Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

China amână eliminarea interdicţiei privind comercializarea de produse obţinute de la tigri şi rinoceri

China a amânat ridicarea unei interdicţii privind comerţul cu produse obţinute de la tigri şi rinoceri utilizate în practici medicale şi alte scopuri, au anunţat luni autorităţile guvernamentale care au luat această decizie în urma unui val de proteste din partea grupurilor pentru protecţia animalelor, relatează Reuters. În luna octombrie, Consiliul de Stat a emis o circulară care viza înlocuirea unei interdicţii în vigoare din 1993 privind comerţul cu oase de tigru şi coarne de rinocer şi reglementa autorizarea acestei practici în ”circumstanţe speciale”, inclusiv pentru ”cercetări” medicale.

Potrivit organizaţiilor ecologiste, eliminarea interdicţiei ar avea un efect dezastruos asupra populaţiilor de rinoceri şi tigri, specii ameninţate cu dispariţia, chiar dacă obiectele comercializate ar fi prelevate doar de la exemplare crescute în captivitate. Exemplarele de rinocer şi de tigru se confruntă deja cu pericolul reprezentat de piaţa neagră care alimentează comerţul cu obiecte prelevate de la aceste animale utilizate în medicina tradiţională.

Schimbarea propusă în luna octombrie a „normelor detaliate de punere în aplicare” a fost „amânată după studiere”, a relatat agenţia de presă Xinhua citându-l pe secretarul general al directorului adjunct al Consiliului de Stat, Ding Xuedong. Potrivit planului din octombrie, excepţiile la această interdicţie ar putea viza anumite obiecte prelevate de la aceste animale – exemplare crescute în captivitate – utilizate în scopuri medicale, educative, în cercetare ştiinţifică şi în cadrul ”schimburilor culturale”. Ding nu a oferit un motiv pentru amânarea schimbării şi nici nu a indicat dacă aceasta va avea caracter permanent, însă a declarat că interdicţia anterioară rămâne în vigoare.

China va continua să ”organizeze campanii speciale de reprimare” a ”comerţului ilegal de rinoceri, tigri şi produsele obţinute de la aceştia”. ”Acţiunile ilegale vor fi tratate cu severitate”, a subliniat Ding. China a interzis comercializarea oaselor de tigru şi a coarnelor de rinocer în urmă cu 25 de ani în cadrul eforturilor internaţionale de salvare de la extincţie a acestor animale.

Fermele specializate în creşterea tigrilor sunt legale în China şi, în ciuda faptului că a fost interzisă vânzarea produselor obţinute de la aceste animale utilizate în scopuri medicale, pudrele obţinute din acestea ajung de multe ori în tonice şi alte medicamente, susţin organizaţiile pentru protecţia animalelor. Tigrul este clasat în categoria speciilor în pericol de extincţie de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN). În ceea ce priveşte diferitele specii de rinocer, UICN le clasează în categorii precum „vulnerabile”, „aproape ameninţate” şi „în pericol critic de extincţie”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?