Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

GALERIE FOTO: „Stop violenței asupra femeilor”! O mână de oameni au demonstrat sâmbătă că se poate!

Respect! O mână de oameni au demonstrat sâmbătă că se poate! Se poate să îți faci timp, se poate să crezi că victimele violențelor domestice sunt tot ale noastre, că noi, ca cetățeni, trebuie să cerem schimbare și să facem ca schimbarea să plece de la noi!

Ce am reușit eu să înțeleg în urma manifestării de sâmbătă – „Stop violenței asupra femeilor”?! În anul de grație 2018 încă mai există voci în societatea românească care neagă cu vehemență gravitatea violenței asupra femeilor. Am remarcat lipsa și neimplicarea multor femei la această manifestare, al cărei scop era tocmai acela de a transmite tuturor femeilor care au fost sau sunt nevoite să supraviețuiască violenței domestice, că nu sunt singure, că le suntem alături și că le vom fi sprijin. Ce au arătat prin a nu participa? Exact ce arătăm zi de zi, prin lipsa de reacție la tot ce ne înconjoară: nu mă afectează, nu e în curtea mea, nu mă interesează.

Dragi mămici, vă contrazic, un copil, un băiat, ce crește într-o familie violentă, îți va lua copila de mână într-o zi și i se va părea absolut firesc să îi aplice ce a văzut acasă. O copilă, a cărei mamă a fost victima violenței domestice și care nu a avut susținerea unei societăți bolnave să se ridice să plece, va sta cu capul plecat, va deveni o victimă și va avea aceeași soartă ca mama ei, ca tine și ca multe alte femei. De ce?! Pentru că societatea românească nu este pregătită să accepte fenomenul catastrofal ce se rostogolește an de an în România! Violența asupra femeilor trebuie să înceteze. Faptul că negăm existența fenomenului nu înseamnă că acesta va dispărea.

Dacă noi, ca societate, nu vrem să facem nici un demers în acest sens, femeile vor rămâne prizoniere într-o cultură a violenței. Ce ați reușit să demonstrați, dragi femei, prin lipsa de la această manifestare, este tocmai lipsa empatiei și a susținerii  față de victimele violențelor domestice. Manifestarea care a avut loc sâmbătă ne arată exact cum suntem ca și comunitate, incapabile să empatizăm cu victima, incapabile să ne ridicăm și să strigăm alături de ea: STOP VIOLENȚEI!

Îmi veți replica faptul că manifesatrea de sâmbătă a fost și este o picătură într-un ocean. Da, așa este, dar este oceanul în care va învăța să înoate și copila ta, nepoata ta, vecina ta… este și oceanul tău…

Noroc că în oceanul ăsta al nostru, victimele nu vă au doar pe voi, sunt și oameni care conștientizează pericolul la care sunt supuse victimele violenței domestice, sunt și oameni care empatizează cu victima și care din fericire fac parte dintr-un sistem care are rolul de a proteja victima.

Faptul că femeile din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea ne-au fost alături la manifestarea de sâmbătă și au fost foarte ferme în a condamna public comportamentul agresiv al acelor bărbați care apreciază că au dreptul să amenințe și să își lovească partenera de viață, ne încurajează să credem că mai avem o șansă ca societate și transmite un mesaj clar victimelor, anume că nu sunt singure! Ele și-au arătat solidaritatea față de victime!

Zi de zi, ele încurajează de asemenea denunțurile și sprijină victimele violențelor domestice. Alături de noi, cu colaborarea comisarului șef Remus Nica, inspectorul șef al IPJ Vrancea, au fost polițiste din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității, Centrului Operațional, Serviciului de investigare a criminalități economice, Biroului de investigații criminale, Poliția Municipiului Focșani.

Dragi femei, ele vă sunt suport, vă sunt prietene și vă sunt scut, nu ezitați să apelați cu încredere numărul 112 și să semnalați incidentele de violență în familie. Au demonstrat și demonstrează zilnic că le pasă!

Într-un articol viitor, vă vom povesti și despre campaniile de prevenire și combatere a violenței susținute de IPJ Vrancea, în județ.

Polițistele au demonstrat că le pasă și au fost alături de noi. Tu ce scuză ai avut?! Nu, nu are legătura cu organizarea sau cine a fost în spatele organizării. Organizator a fost avocata Ana Viorica Pușcașu, care face voluntariat de vreo 8 ani, este vocea femeilor din cazurile de violență  domestică, este vocea copilelor abuzate și agresate de propriul tată.

Am întrebat-o de unde ideea de a organiza în Focșani această manifestare și mi-a răspuns: „De ce în Focșani? Pentru că aici locuiesc, aici îmi cresc copiii. Ideea o aveam de câțiva ani. De când m-am implicat în astfel de cauze am simțit că trebuie să fac mai mult. Însă și eu sunt om și nu am avut curajul necesar. Acum am avut curaj și datorită faptului că știu ce înseamnă discriminarea, dar și faptul că în alte orașe sunt organizate astfel de evenimente. Și am zis că dacă alții pot, în mod sigur pot și eu”. Avocata  Ana Viorica Pușcașu face de 8 ani voluntariat pentru victimele violenței domestice.

Ce am putea face noi, societatea, să încurajam victimele să denunțe agresorul? „Prin educație. Trebuie ca victima să simtă că va fi ajutată efectiv. Vorbele nu o ajută, trebuie să facem ceva material. Să o ascultăm, să nu o blamăm, să nu o judecăm. Cât despre obstacolele pe care le întâlnește atunci când reprezintă o victimă, avocata Pușcașu mi-a spus: „Mentalitatea ei – nu pot face nimic, nu mă pot descurca singură… Apoi faptul că nu are sprijin din propria familie. Familia îi zice că trebuie să suporte, că sigur a făcut ea ceva, că trebuie să tacă, nu se va descurca, distruge familia, rămân copiii fără tată”. Ana Viorica Pușcașu precizează că de obicei și copiii sunt victimele bărbatului agresor: „Minorii erau trimiși să cumpere alcool tatălui, asistau la bătăi, dacă interveneau erau agresați, unii erau trimiși de acasă ca agresorul să rămână cu una din fete și apoi o agresa sexual. Sau din cauza bătăilor aplicate mamei în timpul sarcinii copilul s-a născut cu probleme medicale”.

În ciuda numărului mic de participanți la manifestarea de sâmbătă, avocata Pușcașu este optimistă: „Categoric ar fi putut fi mai multe persoane. Mi-aș fi dorit să ni se alăture și cei care lucrează la Centrul Maternal. Dar cred că e un bun început. Am fost alături de oameni dragi, care știu și au văzut ce poate face violența. Pentru mine eroinele sunt femeile sau, așa cum le zic eu, “fetele“, care au reușit să se desprindă de mediul violent. Adriana, Mirela, Silvia, Dorina… iar pentru ele merită să ne continuăm lupta!”.

Mulțumesc pentru faptul că încă mai crezi în schimbare și le ești o voce, Ana Viorica Pușcașu! Mulțumesc pentru implicare tuturor care nu au rămas indiferenți la suferința victimelor violențelor domestice! Am împărțit fluturași cu sfaturi, am lipit abțibilduri cu mesajul manifestării și credem în schimbarea care de la fiecare dintre noi pleacă și se răspândește în comunitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?