Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Agnes Varda, omagiată în cadrul Festivalului de film de la Marrakech

”Suntem privilegiaţi!”, a spus duminică cineasta Agnes Varda, în vârstă de 90 de ani, îndemnând profesioniştii din cinema să se preocupe ”de o lume aflată în pericol”, cu ocazia ceremoniei care i-a fost dedicate în cadrul Festivalului de film de la Marrakech, în Maroc, potrivit AFP.

Regizoare, scenaristă, actriţă, fotografă, artist plastic, cu prestigioase premii în palmares (Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia, Palme d’Or onorific la Festivalul de la Cannes, Oscar onorific, premiul Cesar pentru cel mai bun documentar… ), Varda s-a consacrat, în ultimii ani, realizării de documentare. „Iubirea de oameni, aprecierea pentru ceilalţi şi munca, în asta cred eu”, a spus cineasta înainte de a primi trofeul Steaua de Aur înmânat de copiii săi, Rosalie şi Mathieu, însoţiţi de colaboratorul regizoarea, artistul JR, corealizator al documentarului itinerant ”Visages, villages”. „Sunt fericită că mă aflu aici din moment ce sunt bătrână şi a trecut ceva timp de când sunt bătrână…”, a glumit aceasta cu ocazia unei scurt schimb de replici cu reporterul AFP la sosirea pe covorul roşu. „Mi se aduc multe omagii, multe premii, statuete, diplome şi ceremonii pentru că sunt perseverentă: de mult timp fac un cinema care nu este comercial, care nu aduce câştiguri şi care ia naştere din destăinuire şi înţelegere”, a spus aceasta înainte de a saluta cinefilii care au venit să o susţină.

Viitorul său documentar va fi o conferinţă filmată: „Mi se cere atât de des să iau cuvântul încât am înregistrat o conferinţă şi am trimis-o, aşa nu voi mai merge, am chef să stau acasă şi să trimit un film în locul meu”, a mărturisit regizoarea. Cu un zâmbet copilăros şi cu o coafură în două culori, Agnes Varda se prezintă cu entuziasm drept o ”veterană” şi una dintre ultimii reprezentanţi ai Noului Val. Din filmografia cineastei fac parte: ”La Pointe courte”, cu actorul Philippe Noiret şi cu un montaj realizat de Alain Resnais (1954), ”Cléo de 5 a  7” (1962), ”Mur Murs” (1981), ”Sans toit ni loi”, cu Sandrine Bonnaire (1987), ”Jacquot de Nantes” (1991), ”Les Glaneurs et la glaneuse” (2000) sau ”Les plages d’Agnes” (2008). „Mă simt mică faţă de unii artişti, mari talente care sunt în această sală”, a spus cineasta duminică seară în aplauzele publicului.

Cineastul american Martin Scorsese a urcat pe scenă pentru a o saluta pe cea care se prezenta drept o „bătrânică durdulie şi vorbăreaţă” în filmul ”Les plages d’Agnes”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?