Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Șofer lăsat fără permis după ce nu a acordat prioritate pietonilor; un altul era băut la volan

Acțiune pentru siguranța pietonilor

 

Polițiștii vrânceni acţionează permanent pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră pe drumurile publice, siguranța pietonilor constituind una dintre prioritățile de acțiune.

Luni, 3 decembrie a.c., polițiștii Biroului Rutier și cei ai Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliției Municipiului Focșani au acționat pentru prevenirea accidentelor provocate de traversarea neregulamentară a drumului public, având în vedere că aceasta este principala cauză a accidentelor rutiere grave care s-au produs în municipiul Focșani, în cursul anului 2018.

Astfel, polițiștii rutieri au acționat cu precădere pe arterele de circulație din municipiu unde s-au produs cele mai multe accidente cauzate de abaterile săvârșite de pietoni și anume: străzile Cuza-Vodă, Mărășești, Mr. Gh. Pastia și Republicii, precum și Bulevardele Unirii, București, Independenței, Brăilei. Scopul activității a fost conștientizarea pietonilor asupra consecinţelor unui comportament rutier imprudent. În cadrul acțiunii au fost sancționați contravențional 24 de pietoni, cu avertisment sau amendă în cuantum de 290 lei.

Totodată, un conducător auto care nu a acordat prioritate de trecere unui pieton a fost sancționat cu amendă în valoare de 580 de lei și i-a fost suspendat dreptul de a conduce vehicule pe o perioadă de 30 de zile. Unui alt conducător auto, care se afla sub influența alcoolului, i s-a aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 1305 de lei și i-a fost suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 90 de zile. S-a constatat că în multe situații pietonii nu folosesc trecerile pentru pietoni sau, în cazul în care fac acest lucru, nu se asigură corespunzător, pătrunzând pe carosabil în mod intempestiv, fără a da posibilitatea conducătorilor auto să oprească în condiții de siguranță, obligându-i pe aceștia să frâneze brusc și punându-și astfel în pericol viața sau integritatea corporală.

Vă reamintim că prevederile Codului rutier impun ca traversarea drumului public de către pietoni se face după ce aceștia s-au asigurat că o pot face fără a genera pericol pentru ei sau ceilalți participanți la trafic, perpendicular pe axul drumului. Se interzice pietonilor să traverseze prin fața sau prin spatele vehiculelor oprite în stațiile mijloacelor de transport public de persoane, când se apropie un autovehicul cu regim de circulație prioritară care are în funcțiune semnalele luminoase și sonore sau să prelungească timpul de traversare a drumului public, să se oprească ori să se întoarcă pe trecerile pentru pietoni care nu sunt prevăzute cu semafoare.

Conducătorii de vehicule le recomandăm să reducă viteza de deplasare şi să circule cu atenţie sporită:

– la apropierea de trecerea pentru pietoni, astfel încât să poată opri şi acorda prioritate;

– în zona instituţiilor de învăţământ, obiectivelor social-culturale sau economice, unde observă un flux mare de pietoni, în special copii;

– la apropierea de staţiile mijloacelor de transport în comun, în special cele care nu sunt prevăzute cu alveole sau refugii pietonale, unde unii pietoni se pot angaja în traversare prin faţa mijlocului de transport;

– la apropierea de unul sau mai mulţi pietoni care se deplasează pe partea carosabilă, indiferent de sensul de mers.

 

Biroul de presă al IPJ Vrancea, 5 decembrie

2 COMENTARII

  1. Cel depistat sub influenta bauturilor alcolice poate merita o pedeapsa si mai aspra.Dar cel cu trecerea de pietoni acolo unde lucrurile sunt interpretabile poate ca putea fi sanctionat si cu un AVERTISMENT,acesta fiind recunoscut de lege ca si o sanctiune contraventionala.Sa-l arzi cu 580 lei si cu sanctiunea complementara de suspendare pentru 30 de zile a dreptului de a conduce in timp ce pentru pietoni care si ei au o mare parte de vina sa aplici sanctiunea cu avertismentul face o nota discordanta si chiar discriminatorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?