Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

GALERIE FOTO: ÎPS Ciprian, la dezbaterea academică ”Tradiție și modernitate în România Contemporană” de la Colegiul Cuza

Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza din Focșani a fost, ieri, gazda unui eveniment cultural-istoric deosebit, prilej cu care elevii au participat la dezbaterea academică ”Tradiție și modernitate în România contemporană”, cu tema ”Tradiția este mai importantă decât modernitatea?”. Invitat special al evenimentului a fost Înalpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Așa cum era de așteptat, un moment de suflet nu putea începe decât cu o rugăciune și cu o binecuvântare, după care o elevă de gimnaziu a intonat imnul de stat al României.

Pe lângă încercarea de a înțelege cât de important este să împletim  armonios elementele de tradiție cu cele din modernitate, activitatea a debutat cu câteva ”file de istorie”, moment în care Diana Savin, Delia Tulbure și Andrei Stoian, elevi în clasa a IX- a D, au prezentat un material despre viața și faptele de vitejie ale Ecaterinei Teodoroiu, care a murit pe unul dintre câmpurile de luptă din Vrancea, în Primul Război Mondial. Lecția de istorie a vizat prezentarea unei paralele între Sfânta Ecaterina, protectoarea științelor și patronul spiritual al Colegiului și eroina Ecaterina Teodoroiu, model de patriotism. Momentul a evidențiat iubirea de țară, de oameni și de lume.

”Când ne-am gândit la această activitate, am dorit să facem o abordare de unire să spunem, pentru că este și centenarul, o abordare de învățare integrată. Elevii Colegiului Național Alexandru Ioan Cuza sunt elevi implicați în viața socială, în problemele societății. Am zis că cel mai potrivit este ca astăzi, în prag de centenar, să facem o activitate în care să ne unim, elevi, profesori și dumneavoastră, la o activitate de suflet. Abordarea aceasta integrată face ca aceste discipline, religia, limba română, istoria și artele, să ducă elevii într-o zonă de acțiune împreună. Pentru că atunci când vorbim de valori naționale, de valori spirituale, nu putem să vorbim decât împreună cu esența poporului nostru, cu originile noaste, cu limba noastră și cu credința pe care o împărtășim tuturor. Ne dorim ca această activitate să fie un preambul la celelalte activități pe care le vom mai face”, a spus, în deschiderea evenimentului, Melania Pătrășcanu, una dintre coordonatoarele proiectului.

”Ne apropiem de sărbătoarea românilor și cred că toți vibrăm cu ce se întâmplă la Alba Iulia. E în firea fiecărui popor civilizat să considere că nu poate evolua în modernitate rupându-se de tradiții. Tradițiile sunt cele care fac parte din sufletul nostru și din evoluția noastră.(…) În ceea ce privește  acest context, al simbiozei dintre modernitate și tradiție, cred că foarte elegant, concis și la subiect aș spune, afirma preafericitul părinte Daniel, patriarhul Bisericii Române că adevărata modernitate înseamnă aducerea tradițiilor în actualitate și, practic, sincronizarea ei cu vremurile. Activitatea pe care v-o propun elevii noștri, care cu tehnică modernă au făcut apel la istorie, este un omagiu pentru principala eroină a neamului nostru din primul Război Mondial, Ecaterina Teodoroiu”, a precizat Mihaela Oprea.

Această activitate a fost coordonată de profesoarele Mihaela Oprea, profesor de istorie, Livia Marcu, profesor de limba și literatura română și Melania Pătrășcanu, profesor de religie și inspector școlar de specialitate, și Ovidiu Opaiț, profesor de arte plastice.

 

Dezbatere despre tradiționalism versus modernism

Și cum cadrul didactic nu se mai vrea a fi doar un furnizor de informații, ci un facilitator, un coordonator pentru a-l dezvolta pe elev, pentru a-i dezvolta aptitudinile și caracteristicile, dezbaterea temei ce privește tradiționalismul versus modernism a avut loc într-o manieră total democratică, sub forma unui meci demonstrativ de debate, coordonat de profesoara Livia Marcu. Elevii care au  jucat în meciul de debate au fost Gabriela Staicu, Ambra Mihu, Alexia Văduva, Diana Măciucă de la clasa a IX-a D, Mihail Pătrășcanu și Alexandru Nemut de la a X-a F. Formatul dezbaterilor academice reprezintă o metodă de educație nonformală, dar și un mod de a fi, de a accepta că doar folosind argumente logice putem convinge. În Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza există un club de debate puternic, cu rezultate bune la nivel național.

”Este un act de curaj pentru noi. Este o onoare să venim în fața dumneavoastră, am mai făcut-o și cu alte ocazii, dar acum cred că este o emoție suplimentară. Elevii mei trăiesc aceste emoții de fiecare dată, pentru că dezbaterea academică nu e doar un sport al minții, nu este doar o formulă utilizată în educația nonformală. Este un fel de a fi și cred eu că cei care fac debate devin debateri indiferent de ocupația lor zilnică. E o metodă prin care elevii mei învață să convingă și să folosească argumentele. Chiar dacă suntem emoționali și emoționați, cred eu că rațiunea trebuie să învingă în tot ceea ce facem și este și o modalitate de a ne feri de diferitele forme de manipulare într-o societate în care știrile false sunt o povară greu de dus, mai ales de către cei care aleg să nu se apere atunci când sunt nevinovați. Apreciez în mod deosebit această demnitate a omului, care nu coboară sub un anumit nivel de argumentare și de discuție. E o polemică academică în care câștigă argumentarea, câștigă ideile spuse bine, chiar dacă uneori elementele de oralitate există, sunt firești, pentru că un meci de debate este viu, nu poate fi pregătit(…)”, a spus Livia Marcu.

 

Elevi invitați la Arhiepiscopie pentru alte dezbateri

Și cum IPS Ciprian este un om al Bisericii și al școlii, el i-a îndrumat pe elevi să urmeze acest drum frumos al educației, să nu își uite rădăcinile, tradiția și mai ales credința străbună, pentru că numai așa pot avansa în modernitate. ”Stimați profesori, dragi elevi, sunt și eu profund emoționat de acest moment, mai ales de această prezentare a unei pagini de istorie, ce ne aduce aminte de eroina de la Jiu, acum, spre finalul anului 2018, când toți românii ne gândim la Marea Unire de la 1918. Aceasta nu ar fi fost posibilă fără jertfa de pe câmpurile de luptă ale eroilor neamului, iar ținutul Vrancei a fost unul stropit cu sânge de foarte mulți semeni ai noștri, care au crezut și în Dumnezeu, și în patria lor, și în identitatea lor spirituală și culturală. (…) Am rămas plăcut impresionat de dezbaterea acestor copilași, care pot da exemplu multor adulți: cultura dialogului. Este firesc, Dumnezeu a dăruit fiecăruia daruri după capacitatea de a le pune în slujba celuilalt. Pe măsură ce veți crește, vă veți da seama câtă dreptate ați avut în această confruntare. Felicitări doamnelor profesoare fiindcă i-ați supravegheat, dar i-ați lăsat pe ei să descopere, mai ales că suntem în era informației. (…). Asta înseamnă că încă de pe băncile școlii sunteți pregătiți să vă confruntați cu ceea ce se întâmplă în viața reală, avem profesori admirabili și rezultatele se văd. Să nu uitați niciodată că tradiția și modernitatea trebuie împletite. Noi trebuie să avem înțelepciunea să culegem din ceea ce ne oferă societatea și să adăugăm la tezaurul spiritul. Cele două (n.r. tradiția și modernitatea) nu se exclud ci se completează. Este foarte important pentru împlinirea voastră să nu uitați de înaintași. (…) Scopul nostru este să trăim împreună și să construim împreună un mod de viață mai bun și din punct de vedere material, pentru că vreau să știți că tradiția Bisericii nu propăvăduiește în nici un caz sărăcia. Încă o dată felicitări și, așa cum sublinia și Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, nu uitați că familia, școala și biserica sunt instituțiile care se implică cel mai mult în formarea tinerilor, de la vârsta prunciei până la maturitate, ca atunci când veți ajunge la maturitate să fiți conștienți de rostul prezenței dumneavoastră în această lume”, a fost spus ÎPS Ciprian. Acesta le-a propus cuziștilor să continue meciul de debate la Arhiepiscopie, cu mai mult timp la dispoziție, dar și cu discuții libere.

Trebuie spus că activitatea din biblioteca Colegiului Cuza a fost una sub semnul emoției dar și al dorinței de a arăta că ideile contează, iar la masa discuțiilor toți au loc, important este să vină cu argumente care să conteze. La finalul moțiunii propuse membrii ”Guvernului” și cei ai ”opoziției” au reușit din plin să întărească ideea că tradițiile trebuie valorificate și promovate în modernitate pentru că numai așa omul are și rădăcini, și aripi.

La finalul activității, IPS Ciprian i-a dăruit profesoarei Daniela Sîrghie, directoarea Colegiului Cuza, o icoană ce simbolizează Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos, iar profesorilor și elevilor implicați cărți și iconițe. De asemenea, acesta a primit de la directoarea colegiului Cuza câteva cărți simbolice pentru istoria Focșaniului, iar o elevă i-a pictat special o icoană cu Sfânta Ecaterina, protectoarea Școlii de Fete Focșani, azi Colegiul Național Cuza.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?