Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Cerc pedagogic pe 19 noiembrie; elevii au zi liberă, iar cadrele didactice participă la activități speciale

Primul cerc pedagogic din anul școlar 2018-2019 va avea loc într-o zi de luni, pe 19 noiembrie, la toate disciplinele, așa cum s-a întâmplat și anul trecut. Dacă elevii vor avea un week-end prelungit, cadrele didactice vor participa la activități diverse, alături de colegii de la aceleași specializări, vor avea invitați din mediul academic cu care vor face schimburi de idei, vor primi informații noi și informări, care au rolul de a fixa ţinte pentru activităţile lor la catedră. Prin acest gen de întâlniri, se dorește o lărgire a viziunii de ansamblu asupra modalităţilor moderne de eficientizare a procesului educativ de la nivelul specialităţii sau de la nivel inter şi transdisciplinar.

Schimbul de bune practici se poate realiza prin nenumărate variante formative, cum ar fi activităţi demonstrative legate strict de specialitate sau cu caracter extracurricular, intercultural, mixt, secvenţe cultural-artistice prezentări diverse (multimedia, Power Point, clasice ş.a.m.d.), diseminări ale proiectelor care aparţin programelor naţionale şi cataloagelor europene, discuții libere, chiar conferințe internaționale, cum s-a întâmplat anul trecut în cazul matematicii. Atunci, profesorii de matematică, împreună cu dascălii din învățământul preșcolar, au organizat în ziua cercului pedagogic o mobilitate în cadrul unui  proiect comun cu oaspeți din Republica Moldova.

Inspectorii de la toate disciplinele au căutat să fructifice aceste întâlniri colegiale cât mai bine cu putință. Profesorii de limba și literatura română au mers la Teatrul Național din București, pentru a da și mai multă importanță momentului. Trebuie spus că, potrivit legislației în vigoare, prezența la cercurile pedagogice este obligatorie. ”Vreau să le transmit colegilor noștri că prezența la activități este obligatorie. Nu este normal ca unii dintre ei să nu fi participat niciodată la o astfel de activitate”, ne-a declarat profesorul Aurel Șelaru, inspector școlar general adjunct. Acesta ne-a mai spus că le-a solicitat inspectorilor să fie riguroși în ceea ce privește prezența cadrelor didactice la activitățile specifice, mai ales că prezența poate fi un indicator pentru interesul manifestat de dascăli în ceea ce privește creșterea calității actului educativ.

Cercurile pedagogice au loc semestrial și presupun activități care suscită interes pentru cadre didactice deoarece, în ultimii ani, aspectul formal a dominat atmosfera în cadrul acestor activități. Cercul pedagogic reprezintă o modalitate eficientă de formare în învăţământul preuniversitar pentru că are în componenţă schimbul de practici, actualizarea procedurilor de lucru la nivelul specialităţilor şi informarea grupului. Actualizarea procedurilor de lucru la nivelul specialităţilor didactice reprezintă un obiectiv agreat la nivel naţional, dar şi un imbold pentru realizarea unor analize utile ale activităţilor desfăşurate de către fiecare profesor. Acestea permit personalizarea, evidenţierea elementelor creative ale autorului. Sunt întâlniri importante, ce trebuie privite ca un mod deosebit de dezvoltare profesională și personală și, de ce nu, un bun mod de relaționare, dat fiind faptul că participă un număr mare de colegi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?