Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Centenarul Unirii Bucovinei cu România, manifestare organizată la Odobești

Casa de Cultură din Odobești vă invită, luni, la aniversarea Centenarului Unirii Bucovinei cu România. Evenimentul face parte din proiectul „Centenarul Unirii în Odobeștii Vrancei”, început în ianuarie a.c., prin care, lună de lună, au fost evocate personalități și momente care au contribuit și condus la unificarea teritoriilor românești. De această dată va fi celebrată Unirea Bucovinei cu Regatul României (1918-2018), care a avut loc pe 28 noiembrie 1918 când, în Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan din Cernăuți, Congresul General al Bucovinei, condus de Iancu Flondor, a votat unirea cu România.

Cu această ocazie va fi lansat volumul „Clerul ortodox bucovinean şi Marea Unire din 1918”, o cercetare exhaustivă realizată de istoricul Alexandrina Cuțui de la Complexul Muzeal Bucovina din Suceava și publicată de prestigioasa Editură Militară din București în acest an. Trebuie amintit că pe fondul războaielor dintre marile imperii vecine, la 1772, în casele egumenului de la Mănăstirea „Sf. Ioan” de pe Moșia Golești a avut loc Congresul de la Focșani, în 1774 Pacea de la Kuciuk-Kainargi (din Dobrogea), iar drept „răsplată” pentru suferințele pe care armatele de ocupație le cauzaseră țăranilor și târgoveților români, nordul Moldovei a fost făcut cadou austriecilor, iar doi ani mai târziu, domnul Grigore Ghica al Moldovei a fost decapitat de turci, chiar la Iași, pentru că protestase împotriva ruperii Moldovei.

Așa a început istoria dureroasă a teritoriului numit de austrieci Bucovina, un spațiu cu o populație majoritar românească, unde habsburgii au dus între 1774-1918 o politică agresivă de colonizare cu alte naționalități pentru a cotrabalansa echilibrul etnic. În fruntea luptei pentru apărarea limbii, tradițiilor și identității românești s-au aflat de cele mai multe ori preoții satelor și târgurilor. La un secol de la unirea Bucovinei cu Regatul României, ținem să aducem un omagiu slujitorilor Bisericii, care au păzit în acei ani negri spiritul românesc și au zidit catedrale în sufletele credincioșilor pentru a putea păstra „Tatăl nostru” în limba română, nu în rusă sau germană. Manifestarea se desfășoară în parteneriat cu Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” și Liceul Tehnologic din Odobești și va avea loc la ora 12, la Sala de lectură a Bibliotecii Publice din strada Libertății nr. 124.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?