gură, simțeai laptele și untul proaspete, totul într-un echilibru perfect de gust, textură și aromă. „Folosim doar lapte, ouă, unt proaspete, numai ingrediente naturale. E pur și simplu un cozonac ca la mama acasă, fără amelioratori, fără premixuri. Credeți-mă, la alții am văzut 7 E-uri pe etichetă, te îngrozești. Noi facem doar acum pentru Crăciun și vom mai face pentru Paști. Totul este proaspăt”, mi-a spus Adrian Andreoaia. Un cozonac costă aproximativ 25 de lei, dar se vând și la jumătate.

La Rustic Simigerie&Pizza găsiți începând de astăzi și turte. Dulci, însiropate, cu nucă și coajă de lămâie, turtele sunt nelipsite de pe masa oricărui creștin. Ele simbolizează scutele lui Hristos. Pentru mine simbolizează însă și simplitatea unui trai demult apus, când un căluț tras cu sfoara, o trompetă și o carte erau cadouri frumoase și mulțumitoare pentru copii. Acum, când telefoanele, tabletele, jocurile video și alte gadget-uri sunt ceea ce-și doresc copiii de la Moș Crăciun, deserturile simple precum turtele din Ajun sunt momente de răsfăț și aducere aminte a unor vremuri mai curate.

Deschideți-le ușa copiilor colindători, dați-le câțiva bănuți, o portocală (e nevoie de vitamina C 🙂 ) și bucurați-vă de atmosfera de sărbătoare cu turte și cozonac. De la Rustic Simigerie&Pizza, desigur :).

 

Rustic Simigerie&Pizza – Bd.Unirii, nr.44, Focșani

Facebook- Rustic Simigerie&Pizza

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?