Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Exerciţiile fizice şi suplimentele pe bază de proteine ar putea ajuta la inversarea fragilităţii (studiu)

Exerciţiile pentru antrenarea musculaturii şi suplimentele pe bază de proteine ar putea constitui cheia pentru inversarea fragilităţii, sugerează un nou studiu efectuat în Marea Britanie, citat de Press Association. Metodele au fost descrise în studiu drept intervenţiile ”cele mai eficiente” pentru întârzierea sau inversarea fragilităţii. Totodată, oamenii de ştiinţă au notat că intervenţiile sunt ”cel mai uşor de implementat”.

Creşterea speranţei de viaţă a populaţiei a condus către o augmentare a cazurilor de fragilitate în rândul vârstnicilor. Fragilitatea a fost descrisă drept un cumul între efectele îmbătrânirii naturale şi rezultatele unor afecţiuni multiple pe termen lung, scăderea performanţelor fizice a rezervelor corpului. Potrivit estimărilor, fragilitatea afectează una din zece persoane de 65 de ani şi peste această vârstă şi mai bine de jumătate dintre vârstnicii de peste 80 de ani.

În cadrul noului studiu, publicat în British Journal of General Practice, oamenii de ştiinţă din Dublin au condus o analiză sistematică a cercetărilor privind intervenţiile pentru fragilitate. Ei au identificat un număr de patruzeci şi şase de studii implicând 15.690 de persoane. Intervenţiile analizate în această cercetare au inclus programe de exerciţii fizice, educaţia sanitară, administrarea de suplimente nutriţionale, vizitele la domiciliu, suplimentele pe bază de hormoni şi consilierea, precizează Press Association. 71% dintre studiile analizate au prezentat o îmbunătăţire a statutului fragilităţii în urma intervenţiilor.

Autorii cercetării au descoperit că intervenţiile în privinţa antrenamentului pentru întărirea musculaturii şi suplimentele pe bază de proteine au fost în mod consistent considerate cele mai eficiente şi mai uşor de implementat. ”Controalele pentru depistarea fragilităţii este din ce în ce mai recomandată în cadrul asistenţei medicale primare şi în unele cazuri impusă contractual, însă, odată ce fragilitatea a fost identificată, există o lipsă de orientare în privinţa intervenţiilor”, au notat autorii cercetării. ”Studiul subliniază atât eficacitatea cât şi uşurinţa implementării intervenţiilor pentru fragilitate în cadrul asistenţei medicale primare, iar aceste concluzii ar putea ajuta la alegerea celor mai bune intervenţii”, au adăugat specialiştii.

Autorii studiului au specificat în lucrarea lor câteva dintre recomandările pe care medicii generalişti ar trebui să le adreseze pacienţilor. Printre acestea se numără 20-25 de minute de activitate fizică pe zi constând în cincisprezece exerciţii pentru întărirea musculaturii mâinilor şi picioarelor şi îmbunătăţirea echilibrului şi coordonării, efectuate patru zile pe săptămână. De asemenea, în ceea ce priveşte dieta zilnică, oamenii de ştiinţă au notat că accentul trebuie pus pe lapte, ouă, ton sau pui sau, în cazul în care se preferă, formule cu proteine în timpul meselor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?