Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

INTERVIURILE LUI MUSCALU: Cosmin Contra. Jucăm finala grupei cu Muntenegru!

          Antrenorul echipei naționalei de fotbal a României, Cosmin Contra este convins că o victorie în fața selecționatei Muntenegrului ar putea să plaseze echipa noastră, chiar pe primul loc al grupei, coroborată și cu victoria Lituaniei împotriva Serbiei. Partida din această seară, împotriva Muntenegrului, este decisivă pentru parcursul de până acum al României în această grupă. Cosmin Contra a schimbat sistemul de joc al naționalei în meciul de sîmbătă împotriva Lituaniei, jucând în 4-4-2, formulă care a dat câștig de cauză selecționerului, atacanții Keșeru și Pușcaș înscriind două din cele trei goluri. Selecționerul României este convins că echipa noastră va face o campanie de calificare foarte bună și va juca la un turneu final al Campionatului European din 2020.

 

Mulțumit de jocul echipei?

Foarte mulțumit. Mai ales de faza de atac. Mai avem de lucrat, dar sunt fericit că mi-a ieșit sistemul cu doi atacanți. Keșeru și Pușcaș au jucat foarte bine. Au marcat și asta contează pentru noi. Mă bucur că, la debutul său în echipa mare, Pușcaș a marcat. Contează foarte mult pentru parcursul lui pe viitor.

 

Vor fi probleme între dumneavoastră și Rădoi pentru lotul care va fi la Euro U21 de anul viitor?

Vă spun sincer că mi-aș dori să nu avem probleme de genul acesta. Avem mulți jucători, tineri, foarte valoroși și asta contează. Mirel Rădoi va face lotul pe carer și-l dorește. Este interesul României, al tuturor, ca naționala U 21 să facă un turneu final foarte bun. Este o generație de calibru. Ceea ce este esențial este faptul că marea majoritatea a lor joacă la echipele de club. Se vede asta în jocul lor, dar și al echipei. Una peste alta, ne dorim ca naționala U 21 să ajungă cel puțin în semifinalele Campionatului European din 2019. Ar fi o performanță unică pentru fotbalul nostru.

 

Nu visăm prea mult?

Dacă nu ne propunem un obiectiv major, nici nu vom putea să realizăm mare lucru. Indiferent de ce nivel vorbim. A venit, din nou, vremea să ne bucurăm nu numai dacă participăm la un turneu final.

 

Avem forța necesară pentru astfel de rezultate?

Sigur. Suntem obligați să facem asta și să le vorbim jucătorilor pozitiv. Să ieșim din grupe și, mai mult, să punem probleme echipelor mari, considerate a fi favorite la câștigarea trofeului. România are o generație extraordinară, cu fotbaliști maturi, care evoluează, meci de meci în campionate tari și trebuie să își propună calificarea în primele patru selecționate ale Europei la U 21.

 

Echipa mare ce își propune?

Să se califice la un nou turneu final după mai mulți ani de secetă. Lumea trebuie să înțeleagă faptul că nu mai există echipe modeste în Europa. Sunt jucători și antrenori profesioniști peste tot în lume. România are un grup unit.

 

Sunt și contestatari…

Este normal. Dar noi avem o atmosferă bună și sunt convins că vom juca la turneul final. Să nu uităm că nume mari ale Europei, Italia, Olanda, Turcia și multe alte naționale nu traversează cele mai bune perioade din istorie. România își propune să câștige fiecare meci, indiferent de numele adversarului. De când am preluat naționala am arătat asta.

 

Stanciu a fost liderul echipei în meciul cu Lituania…

Eu evidențiez toată echipa. Mulțumesc tuturor jucătorilor pentru atitudine și respect. Stanciu este un jucător bun, dar trebuie să aibă sprtijinul întregii echipe. Toți jucătorii au dat totul pe teren pentru victorie. Asta mă ajută pe mine să fiu încrezător în ce privește meciurile din calificările pentru Euro 2020. Avem un lot competititv și mă bucur că o să am mari probleme în a face primul 11 la meciurile pe care le vom avea și de acum încolo.

 

În sfârșit a debutat Ianis Hagi…

A fost o chestiune de timp. Ianis a demonstrat că are valoare. Și la naționala U 21 și la echipa de club. Sunt convins că va deveni titular la naționala mare. Totul depinde de el.

 

Viitorul Constanța a crescut jucători foarte mulți și de valoare în ultimii ani. Este clubul cel mai prolific din acest punct de vedere. Cum comentați?

Hagi face o treabă excelentă pentru fotbal. În general. Sunt jucători foarte bine pregătiți la toate nivelurile. Naționalele noastre au, an de an, peste 30 de jucători convocați de la clubul lui Hagi. Este un merit deosebit pe care îl are Gheorghe Hagi și echipa de tehnicieni. Fotbalul românesc are resurse nebănuite și talentele apar la tot pasul. Trebuie să le punem la dispoziție un sistem de competiție care să îi crească. Am început să schimbăm acest lucru și, în scurt timp, o să apară rezultate importante la toate nivelurile. Sunt convins de asta.

 

4-4-2, 3-4-3…care este sistemul care vă place cel mai mult?

Sistemul de joc îl faci în funcție de jucătorii pe care îi ai la dispoziție, dar și de adversarul pe care îl întâlnești. Totul pleacă din acest clasic, 4-4-2. În zilele noastre, trebuie să joci fotbalul total. Evoluînd astfel, le dăm încredere și jucătorilor. Trebuie să ne impunem jocul nostru cu atenție, să nu ne hazardăm, dar nici să lăsăm deliberat adversarul să ne domine și să jucăm doar pe contraatac. Am demonstrat în ultimele partide că avem forță de întoarce rezultatul, atunci când ne este defavorabil. Asta înseamnă carcater, valoare și încredere în forța noastră.

 

Sunt mulți care critică jocul echipei, dar și selecția…

Nu îmi fac probleme. Sunt un tip corect. Nu îmi fac probleme. Contează evident forma sportivă, contează din punct de vedere psihologic cum sunt ei, contează integrarea jucătorilor. Contează foarte mult profilul jucătorului pentru ceea ce urmează.

 

De ce nu am putut lua locul 1 în această grupă?

Eu cred în minuni. Lituania poate încurca Serbia. Dar chiar dacă nu va fi așa, vă pot spune că nu cred că jocul naţionalei a fost aşa de rău încât să ne facem griji. Am avut meciuri cu echipe puternice şi de multe ori România a jucat ofensiv şi un fotbal plăcut. Jocul echipei naţionale nu este foarte slab, dar nici foarte bun. Eu cred că România are un joc bun spre foarte bun prin care putem să câştigăm meciuri şi să ne calificăm la Campionatul European. Sunt realist şi din punctul meu de vedere echipa naţională se află pe un drum ascendent, un drum bun.

 

Ați debutat mulți jucători tineri. Mulți spun că sunt prea mulți deodată. Cum comentați?

Am văzut că nu se respectă rezultatele acestor băieţi. Până acum, când naţionala nu câştiga, se spunea că jucătorii nu au valoare, iar acum când câştigă se spune că adversarii nu au valoare, că sunt graşi, că sunt de la echipa a doua sau rezerve. Nu se ia în considerare că am debutat peste 15 jucători sau că media de vârstă a echipei este, de multe ori, și sub 25 de ani. E mare lucru să dai încredere tinerilor.

 

Românii sunt cunoscuți în a face mai mult rău decât bine. Să moara și capra vecinului…

Se pare că nu vrem să construim, ci să distrugem. Eu sunt obişnuit cu criticile constructive. Trebuie să avem şi o bază la aceste critici. Din punctul meu de vedere nu se analizează corect ce s-a întâmplat la echipa naţională de când sunt eu. Avem un joc ofensiv, bazat pe verticalizare și, mai puțin, pe posesie.

 

Ne calificăm la Euro 2020?

Da. Sunt sigur. Mă bazez pe băieți. Pe toți care joacă pentru România. Trebuie să ne schimbăm mentalitatea când venim la naţională, să fim conştienţi că reprezentăm oameni care au nevoie de victorii. Sper să continuăm pe acest drum pentru că este cel care ne va duce la Campionatul European.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?